Orang yang Follow Me!

Wednesday, August 17, 2016

Breakfast untuk Anak Tercinta

Salam,

Mama perasan la bila buatkan bekal untuk qeqe Zameer, emosi beliau akan berubah 360 darjah..Beliau sangat ceria, gembira bila mama masakkan sesuatu untuk beliau..

Haritu mama bekalkan sandwich tuna dan biskut, dia punya happy balik sekolah petang tu..esok mama buat lagi ye...tapi esoknya mama terbangun lambat..mei mei Jameela tak sihat, jadi mama terlajak tido sebab malam tak boleh tido sebab Jameela meragam..Emosi Zameer jadi sedih, dia siap tanya papa ada tak bekal harini, bila bagitau takde beliau sedih...lepastu beliau tak nak beli makanan kat tepi jalan tu..kesiannya la anak mama ni...

Start dari itu mama gagahkan diri untuk bangun pukul 4.30 pagi untuk memasak untuk qeqe Zameer dan bubur mei mei Jameela...Mama harap anak-anak mama suka makan air tangan mama ni hari-hari..mama pun sedih sebab mama kena keluar rumah pukul 6.15 pagi, anak-anak masih tidur lagi...sedih..~sobss~...sebab mam kerja kat KL kena keluar awal (I wish to be a succsessful  housewife in another 7 years..boleh tak encik suami??)..dorang ni papa yang akan uruskan..mama hanya dapat merasa semua tu kalau mama amik cuti...dapat lah merasa menyiapkan qeqe Zameer nak ke sekolah...Patutunya itu memang tugas seorang mama kan..tapi mama kena berkorban untuk famili kita ye anak-anak...huhu....

Alangkah indahnya kalau kita dapat luangkan masa sekarang ini dengan anak-anak..sebab masa inilah mereka sangat memerlukan kita..tapi kita berkerja untuk menambah ekonomi keluarga..huhu..kadang-kadang mama fikir, bila kita dah pencen nanti anak-anak pun dah ada famili masing-masing..masa tu kita yang akan rindukan moment anak yang masih kecil, tapi sayangnya kita tak dapat nak spend time dengan mereka semasa mereka masih kecil...Kepada suri rumah, tahniah..anda semua dapat merasai momen tu semua..mama pun teringin sangat..InsyaAllah...andai kata ada rezeki terpijak nanti mama nak berhenti kerja 24 jam..duduk rumah..siapkan anak-anak..ambil hantar pergi sekolah..mama sanggup..tapi sekarang ni mama perlu bekerja lagi ye anak-anak..komitmen di sana sini...~sobs~..

Pendek citer anak-anak perlukan kita sebenarnya..bukan sekadar breakfast..mereka perlukan perhatian,belaian kita...tapi berbalik pada menu breakfast qeqe Zameer, mama hanya buat meehun goreng, nasi goreng,.nasi lemak. roti sandwich setakat ni..haha..menu lain masih perlu belajar sebab mama memang tak pandai masak..mama cuba masak untuk famili mama..janji dapat makan makanan yang bersih dan berkhasiat gitu..hhhihi...


I love my famili..

Deep

saya teringin nak jadi seorang ibu yang berada di rumah..InsyaAllah.


Love,
MamaZameerJameela.



Wednesday, August 3, 2016

BreastFeeding

Assalamualaikum suma...

moga kita semua di bawah lindungan Nya,

sekarang ni mamaZameer&Jameela masih lagi belajar dalam penyusuan anak..dulu memang takde langsung terlintas di kepala mamaZameer&Jameela akan menyusukan baby..hihi..awai-awai lagi dah cakap jenis takde susu..dan hasilnya qeqe Zameer hanya dapat menyusu selama 6 bulan sahaja, dalam pantang lagi dah mula campur susu tepung ye..ciiiaan anak mama..dulu mamaZameer&Jameela kasi qeqe Zameer minum susu Anmum,. tapi untuk meimei Jameela, alhamdulillah mama dapat kasi susu paling mahal..titisan emas..Syukur padamu Ya Allah..moga dapat lah menyusukan selama 2 tahun dan lebih....

Rutin harian mamaZameer&Jameela mengepam di opis sebanyak 3-4 kali. Cukuplah untuk demanad meimei Jameela. Demand meimei Jameela sehari dalam 18oz, mamaZameer&Jameela bekalkan 6 botol 3 oz pada pengasuh. mamaZameer&Jameela pam kat opis dapat la dalam 15-16 oz..jadinye mamaZameer&Jameela kena la pam sekali lagi kat rumah..untuk mencukupkan demand meimei Jameela. InsyaAllah yang penting kena positif.

Mula-mula dulu rasa kekok juga sebab suma nie baru bagi mamaZameer&Jameela..lama-lama dah biasa..senang je..hihimamaZameer&Jameela pakai Freemie + Malish Ilaria, setakat ni memang sangat3 membantu..kat rumah mamaZameer&Jameela akan Marmet bagi mengasah skill bagi lagi pandai..Pam mamaZameer&Jameela tinggalkan kat opis je.

Cara Penyimpanan susu sume atas bantuan dan sokongan dari BFF mamaZameer&Jameela..Momma2AA dan Mama Alin, Tenkiu U all...masa awal-awal mamaZameer&Jameela takde sape support BF..uall sentiasa ada untuk support mamaZameer&Jameela...hugs & kiss..

Yang terharunya, incik suami mula membuka mata tentang BF ni..beliau makin mahir dalam pengendalian EBM untuk meimei Jameela. Alhamdulillah..beliau mula memberi sokongan sepenuhnya..walaupun pada awalnya beliau tidak yakin langsung mamaZameer&Jameela akan fully BF meimei Jameela...bini dia kan suka hangat2 tahi ayam..tu sebab incik suami macam tak percaya..tapi dalam bab ni mamaZameer&Jameela akan berjanji untuk bersungguh-sungguh..
insyaAllah.

ooopsss..kena sambung kendian..bos lalu da...


Bye..

love,

mamaZameer&Jameela

Thursday, July 14, 2016

Jameela 6 Bulan

14.7.2016

Alhamdulillah genap enam bulan anak mama hari ni. Setakat ni masih fully bf. Semoga anak mama dapat bf sampai 2 tahun. InsyaAllah.


Friday, May 20, 2016

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.

Kisahnya bermula,

13.Januari.2016

Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.

Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 12.45 am adik ipar sampai kami bergegas ke hospital. Mujur Hospital Columbia Asia Bukit Rimau dekat aje ngan rumah 10 minit dah sampai.

Sampai je kat Emergency terus register dan di bawa ke Labour room. Nurse setting2 apa yang patut sementara En Asben register dan kena bayar deposit. Hospital Columbia Bukit Rimau kena bayar deposit RM 4000.00 untuk bersalin ye kawan-kawan. Mama ZJ berdebar sementar menunggu en asben naik. Dah siap tukar baju semua, perut memang makin memulas. Nurse call doktor Sharina, sementara tunggu doktor memang risau sangat. Risau bersalin tanpa doktor..hihi..Masa ni dah pukul 1.00 pagi, bukaan dah sebanyak 5-6 cm..darah keluar makin banyak.

Penantian yang menyiksakan..sakit nya pinggang macam nak patah, dulu mama ngelat hihi sebab amik epidural memang tak rasa sakit...pukul 2.30 pagi memang dah tak tahan sangat sakit..nurse ajar teknik pernafasan untuk tahan sakit..tapi hanya tuhan saje yang tahu betapa sakitnya perut mama..pukul 2.50 camtu, nurse cek dah bukak 8cm, tiba-tiba air ketuban pecah..masa ni hanya tuhan je yang tahu camne perasaan mama ZJ. .Tepat pukul 3 pagi doktor sampai, terus duduk depan mama, baby pun dah tak sabar nak keluar..Alhamdulillah dua kali teran keluarlah baby girl sorang ni...Alhamdulillah...doktor tekan perut tiba-tiba rasa uri nak terkeluar, rasa heaven je..bila uri tu keluar..panas je...dulu memang tak rasa semua ni...

Alhamdulillah..lega rasa bila baby dah keluar, selesai jahit menjahit..baby pun dah dicuci..mama pegang baby..seronoknya rasa...suka sangat masa ni..lepas tu baby di bawa ke nurseri..mama pula di transfer ke wad..semua proses berjalan dengan lancar..bila dekat wad tu mama tak boleh berehat pun, baby di hantar balik kat mama..sebab baby menangis kuat sehingga menggangu baby yang lain kata nurse..hihi Jameela oh Jameela...

Akhirnya 14. Januari 2016 dapat lagi seorang anak..Alhamdulillah...Tahnk You Allah..

Kos Bersalin di Hospital Columbia Bukit Rimau (2hari 1 malam) adalah sebanyak RM 3700++, Untuk baby pula 700++.Total semua dalam RM 4500.00. Semua okay..layanan memang terbaik..

15. Januari 2016


Baby Jameela balik rumah sendiri..Bermula la aktiviti berpantang..


next stori la pulak ye..letih tangan mama ni ha..

to be continued.

Love,

Mama Zameer&Jameela.


Wednesday, April 20, 2016

Assalamualaikum

Alhamdulillah..bersyukur dengan kehadiran dua orang cahaya mata pada umur 32 tahun.
 Lama betul rasa menyepi tanpa mencoret di sini..Pembawakan budak agaknya tahun lepas..hihi..
Setelah selamat bersalin pada 14 Januari 2016 yang lalu barulah mama ada semangat nak menulis balik ni...
Banyak nak cerita sebenarnya, tapi tak tahu nak mula macam mana..nanti mama nak buat entri la pasal baby baru mama Nur Jameela Zaheera.

Walaupun jarak yang agak jauh dengan abang Zameer Haiqal, namun abang beliau nampak sayang pada adik beliau...Alhamdulillah..Awal tahun tu memang sangat Hectic..abang nak masuk sekolah tahun 1, mama dah sarat..nasib baik Jameela keluar masa abang dah sekolah 2 minggu..lega rasanya..sekurangnye abang dah boleh berdikari sendiri.

Masa pantang mama masih dijaga oleh ibu mertua macam abang dulu jugak..so menu adalah ikan bakar selama sebulan...memang rasa jemu tapi hasilnya amat best..Pertama sekali segala luka cepat baik sebab pantang dengan ketat. mama memang tak suka makan jamu atau ubat-ubat ni..so pantang dengan ketat jela..cuma bila terkena musim panas air memang lebih dari segelas mama minum, tidur dalam aircond sebab kesian baby kepanasan.Bengkung??..memang tak la nak pakai hari-hari..mama akui kali ni memang teruk sikit pakai bengkung selama 5 hari je..pastu padan muka perut agak buncit..hahaha...Yang penting berat turun dengan banyak sekali masa pantang..mama suka..last berat sebelum bersalin adalah 78kg dan turun sebanyak 13kg..jadi berat mama dalam sebulan jadi 65 kg..suka betul rasa.

Bila dah naik keja ni ramai yang tegur mama makin kurus, muka nampak kecik, cengkung..mama rasa pelik pulak,,sebab last timbang masa sebulan selepas pantang je..lepas tu memang tak timbang dah..busy you all..hahaha..dah lama takde anak kecik agak kelam kabut nak manage time..mama naik keja 13/4/2016..pastu timbang la berat badan..rupanya dah jadi 60kg...alamak makin turun..tapi tak sedar pun makin turun sebab makan nasi 2 kali sehari, makanan sampingan memang wajib ada..setiap kali pam susu memang akan makan..sebab lapar sangat3...jadi total turun sekarang adalah 18kg...wah..kalau diet pun nak turun sekilo pun susah..bila menyusu badan ni mudah pulak berat nak turun ye...suka3...

Bab pam susu pun mama akan buat entri lain..maklumla mama baru belajar mengepam cam ai ni memang over excited cikit...Sampai di sini dulu la..mama dah rasa lapar..sebab ketika entri ini ditulis mama menulis sambil mengepam..bila dah abis pam memang akan rasa lapar yang teramat..

Till Then, jumpa lagi ye sayang3 semua..

Love,
mama ZH&JZ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...