Skip to main content

Assalamualaikum

Alhamdulillah..bersyukur dengan kehadiran dua orang cahaya mata pada umur 32 tahun.
 Lama betul rasa menyepi tanpa mencoret di sini..Pembawakan budak agaknya tahun lepas..hihi..
Setelah selamat bersalin pada 14 Januari 2016 yang lalu barulah mama ada semangat nak menulis balik ni...
Banyak nak cerita sebenarnya, tapi tak tahu nak mula macam mana..nanti mama nak buat entri la pasal baby baru mama Nur Jameela Zaheera.

Walaupun jarak yang agak jauh dengan abang Zameer Haiqal, namun abang beliau nampak sayang pada adik beliau...Alhamdulillah..Awal tahun tu memang sangat Hectic..abang nak masuk sekolah tahun 1, mama dah sarat..nasib baik Jameela keluar masa abang dah sekolah 2 minggu..lega rasanya..sekurangnye abang dah boleh berdikari sendiri.

Masa pantang mama masih dijaga oleh ibu mertua macam abang dulu jugak..so menu adalah ikan bakar selama sebulan...memang rasa jemu tapi hasilnya amat best..Pertama sekali segala luka cepat baik sebab pantang dengan ketat. mama memang tak suka makan jamu atau ubat-ubat ni..so pantang dengan ketat jela..cuma bila terkena musim panas air memang lebih dari segelas mama minum, tidur dalam aircond sebab kesian baby kepanasan.Bengkung??..memang tak la nak pakai hari-hari..mama akui kali ni memang teruk sikit pakai bengkung selama 5 hari je..pastu padan muka perut agak buncit..hahaha...Yang penting berat turun dengan banyak sekali masa pantang..mama suka..last berat sebelum bersalin adalah 78kg dan turun sebanyak 13kg..jadi berat mama dalam sebulan jadi 65 kg..suka betul rasa.

Bila dah naik keja ni ramai yang tegur mama makin kurus, muka nampak kecik, cengkung..mama rasa pelik pulak,,sebab last timbang masa sebulan selepas pantang je..lepas tu memang tak timbang dah..busy you all..hahaha..dah lama takde anak kecik agak kelam kabut nak manage time..mama naik keja 13/4/2016..pastu timbang la berat badan..rupanya dah jadi 60kg...alamak makin turun..tapi tak sedar pun makin turun sebab makan nasi 2 kali sehari, makanan sampingan memang wajib ada..setiap kali pam susu memang akan makan..sebab lapar sangat3...jadi total turun sekarang adalah 18kg...wah..kalau diet pun nak turun sekilo pun susah..bila menyusu badan ni mudah pulak berat nak turun ye...suka3...

Bab pam susu pun mama akan buat entri lain..maklumla mama baru belajar mengepam cam ai ni memang over excited cikit...Sampai di sini dulu la..mama dah rasa lapar..sebab ketika entri ini ditulis mama menulis sambil mengepam..bila dah abis pam memang akan rasa lapar yang teramat..

Till Then, jumpa lagi ye sayang3 semua..

Love,
mama ZH&JZ

Comments

Momma AA said…
wahhhh.... tahniah mama ZH&JZ... best la turun berat byk.. huhu..
#kipidap teruskan bf yer..

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI