Skip to main content

Sekadar Renungan

Kita jangan terlalu mendongak ke atas, kerana kita akan jadi lupa dengan apa yang ada di bawah... begitulah lumrah kehidupan....

Kadangkala kita merasakan orang lain mempunyai banyak keistimewaan berbanding kita, tapi kita lupa, bahawa ada orang lain yang memandang kepada kita dan berkata " bertuahnya dia punya segalanya"...
Kita sering lupa, kerana terlalu memandang jauh ke hadapan, sedangkan di depan mata kita banyak yang kita terlepas pandang...aduh naifnya kita...alpanya kita...

Kesenangan, kegembiraan yang kita ada ini bukan hanya untuk kita...kita patut berkongsi dengan mereka yang tidak punya apa... masih menanti..terus menanti untuk menjadi seperti kita barangkali..

Jangan bezakan diri kita dengan mereka yang lebih sempurna, kerana itu akan menjadikan kita cemburu terhadap mereka...Adalah lebih baik jika kita mensyukuri NikmatNya...Lihat kepada mereka yang kurang dari kita..insafi diri...letakkan pula diri kita di tempat mereka...pasti rasa bersyukur itu lebih berharga buat kita...

Hati yang sentiasa rapuh perlukan ubatnya....peliharalah hati kita...sentiasa bersyukur dan menghargai segalanya disekeliling kita...


InsyaAllah..Ketenangan akan menjadi milik kita...

Comments

Fifi Nadhrah said…
salam kenal dari fifi..

betul sangat ape yang ditulis.. kadang2 kite tak rase nikmat yang ade dekat kite.. sibuk pandang nikmat orang lain.. :(
Myra Jay said…
Jom kita beristighfar supaya dapat membersihkan hati, insyaALlah :)

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…