Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2017

Cerita Gigi Dan Berjalan JZ :)

Salam..

Jameela kini setahun 4 Bulan. Lama mama ZJ tak update pasal anak-anak dalam blog mamaZJ ni kan..Mood menaip tu kurang ada jadinye malas melanda ;)..

Cerita pasal gigi Jameela ni,
Hurm...
Sebagai seorang mak yang mudah panik :P mama ZJ akui memang risau sangat..SEBAB setahun pun masih takde gigi..haha..tapi Alhamdulillah, genap je umur Jameela setahun gigi kapak pun keluar..memang besar, sampai demam-demam la si Jameela. Masa cucuk 9 bulan, Doktor cakap sekiranya gigi masih belum tumbuh dan dan mencapai 18 bulan kena XRAY..mak pun risau la..nasib baik keluar akhirnya gigi beliau...

Gigi kedua keluar pada setahun dua bulan,...setahun tiga bulan Jameela dah pandai jalan...Yeay mamaZJ is happy,...mama pun tak kisah semua ni tapi bila ada yang bertanya dah jalan ke belum anak..pastu siap compare-compare peningkatan budak-budak..mamaZJ is feeling sad la...MamaZJ tak penah compare anak-anak mama kenapa orang mesti buat begitu...but mama rasa ini adalah normal, semua orang akan alami …

Extended Breasfeeding .. InsyaAllah..

SOALAN 1:

APAKAH hukum menyusukan anak lebih daripada dua tahun, apakah ada dalil atau hadis yang mengatakan bahawa tidak boleh menyusukan anak melebihi dua tahun?

JAWAPAN:
Tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun, jika perkara itu tidak mendatangkan mudharat kepada bayi, dan dgn kerelaan sisuami dan isteri. Cuma kebiasaannya anak apabila sampai umur 2 tahun dia memerlukan makanan tambahan yang lain.Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ 


Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”