Skip to main content

HUKUM KARMA?

Hukum Karma adalah sebahagian daripada kepercayaan agama Hindu. Perkataan 'karma' bermakna 'tuhan'. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik pengaruh Hindu dalam sastera rakyat Melayu pra-Islam. Nak tau lebih lanjut baca kat bawah nie...
HUKUM KARMA


tapi dalam islam kita tidak digalakkan menggunakan perkaan ini...cik mai nak share sikit la pengalaman cik  masa muda mudi dulu..biasalah la darah muda kan,masa tue form 5 (2001),cik mai cakap kat opah and atuk nak g tuisyen tapi ponteng tuisyen g dating pulak tue....memang degil sangat masa tue, sekali amik kaw...result SPM yang memang bungkus...teruk giler result SPM cik, dari pada hari berkenaan cik mai memang menyesal sangat, sangat menyesal kerana tak belajar elok elok...tak dapat result yang bagus,sedih jugak cik mai kawan2 suma dapat masuk Universiti, cik mai juga yang ketinggalan....yelah kelas no 1, kelas Sains lak tu..cik mai rasa cik mai yang dapat result paling teruk dalam kelas...so cik mai da mendapat balasan kerana menipu..hehehe...ampun opah,..da serik dah....


Tapi alhamdullilah, cik mai dapat masuk form 6, cik mai study sungguh2 dapat la result yang memuaskan je..jadi la...pastu tak nak belajar dah ..cik mai nak kerja..kerja kilang...pastu da bosan keja kat kedai buku kat sekolah pulak (budak2 panggil cik mai cikgu..best je)..pastu cik mai keja kat opis sekarang, cik mai tengok dorang banyak wat part time studi cik mai pon follow la kan....TAPI


cik mai tak sangka part time study nie memang penat dan sampai tak larat lagi rasanya..huhu..macam sekarang nie sem nie cik mai penat sangat..sampai pening2 kepala..stress..huhu..diam tak diam dah 4 tahun cik mai belajar...tinggal lagi setahun je nak abes...(dah tak larat rasanya nie)....


p/s : mode stress ngan kije skolah sebenarnya nie,...kepada remaja diluar sana, belajar semasa muda ye..jangan tunggu berkarat macam cik mai nie ha...payah beno nak masuk dalam kepala ape yang belaja..hehehe....

Comments

Myra Jay said…
Sama la kita part time student gak..

Bila time nak exam + nak buat asgment mmg stress..

Myra pun lg setahun nak abes.. :)
nkara said…
bak kate omputeh..
wat u give, u get back le..
huhu

byk eseimen tak siap lg ni..mai tulun le akuuuuuuuuuu...!!!

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…