Skip to main content

Tempoh Berpantang Selepas Keguguran

Alhamdulillah sudah 5 hari cik mai berpantang..sebenonyer konfius jugak baper hari tempoh pantang lepas gugur ni..hihi..dok la mengoogle..macam-macam jawapan yang telah ditemui..pilih ajer...ada yang cakap 14 hari,30 hari,44 hari,100 hari...banyak kan..hihi...

Mak mertua cik mai suruh berpantang selama 30 hari...demi menjaga kesihatan diri ku turutkan pantang selama itu...kena pantang makan dan bersama pun tidak boleh yer...sabo, tunggu hari ke 31 ye encik asben yang disayangi :)

Cara berpantang cik mai simple aje..maklumlah berpantang sendiri...memandangkan emak mertua tidak sihat,cik mai tak mau susahkan beliau...tapi emak mertua da bagitau lah cara dan makanan yang boleh cik mai makan...

Menu - ikan bakar dan nasi panas (en.asben beli ikan selar)..oklah hari-hari makan menu ni...tak boleh makan dengan lada hitam atau halia sebab masa berpantang selepas gugur kita tidak boleh terlalu panas sejuk pon tak boleh tau...

Mandi - air rebusan serai wangi,daun lengkuas (nasib baik cik mai memang tanam benda ni kat kebun kecik cik mai,jadik petik ajer dan rebus)..kena mandi selama sebulan..

Bertungku & berurut - mak mertua cik mai cakap tidak perlu..so i follow aje...

Minyak angin - Cik mai rasa macam banyak angin aje jadi cik mai lumur minyak kayu merah satu badan...(sedap panas je badan..hangat pijo kata orang perak)...kat sendi-sendi dan tulang belakang cik mai sapu Counterpain...memang berangin...kat perut pulak sapu krim Felinna (nak slimkan perut kikiki)....memang best....

Wajib berstokin dan baju lengan panjang - aduh ni yang paling tak tahan..cuaca panas pakai plak camni...sabo jela...pakai kipas ajer aircond tak boleh..huhu

Biskut & milo & kopi - time petang atau time lapo cik mai makan ni ajer..(lapo je perut ni..entah kenapa..dah makan pun lapo lagi rasa dah baca Bismillah hihi..)

Itu je cara cik mai berpantang...thanks to my MIL n maksu..kerana banyak bagi tips untuk berpantang ni..InsyaAllah cik mai akan berpantang dengan baik...

Last but not least, special thanks to my love a.k.a en.asben( dia bukan baca pun blog cik mai ni hihi)...bangun pagi rebus air untuk mama mandi, bakar ikan..siapkan semua untuk mama sebelum pergi kerja....balik kerja rebus air mandi balik,masak nasi..bakar ikan..make sure mama makan before pukul 7pm..masak pulak untuk papa dan Zameer...penat kan..hihi..tapi takde merungut...terima kasih banyak-banyak... :)

Syukur pada Allah..semoga Allah memberkati semua yang mendoakan cik mai dan yang banyak bantu cik mai sepanjang tempoh ini...Amin...

Comments

Momma AA said…
take care mai... untung ada suami yang penyayang.. hihi...
Sakila Rani said…
salam perkenalan

http://mamasihatcantik.blogspot.com/

seronok baca blog awak..ada masa jenguk blog kite ye..baru2 blaja berblog :)
Myra Jay said…
Bila kita ikut berpantang dengan baik insyaaAllah badan akan sihat..
Apapun cik Mai moga ujian ni ada hikmahnya.

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI