Skip to main content

BreastFeeding

Assalamualaikum suma...

moga kita semua di bawah lindungan Nya,

sekarang ni mamaZameer&Jameela masih lagi belajar dalam penyusuan anak..dulu memang takde langsung terlintas di kepala mamaZameer&Jameela akan menyusukan baby..hihi..awai-awai lagi dah cakap jenis takde susu..dan hasilnya qeqe Zameer hanya dapat menyusu selama 6 bulan sahaja, dalam pantang lagi dah mula campur susu tepung ye..ciiiaan anak mama..dulu mamaZameer&Jameela kasi qeqe Zameer minum susu Anmum,. tapi untuk meimei Jameela, alhamdulillah mama dapat kasi susu paling mahal..titisan emas..Syukur padamu Ya Allah..moga dapat lah menyusukan selama 2 tahun dan lebih....

Rutin harian mamaZameer&Jameela mengepam di opis sebanyak 3-4 kali. Cukuplah untuk demanad meimei Jameela. Demand meimei Jameela sehari dalam 18oz, mamaZameer&Jameela bekalkan 6 botol 3 oz pada pengasuh. mamaZameer&Jameela pam kat opis dapat la dalam 15-16 oz..jadinye mamaZameer&Jameela kena la pam sekali lagi kat rumah..untuk mencukupkan demand meimei Jameela. InsyaAllah yang penting kena positif.

Mula-mula dulu rasa kekok juga sebab suma nie baru bagi mamaZameer&Jameela..lama-lama dah biasa..senang je..hihimamaZameer&Jameela pakai Freemie + Malish Ilaria, setakat ni memang sangat3 membantu..kat rumah mamaZameer&Jameela akan Marmet bagi mengasah skill bagi lagi pandai..Pam mamaZameer&Jameela tinggalkan kat opis je.

Cara Penyimpanan susu sume atas bantuan dan sokongan dari BFF mamaZameer&Jameela..Momma2AA dan Mama Alin, Tenkiu U all...masa awal-awal mamaZameer&Jameela takde sape support BF..uall sentiasa ada untuk support mamaZameer&Jameela...hugs & kiss..

Yang terharunya, incik suami mula membuka mata tentang BF ni..beliau makin mahir dalam pengendalian EBM untuk meimei Jameela. Alhamdulillah..beliau mula memberi sokongan sepenuhnya..walaupun pada awalnya beliau tidak yakin langsung mamaZameer&Jameela akan fully BF meimei Jameela...bini dia kan suka hangat2 tahi ayam..tu sebab incik suami macam tak percaya..tapi dalam bab ni mamaZameer&Jameela akan berjanji untuk bersungguh-sungguh..
insyaAllah.

ooopsss..kena sambung kendian..bos lalu da...


Bye..

love,

mamaZameer&Jameela

Comments

Momma AA said…
chaiyok.. chaiyok mamaZameer&Jameela.. u can do it...
Dewi Aja said…
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI