Skip to main content

Kisah TTC - Period lagi

Salam semua,

Bulan ni dah masuk bulan ke 5 cik mai gigih berTTC, tapi period on time ajer la pulak...saje tau...bulan lepas period dah delay 3 hari, hati cik mai dah berbunga-bunga riang tapi esok nye period pulak...frust tau...semenjak gigih TTC ni cik mai sensitip la ngan period...(itula dulu risau selagi tak period, risau pregnant..sekarang dah terbalik..bila period je cik mai frust..)

Tahun ni bila cik mai dah abis studi, dah masuk rumah baru niat nak tambah ahli keluarga tu membuak-buak la jugak..tapi itulah mungkin  belum ada rezeki lagi buat cik mai dan en asben..usaha tangga kejayaan orang kata kan..kami akan usaha lagi next month..hehe...

Berurut
Sejak bulan Julai baru cik mai mengurut ngan bidan2 pakar ..hehe..yang sorang aritu dia cakap peranakan/rahim cik mai ni jatuh...oklah dia bagi naikkan semula tapi sakitnye usah ditanya...sakit yang teramat masa bidan tu sengkak..ayooo....

Bidan yang kedua pulak cik mai mengurut bulan September hari tu....dia cakap peranakan/rahim cik mai senget pulak...urut lagi sekali...(tapi hasilnya period bulan ni darahnye merah macam fresh blood tu, dan ketul2 tu keluar banyak) mungkin banyak yang tak abis keluar kot setiap bulan.....sebab dari bulan April period cik mai macam tak lawas je keluar...banyak seperti biasa cuma hari semakin pendek dan warna pulak macam coklat gelap....bulan ni seronok tengok warna merah cik P kita..hehe....

Bulan ni simptom mengandung tu dah ada...penat, kepala pening, perut sebu..cuma takde rezeki lagi....cik P yang menjelma..takpe, dulu cik mai ingat senang je nak dapat baby ni ...rupanya tidak...keadaan diri pon memainkan peranan penting jugak..kita kena happy2, jangan stress dan kalau boleh nak pergi bercuti la ngan en asben....nak dapatkan kembali mood seperti lepas berkahwin dulu..hehehe...Walaupun yang first cepat nak dapat, yang kedua belum tentu cepat jugak...(tulah lama sangat jarak kan anak, kan dah merajuk rahim tu ~ orang tua2 yang cakap..hehe)....

Kita hanya mampu merancang Tuhan yang menentukan segalanya....

Semoga kami dipermudahkan segala urusan...amin....

P/S - Zameer pon sangat rapat ngan cik mai lately, dan suka merajuk...macam tau2 je mama tengah plan nak bagi dia adik..hehe...


Comments

Momma AA said…
Cik Mai,
TTC tu apa????
Mrs JZizan said…
Momma AA..TTC tu trying to conceive..hehehe

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI