Skip to main content

Anmum kotak atau Anmum Tin

Semalam cik mai membeli barang dapur kat Mydin USJ..pekara rutin setiap bulan....Pastu cik mai dah membuat sedikit pertukaran Susu Zameer..sebelum ni cik mai beli susu Anmum 3+  yang dalam kotak..erm, tapi selepas membaca dan BW..ramai yang mengatakan rugi beli kotak punya baik beli tin...so, cik mai ngan asben pon try la kira antara kotak ngan tin mana yang lebih berbaloi-baloi...

Sekotak  500g = RM 26.80, cik mai tiap-tiap bulan akan beli 6 kotak..so total = RM 160.80, TAPI dapat 3kg je...kalau beli TIN pulak.

Setin 1.6kg = RM 80.60, cik mai beli 2 tin ...so total = RM 161.20 tapi dapat 3.2kg...ok la kan..hehehe...

Sebenarnya macam lebih kurang je, 1g = 0.0536 sen,....huhu..maaf la ye kalau salah, matematik cik mai memang fail....tapi mana yang boleh dijimatkan memang cik mai nak jimat,...nak beli susu lain nanti la, biar dia dah besar sikit lagi baru cik mai tukar....Sekarang nie Zameer dah mula nak pakai seluar dalam, tak mahu pakai pampers katanya..takpe pelahan2 ye Zameer, mama tak paksa awak drastik untuk tidak pakai pampers( padahal mama tak larat nak melayan kalau dia TERkencing kat mana2..huhu)

Mood : Malas..Malas..Malas..

Comments

IntaNBerliaN said…
sy pun belikan yg kotak jugak utk ank saya.. tp xpnh tpikir lak nk wat kira2 camni sblm ni...
Myra Jay said…
Wahhhh Zameer dah mula free Dypers ye, bagus ;)
Cik Mai said…
hehe..tula tapi dua2 pon sama je..
Cik Mai said…
myra zameer on off pakai drypers hehe

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI