TABUNG ZJ

Wednesday, August 17, 2016

Breakfast untuk Anak Tercinta

Salam,

Mama perasan la bila buatkan bekal untuk qeqe Zameer, emosi beliau akan berubah 360 darjah..Beliau sangat ceria, gembira bila mama masakkan sesuatu untuk beliau..

Haritu mama bekalkan sandwich tuna dan biskut, dia punya happy balik sekolah petang tu..esok mama buat lagi ye...tapi esoknya mama terbangun lambat..mei mei Jameela tak sihat, jadi mama terlajak tido sebab malam tak boleh tido sebab Jameela meragam..Emosi Zameer jadi sedih, dia siap tanya papa ada tak bekal harini, bila bagitau takde beliau sedih...lepastu beliau tak nak beli makanan kat tepi jalan tu..kesiannya la anak mama ni...

Start dari itu mama gagahkan diri untuk bangun pukul 4.30 pagi untuk memasak untuk qeqe Zameer dan bubur mei mei Jameela...Mama harap anak-anak mama suka makan air tangan mama ni hari-hari..mama pun sedih sebab mama kena keluar rumah pukul 6.15 pagi, anak-anak masih tidur lagi...sedih..~sobss~...sebab mam kerja kat KL kena keluar awal (I wish to be a succsessful  housewife in another 7 years..boleh tak encik suami??)..dorang ni papa yang akan uruskan..mama hanya dapat merasa semua tu kalau mama amik cuti...dapat lah merasa menyiapkan qeqe Zameer nak ke sekolah...Patutunya itu memang tugas seorang mama kan..tapi mama kena berkorban untuk famili kita ye anak-anak...huhu....

Alangkah indahnya kalau kita dapat luangkan masa sekarang ini dengan anak-anak..sebab masa inilah mereka sangat memerlukan kita..tapi kita berkerja untuk menambah ekonomi keluarga..huhu..kadang-kadang mama fikir, bila kita dah pencen nanti anak-anak pun dah ada famili masing-masing..masa tu kita yang akan rindukan moment anak yang masih kecil, tapi sayangnya kita tak dapat nak spend time dengan mereka semasa mereka masih kecil...Kepada suri rumah, tahniah..anda semua dapat merasai momen tu semua..mama pun teringin sangat..InsyaAllah...andai kata ada rezeki terpijak nanti mama nak berhenti kerja 24 jam..duduk rumah..siapkan anak-anak..ambil hantar pergi sekolah..mama sanggup..tapi sekarang ni mama perlu bekerja lagi ye anak-anak..komitmen di sana sini...~sobs~..

Pendek citer anak-anak perlukan kita sebenarnya..bukan sekadar breakfast..mereka perlukan perhatian,belaian kita...tapi berbalik pada menu breakfast qeqe Zameer, mama hanya buat meehun goreng, nasi goreng,.nasi lemak. roti sandwich setakat ni..haha..menu lain masih perlu belajar sebab mama memang tak pandai masak..mama cuba masak untuk famili mama..janji dapat makan makanan yang bersih dan berkhasiat gitu..hhhihi...


I love my famili..

Deep

saya teringin nak jadi seorang ibu yang berada di rumah..InsyaAllah.


Love,
MamaZameerJameela.



Wednesday, August 3, 2016

BreastFeeding

Assalamualaikum suma...

moga kita semua di bawah lindungan Nya,

sekarang ni mamaZameer&Jameela masih lagi belajar dalam penyusuan anak..dulu memang takde langsung terlintas di kepala mamaZameer&Jameela akan menyusukan baby..hihi..awai-awai lagi dah cakap jenis takde susu..dan hasilnya qeqe Zameer hanya dapat menyusu selama 6 bulan sahaja, dalam pantang lagi dah mula campur susu tepung ye..ciiiaan anak mama..dulu mamaZameer&Jameela kasi qeqe Zameer minum susu Anmum,. tapi untuk meimei Jameela, alhamdulillah mama dapat kasi susu paling mahal..titisan emas..Syukur padamu Ya Allah..moga dapat lah menyusukan selama 2 tahun dan lebih....

Rutin harian mamaZameer&Jameela mengepam di opis sebanyak 3-4 kali. Cukuplah untuk demanad meimei Jameela. Demand meimei Jameela sehari dalam 18oz, mamaZameer&Jameela bekalkan 6 botol 3 oz pada pengasuh. mamaZameer&Jameela pam kat opis dapat la dalam 15-16 oz..jadinye mamaZameer&Jameela kena la pam sekali lagi kat rumah..untuk mencukupkan demand meimei Jameela. InsyaAllah yang penting kena positif.

Mula-mula dulu rasa kekok juga sebab suma nie baru bagi mamaZameer&Jameela..lama-lama dah biasa..senang je..hihimamaZameer&Jameela pakai Freemie + Malish Ilaria, setakat ni memang sangat3 membantu..kat rumah mamaZameer&Jameela akan Marmet bagi mengasah skill bagi lagi pandai..Pam mamaZameer&Jameela tinggalkan kat opis je.

Cara Penyimpanan susu sume atas bantuan dan sokongan dari BFF mamaZameer&Jameela..Momma2AA dan Mama Alin, Tenkiu U all...masa awal-awal mamaZameer&Jameela takde sape support BF..uall sentiasa ada untuk support mamaZameer&Jameela...hugs & kiss..

Yang terharunya, incik suami mula membuka mata tentang BF ni..beliau makin mahir dalam pengendalian EBM untuk meimei Jameela. Alhamdulillah..beliau mula memberi sokongan sepenuhnya..walaupun pada awalnya beliau tidak yakin langsung mamaZameer&Jameela akan fully BF meimei Jameela...bini dia kan suka hangat2 tahi ayam..tu sebab incik suami macam tak percaya..tapi dalam bab ni mamaZameer&Jameela akan berjanji untuk bersungguh-sungguh..
insyaAllah.

ooopsss..kena sambung kendian..bos lalu da...


Bye..

love,

mamaZameer&Jameela