Skip to main content

Kisah bebe zameer dan PAMA nye...

Semalam, masa balik keja..dah le ujan kan...pastu jalan pasti la licin...pastu naik motor pulak....huhu...punyala sakit ati cik mai..masa kat jambatan motor kat PJ tue..ada satu motor nie selamba je langgar jari jemari kaki cik mai yang montok nie..."adoi sakit lah" cik mai menjerit ckit...memang la ujan,banyak lak motor masa tue..jangan la langgar kaki orang...siot betol la orang tue.....kebas dan pedih je kaki cik mai....

Balik umah cik mai terus basuh kaki..merah gak jari jemari cik mai...sambil duduk kat sofa...bebe zameer pon datang....

bebe zameer : maa...
mama : kaki mama sakit la bebe...
bebe zameer : akit??ubat...(sambil berlari pegi ke rak..dan memanjat sofa dan cuba mencapai ubat gamat)
bebe zameer : pa, amik bat..tak ampai...
papa :  ubat?..buat ape?..
bebe zameer: ma akit..
pastu papa dia pon bagi la ubat gamat kat bebe zameer..
bebe zameer: pa ukak....
papa dia pon bukakkan la...bebe zameer terus meluru ke cik mai sambil meletakkan ubat gamat kat jari cik mai...sambil berkata
bebe zameer: ma,ubat..uruit...
mama : tima kasih bebe....

Terharu sangat cik mai,walaupon bebe zameer baru setahun lebih tapi dia da memahami ape yang perlu kita buat...dia tau bila kita sakit kita perlukan ubat...pastu letakkan kat tempat sakit dan urut....tersentuh hati mama melihat perkembagan bebe mama...InsyaAllah, bebe mama akan  menjadi anak yang soleh dan membesar dengan lebih bijak.....

p/s - cik mai terus bagi alasan kat en asben..tak masakla.. kaki sakit...ape kena mengena masak ngan kaki sakit???hahaha.....

Comments

nkara said…
alasan kan malas masak kan...

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…