Skip to main content

Korang tau x aper itu Bruxism?

Dolu2 cik mai pon xtau pasal nie...sehinggalah pada tahun 2008..huhuhu...pada satu hari cik mai dan rakan2 telah pegi berjumpa dengan dentist a.ka. doktor gigi.....doktor thelah memeriksa gigi ku ini dan menyatakan bahawa ku menghidap bruxism....OMG...apekah itu?...cik mai memula riso gak la...tp rupanya tidak lah bahaya...doktor suh buat alat untuk mengelakkan gigi menjadi semakin teruk...tp sampai skg nie cik mai xwat2 pon..hehe..mahal sgt....xmampu la doktor..nnt saya kaya saya g wat ye.....


MEH TENGOK CKET APER ITU BRUXISM?

Bruxism: Signs and Symptoms

What is Bruxism?
If you find yourself waking up with sore jaw muscles or a headache, you may be suffering from bruxism — the grinding and clenching of teeth. Bruxism can cause teeth to become painful or loose, and sometimes parts of the teeth are literally ground away. Eventually, bruxism can destroy the surrounding bone and gum tissue. It can also lead to problems involving the jaw joint, such as temporomandibular joint syndrome (TMJ).
How do I Know if I Have Bruxism?
For many people, bruxism is an unconscious habit. They may not even realize they're doing it until someone comments that they make a horrible grinding sound while sleeping. For others, a routine dental checkup is when they discover their teeth are worn or their tooth enamel is fractured.

Other potential signs of bruxism include aching in the face, head and neck. Your dentist can make an accurate diagnosis and determine if the source of facial pain is a result from bruxism.
How is Bruxism Treated?
The appropriate treatment for you will depend on what is causing the problem. By asking careful questions and thoroughly examining your teeth, your dentist can help you determine the potential source of your bruxism. Based on the amount of tooth damage and its likely cause, your dentist may suggest:
  • Wearing an appliance while sleeping — custom-made by your dentist to fit your teeth, the appliance slips over the upper teeth and protects them from grinding against the lower teeth. While an appliance is a good way to manage bruxism, it is not a cure.
  • Finding ways to relax — Because everyday stress seems to be a major cause of bruxism, anything that reduces stress can help-listening to music, reading a book, taking a walk or a bath. It may help to seek counseling to learn effective ways for handling stressful situations. Also, applying a warm, wet washcloth to the side of your face can help relax muscles sore from clenching.
  • Reducing the "high spots" of one or more teeth to even your bite — An abnormal bite, one in which teeth do not fit well together, may also be corrected with newfillingscrowns or orthodontics.


An appliance worn while sleeping will protect your teeth, but is not a cure.

ATAUPUN BACA INI

Tabiat Mengancing dan Mengetam / Mengetap 
Gigi (Bruxism) 
Latar belakang 
Mengancing dan mengetam/ mengetap gigi (bruxism) adalah pergerakan mengetap, 
menggesel atau/dan mengisar antara gigi-gigi di rahang atas dan di rahang bawah secara tidak 
disedari atau disengajakan. Ianya boleh terjadi semasa tidur ataupun jaga. 
Apakah penyebab tabiat mengancing dan mengetam/ 
mengetap gigi? 
Tabiat ini mungkin disebabkan oleh:  
• Stres atau tekanan perasaan.  
• Perubahan gigitan yang mungkin berlaku akibat trauma atau rawatan gigi.  
• Tidak diketahui punca  
  
Apakah tanda-tanda dan akibat tabiat ini? 
Antara tanda-tanda dan akibatnya adalah : 
• Permukaan gigi haus  
• Sakit kepala  
• Sakit di bahagian sendi rahang  
• Gigi terasa ngilu atau sakit  
• Sendi rahang berbunyi semasa membuka dan menutup mulut.  
• Kesakitan/ luka di bahagian sudut mulut.  
  
Apakah yang anda boleh lakukan? 
• Tingkatkan kemahiran menangani stres  
• Dapatkan nasihat doktor pergigian. Anda mungkin perlu:  
o Tampalan semula  
o Occlusal splint 

Comments

Bibi said…
You can manage bruxism. www.grindcare.com

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…