TABUNG ZJ

Wednesday, April 20, 2016

Assalamualaikum

Alhamdulillah..bersyukur dengan kehadiran dua orang cahaya mata pada umur 32 tahun.
 Lama betul rasa menyepi tanpa mencoret di sini..Pembawakan budak agaknya tahun lepas..hihi..
Setelah selamat bersalin pada 14 Januari 2016 yang lalu barulah mama ada semangat nak menulis balik ni...
Banyak nak cerita sebenarnya, tapi tak tahu nak mula macam mana..nanti mama nak buat entri la pasal baby baru mama Nur Jameela Zaheera.

Walaupun jarak yang agak jauh dengan abang Zameer Haiqal, namun abang beliau nampak sayang pada adik beliau...Alhamdulillah..Awal tahun tu memang sangat Hectic..abang nak masuk sekolah tahun 1, mama dah sarat..nasib baik Jameela keluar masa abang dah sekolah 2 minggu..lega rasanya..sekurangnye abang dah boleh berdikari sendiri.

Masa pantang mama masih dijaga oleh ibu mertua macam abang dulu jugak..so menu adalah ikan bakar selama sebulan...memang rasa jemu tapi hasilnya amat best..Pertama sekali segala luka cepat baik sebab pantang dengan ketat. mama memang tak suka makan jamu atau ubat-ubat ni..so pantang dengan ketat jela..cuma bila terkena musim panas air memang lebih dari segelas mama minum, tidur dalam aircond sebab kesian baby kepanasan.Bengkung??..memang tak la nak pakai hari-hari..mama akui kali ni memang teruk sikit pakai bengkung selama 5 hari je..pastu padan muka perut agak buncit..hahaha...Yang penting berat turun dengan banyak sekali masa pantang..mama suka..last berat sebelum bersalin adalah 78kg dan turun sebanyak 13kg..jadi berat mama dalam sebulan jadi 65 kg..suka betul rasa.

Bila dah naik keja ni ramai yang tegur mama makin kurus, muka nampak kecik, cengkung..mama rasa pelik pulak,,sebab last timbang masa sebulan selepas pantang je..lepas tu memang tak timbang dah..busy you all..hahaha..dah lama takde anak kecik agak kelam kabut nak manage time..mama naik keja 13/4/2016..pastu timbang la berat badan..rupanya dah jadi 60kg...alamak makin turun..tapi tak sedar pun makin turun sebab makan nasi 2 kali sehari, makanan sampingan memang wajib ada..setiap kali pam susu memang akan makan..sebab lapar sangat3...jadi total turun sekarang adalah 18kg...wah..kalau diet pun nak turun sekilo pun susah..bila menyusu badan ni mudah pulak berat nak turun ye...suka3...

Bab pam susu pun mama akan buat entri lain..maklumla mama baru belajar mengepam cam ai ni memang over excited cikit...Sampai di sini dulu la..mama dah rasa lapar..sebab ketika entri ini ditulis mama menulis sambil mengepam..bila dah abis pam memang akan rasa lapar yang teramat..

Till Then, jumpa lagi ye sayang3 semua..

Love,
mama ZH&JZ

Friday, April 15, 2016