Skip to main content

World Breasfeeding Week 1-7/7/2017



World Breastfeeding Week is held annually between the 1st – 7th of August to encourage breastfeeding and improve the health of babies around the world.  

Some of the benefits of Breastfeeding are:
•Breast milk contains antibodies that help the baby to fight off viruses and bacteria,
•Breastfeeding lowers your baby's risk of having asthma or allergies.
•Babies who are breastfed exclusively for the first 6 months, without any formula, have fewer ear infections, respiratory illnesses, and bouts of diarrohea


Sempena "World Breasfeeding Week 1-7/7/2017" 

Kepada semua mama/ibu/mummy/ummi/mak/bonda..semoga kita terus menyusukan anak sehingga 2 tahun..Bukan mudah perjalanan BF ini, banyak cabaran dan dugaan yang kita tempuh..demi anak tercinta marilah kita bersama terus kuat dan positif sentiasa.. Terima kasih pada suami dan keluarga dan rakan2 baik yang sentiasa berada disaat jiwa ini sedih susu drop.. Pada insan yang paling rapat dengan anak selain kita dan paling sabar dengan cabaran BF ini.. ibu Jameela Asfazilah Ibrahim.. tima kasih ibu sebab sokong bagi BF..susu drop teruk ibu pandai adjust waktu dan kuantiti yang sesuai buat Jameela.. Lagi 180 hari Jameela nak cukup 2 tahun..

Perjalanan penyusuan ini mungkin akan dirindui.. sebab anak semakin besar semakin jauh dengan kita, sementara ada "bonding time" bersama baby ni la kita ambil masa bersama mereka..


Bila mata anak memandang kita hilang rasa kepenatan balik kerja, hurm tapi sebagai manusia biasa.. kadang2 mamaZJ naik hangin juga dan marah pada anak2 ..nak- nak lagi si Jameela, kerana budak yang BF ni memang melekat dengan mama..nak masak pun berpaut pada kaki mama..mama masuk toilet meraung menagis macam kena pukul, nak ajak tido mengamuk2...nak mama sahaja..walaupun hakikatnya si ayah ada di situ..

Duhai anak, mama sayang pada kamu berdua, mama memang garang teramat dan mama memang selalu marah kamu berdua..tapi semua itu demi kebaikan kamu berdua..nanti dah besar mama harap kamu berdua hargailah mama dan papa ye..

Love,

MamaZameerJameela

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…