Skip to main content

Berakhir sudah Cuti Sakit

16/11/2014

Sudah seminggu cik mai duduk rumah saje dan rehat-rehat..esok kena masuk opis balik..aduh lemaunye rasa...

Tapi yang pelik pendarahan masih ada..sudah 12 hari..erm..banyak jugak darah yang keluar..merah pekat+kehitaman...setiap kali nak tukar penuh panty liner..

Yela kita nak solat kena lah dalam keaadaan yang bersih...tiap kali nak solat tukar panty liner...flow makin banyak..pastu keluar pulak selaput darah kecik-kecik..setiap kali buang air kecik keluar sekali... ubat Dupasthon tu cik mai makan 3 kali sehari tapi macam gitu jugak...ape-ape tunggu 20hb ni nak jumpa ngan gynae..

Risau memang risau..nak plak bila baca kat internet sumanye ke arah keguguran...pastu mulala emosi terganggu..rasa nak nangis pun ada...nak marah pun ada...bila duduk sorang-sorang lagi la macam-macam perasaan yang datang..tapi bila solat,lega sikit rasa jiwa kacau tu...memang waktu begini dekatlan diri dengan Allah adalah jalan yang terbaik...

Cuma..ape la agaknya masalah cik mai ni ye..xsabar nak tahu keaadaan baby cik mai...harap-harap baby sihat la hendaknye...hari ni genap 8 minggu awak di dalam perut mama sayang....mama harap awak kuat..mama akan kuat demi awak....think positif aje...

Agak-agak ada ke orang yang ada pengalaman yang sebegini masa mengandung?..mengandung tapi keluar darah macam period...hihi baca kat blog-blog orang ada yang cakap Bunting Pelanduk...keluar darah ketika hamil..tapi rasanya dari segi Perubatan tak wujud pun istilah ini..entahlah...Allah Maha Mengetahui segalanya...

Tapi dalam situasi Cik mai ni bukan setakat keluar macam darah period sahaja tapi perut memulas macam senggugut dan pinggang pulak sakit teramat...memang menakutkan...setakat hari ini tiada sebarang alahan/morning sickness..itu lagi kerisauan buat diri ini...

Ya Allah Permudahkan lah segalanya...Amin...

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI