Orang yang Follow Me!

Thursday, April 13, 2017

Extended Breasfeeding .. InsyaAllah..

SOALAN 1:

APAKAH hukum menyusukan anak lebih daripada dua tahun, apakah ada dalil atau hadis yang mengatakan bahawa tidak boleh menyusukan anak melebihi dua tahun?

JAWAPAN:
Tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun, jika perkara itu tidak mendatangkan mudharat kepada bayi, dan dgn kerelaan sisuami dan isteri. Cuma kebiasaannya anak apabila sampai umur 2 tahun dia memerlukan makanan tambahan yang lain.Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ 


Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”

Ayat ini hanya berupa bimbingan dan bukan menunjukkan suatu kewajipan yang membawa dosa jika menyalahinya.

Al-Imam al-Qurtubiy ketika menafsirkan ayat 233 dari surah al-Baqarah di atas menyatakan: “Tambahan lebih dari 2 tahun (menyusukan anak) atau menguranginya (tempoh tersebut), boleh jika tidak ada kemudharatan kepada bayi dan dengan kerelaan suami dan isteri."


Cuma ada sebahagian ulama seperti Ibn 'Asyur (ابن عاشور) yang berpandangan tidak perlu ditambah susuan lebih dari 2 tahun, kerana perbuatan ini tidak ada keperluan lagi.



Menurut fatwa kerajaan Arab Saudi:
إذا علم أن الرضاعة حق للرضيع ومصلحته ، وأنه لا يجوز فطامه قبل السنتين إذا أضر به ، فإنه يجوز للأم أن تستمر على إرضاع ولدها بعد السنتين إذا كان لمصلحته ودفع الضرر عنه
‘Jika diketahui bahawa penyusuan ibu itu adalah hak bayi dan kebaikannya, maka tidak sepatutnya bayi disusukan kurang daripada dua tahun, dibolehkan seseorang ibu menyusukan anaknya lebih daripada dua tahun jika ia mendatangkan kebaikan dan menolak kemudaratan.’
Sheikh Dr. Wahbah az-Zuhaili seorang pakar fiqh perbandingan yang tersohor di dunia melakar pendapatnya di dalam ‘al-Fiqh al-Islami wa Adillatuhu’:
فإن استمر الرضاع بعد الحولين لضعف الطفل ، فلا مانع منه للحاجة
‘Jika penyusuan bayi berterusan lebih dari dua tahun disebabkan keadaan bayi yang lemah(kurang sihat), maka ia tidak menjadi halangan atas keperluan hajat’.
Berdasarkan kenyataan dan fatwa yang diterbitkan oleh para ulama tradisi dan moden, maka jelaslah bahawa hukum menyusukan anak lebih daripada dua tahun adalah HARUS dan tidak dihukum sebagai HARAM atau melanggar hukum syarak. Manakala ayat-ayat suci yang menyentuh tempoh penyusuan iaitu dua tahun, bukanlah bermakna tempoh maksimun seseorang ibu menyusukan anaknya, malah ia memberi maksud tempoh yang ideal untuk kebaikan si anak.

SOALAN 2:
Adakah menyusukan anak lebih daripada 2 tahun mendatangkan penyakit bagi anak yang disusukan itu kerana susu itu akan bertukar menjadi darah setelah anak lebih dari dua tahun?
JAWAPAN:

Tiada pula sumber ditemui mengatakan ia bertukar menjadi darah selepas dua tahun. Jiran saya seorang jururawat menyusukan anaknya sehingga tiga setengah tahun.

Dia berbuat demikian setelah bertanyakan doktor yang membenarkannya berbuat demikian selama anak itu masih ingin menyusu tetapi bukan sebagai makanan utama selepas dua tahun.

Namun kebanyakan ulama berpendapat patut dihentikan selepas dua setengah tahun kerana susu itu tidak lagi berfungsi sebagai pembekal nutrien untuk membesar kepada bayi.

Juga untuk memberi peluang kepada ibu mengandung lagi kerana penyusuan badan biasanya membantut proses mengandung secara alami.

Wednesday, August 17, 2016

Breakfast untuk Anak Tercinta

Salam,

Mama perasan la bila buatkan bekal untuk qeqe Zameer, emosi beliau akan berubah 360 darjah..Beliau sangat ceria, gembira bila mama masakkan sesuatu untuk beliau..

Haritu mama bekalkan sandwich tuna dan biskut, dia punya happy balik sekolah petang tu..esok mama buat lagi ye...tapi esoknya mama terbangun lambat..mei mei Jameela tak sihat, jadi mama terlajak tido sebab malam tak boleh tido sebab Jameela meragam..Emosi Zameer jadi sedih, dia siap tanya papa ada tak bekal harini, bila bagitau takde beliau sedih...lepastu beliau tak nak beli makanan kat tepi jalan tu..kesiannya la anak mama ni...

Start dari itu mama gagahkan diri untuk bangun pukul 4.30 pagi untuk memasak untuk qeqe Zameer dan bubur mei mei Jameela...Mama harap anak-anak mama suka makan air tangan mama ni hari-hari..mama pun sedih sebab mama kena keluar rumah pukul 6.15 pagi, anak-anak masih tidur lagi...sedih..~sobss~...sebab mam kerja kat KL kena keluar awal (I wish to be a succsessful  housewife in another 7 years..boleh tak encik suami??)..dorang ni papa yang akan uruskan..mama hanya dapat merasa semua tu kalau mama amik cuti...dapat lah merasa menyiapkan qeqe Zameer nak ke sekolah...Patutunya itu memang tugas seorang mama kan..tapi mama kena berkorban untuk famili kita ye anak-anak...huhu....

Alangkah indahnya kalau kita dapat luangkan masa sekarang ini dengan anak-anak..sebab masa inilah mereka sangat memerlukan kita..tapi kita berkerja untuk menambah ekonomi keluarga..huhu..kadang-kadang mama fikir, bila kita dah pencen nanti anak-anak pun dah ada famili masing-masing..masa tu kita yang akan rindukan moment anak yang masih kecil, tapi sayangnya kita tak dapat nak spend time dengan mereka semasa mereka masih kecil...Kepada suri rumah, tahniah..anda semua dapat merasai momen tu semua..mama pun teringin sangat..InsyaAllah...andai kata ada rezeki terpijak nanti mama nak berhenti kerja 24 jam..duduk rumah..siapkan anak-anak..ambil hantar pergi sekolah..mama sanggup..tapi sekarang ni mama perlu bekerja lagi ye anak-anak..komitmen di sana sini...~sobs~..

Pendek citer anak-anak perlukan kita sebenarnya..bukan sekadar breakfast..mereka perlukan perhatian,belaian kita...tapi berbalik pada menu breakfast qeqe Zameer, mama hanya buat meehun goreng, nasi goreng,.nasi lemak. roti sandwich setakat ni..haha..menu lain masih perlu belajar sebab mama memang tak pandai masak..mama cuba masak untuk famili mama..janji dapat makan makanan yang bersih dan berkhasiat gitu..hhhihi...


I love my famili..

Deep

saya teringin nak jadi seorang ibu yang berada di rumah..InsyaAllah.


Love,
MamaZameerJameela.



Wednesday, August 3, 2016

BreastFeeding

Assalamualaikum suma...

moga kita semua di bawah lindungan Nya,

sekarang ni mamaZameer&Jameela masih lagi belajar dalam penyusuan anak..dulu memang takde langsung terlintas di kepala mamaZameer&Jameela akan menyusukan baby..hihi..awai-awai lagi dah cakap jenis takde susu..dan hasilnya qeqe Zameer hanya dapat menyusu selama 6 bulan sahaja, dalam pantang lagi dah mula campur susu tepung ye..ciiiaan anak mama..dulu mamaZameer&Jameela kasi qeqe Zameer minum susu Anmum,. tapi untuk meimei Jameela, alhamdulillah mama dapat kasi susu paling mahal..titisan emas..Syukur padamu Ya Allah..moga dapat lah menyusukan selama 2 tahun dan lebih....

Rutin harian mamaZameer&Jameela mengepam di opis sebanyak 3-4 kali. Cukuplah untuk demanad meimei Jameela. Demand meimei Jameela sehari dalam 18oz, mamaZameer&Jameela bekalkan 6 botol 3 oz pada pengasuh. mamaZameer&Jameela pam kat opis dapat la dalam 15-16 oz..jadinye mamaZameer&Jameela kena la pam sekali lagi kat rumah..untuk mencukupkan demand meimei Jameela. InsyaAllah yang penting kena positif.

Mula-mula dulu rasa kekok juga sebab suma nie baru bagi mamaZameer&Jameela..lama-lama dah biasa..senang je..hihimamaZameer&Jameela pakai Freemie + Malish Ilaria, setakat ni memang sangat3 membantu..kat rumah mamaZameer&Jameela akan Marmet bagi mengasah skill bagi lagi pandai..Pam mamaZameer&Jameela tinggalkan kat opis je.

Cara Penyimpanan susu sume atas bantuan dan sokongan dari BFF mamaZameer&Jameela..Momma2AA dan Mama Alin, Tenkiu U all...masa awal-awal mamaZameer&Jameela takde sape support BF..uall sentiasa ada untuk support mamaZameer&Jameela...hugs & kiss..

Yang terharunya, incik suami mula membuka mata tentang BF ni..beliau makin mahir dalam pengendalian EBM untuk meimei Jameela. Alhamdulillah..beliau mula memberi sokongan sepenuhnya..walaupun pada awalnya beliau tidak yakin langsung mamaZameer&Jameela akan fully BF meimei Jameela...bini dia kan suka hangat2 tahi ayam..tu sebab incik suami macam tak percaya..tapi dalam bab ni mamaZameer&Jameela akan berjanji untuk bersungguh-sungguh..
insyaAllah.

ooopsss..kena sambung kendian..bos lalu da...


Bye..

love,

mamaZameer&Jameela

Thursday, July 14, 2016

Jameela 6 Bulan

14.7.2016

Alhamdulillah genap enam bulan anak mama hari ni. Setakat ni masih fully bf. Semoga anak mama dapat bf sampai 2 tahun. InsyaAllah.


Friday, May 20, 2016

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.

Kisahnya bermula,

13.Januari.2016

Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.

Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 12.45 am adik ipar sampai kami bergegas ke hospital. Mujur Hospital Columbia Asia Bukit Rimau dekat aje ngan rumah 10 minit dah sampai.

Sampai je kat Emergency terus register dan di bawa ke Labour room. Nurse setting2 apa yang patut sementara En Asben register dan kena bayar deposit. Hospital Columbia Bukit Rimau kena bayar deposit RM 4000.00 untuk bersalin ye kawan-kawan. Mama ZJ berdebar sementar menunggu en asben naik. Dah siap tukar baju semua, perut memang makin memulas. Nurse call doktor Sharina, sementara tunggu doktor memang risau sangat. Risau bersalin tanpa doktor..hihi..Masa ni dah pukul 1.00 pagi, bukaan dah sebanyak 5-6 cm..darah keluar makin banyak.

Penantian yang menyiksakan..sakit nya pinggang macam nak patah, dulu mama ngelat hihi sebab amik epidural memang tak rasa sakit...pukul 2.30 pagi memang dah tak tahan sangat sakit..nurse ajar teknik pernafasan untuk tahan sakit..tapi hanya tuhan saje yang tahu betapa sakitnya perut mama..pukul 2.50 camtu, nurse cek dah bukak 8cm, tiba-tiba air ketuban pecah..masa ni hanya tuhan je yang tahu camne perasaan mama ZJ. .Tepat pukul 3 pagi doktor sampai, terus duduk depan mama, baby pun dah tak sabar nak keluar..Alhamdulillah dua kali teran keluarlah baby girl sorang ni...Alhamdulillah...doktor tekan perut tiba-tiba rasa uri nak terkeluar, rasa heaven je..bila uri tu keluar..panas je...dulu memang tak rasa semua ni...

Alhamdulillah..lega rasa bila baby dah keluar, selesai jahit menjahit..baby pun dah dicuci..mama pegang baby..seronoknya rasa...suka sangat masa ni..lepas tu baby di bawa ke nurseri..mama pula di transfer ke wad..semua proses berjalan dengan lancar..bila dekat wad tu mama tak boleh berehat pun, baby di hantar balik kat mama..sebab baby menangis kuat sehingga menggangu baby yang lain kata nurse..hihi Jameela oh Jameela...

Akhirnya 14. Januari 2016 dapat lagi seorang anak..Alhamdulillah...Tahnk You Allah..

Kos Bersalin di Hospital Columbia Bukit Rimau (2hari 1 malam) adalah sebanyak RM 3700++, Untuk baby pula 700++.Total semua dalam RM 4500.00. Semua okay..layanan memang terbaik..

15. Januari 2016


Baby Jameela balik rumah sendiri..Bermula la aktiviti berpantang..


next stori la pulak ye..letih tangan mama ni ha..

to be continued.

Love,

Mama Zameer&Jameela.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...