TABUNG ZJ

Sunday, November 23, 2014

Tempoh Berpantang Selepas Keguguran

Alhamdulillah sudah 5 hari cik mai berpantang..sebenonyer konfius jugak baper hari tempoh pantang lepas gugur ni..hihi..dok la mengoogle..macam-macam jawapan yang telah ditemui..pilih ajer...ada yang cakap 14 hari,30 hari,44 hari,100 hari...banyak kan..hihi...

Mak mertua cik mai suruh berpantang selama 30 hari...demi menjaga kesihatan diri ku turutkan pantang selama itu...kena pantang makan dan bersama pun tidak boleh yer...sabo, tunggu hari ke 31 ye encik asben yang disayangi :)

Cara berpantang cik mai simple aje..maklumlah berpantang sendiri...memandangkan emak mertua tidak sihat,cik mai tak mau susahkan beliau...tapi emak mertua da bagitau lah cara dan makanan yang boleh cik mai makan...

Menu - ikan bakar dan nasi panas (en.asben beli ikan selar)..oklah hari-hari makan menu ni...tak boleh makan dengan lada hitam atau halia sebab masa berpantang selepas gugur kita tidak boleh terlalu panas sejuk pon tak boleh tau...

Mandi - air rebusan serai wangi,daun lengkuas (nasib baik cik mai memang tanam benda ni kat kebun kecik cik mai,jadik petik ajer dan rebus)..kena mandi selama sebulan..

Bertungku & berurut - mak mertua cik mai cakap tidak perlu..so i follow aje...

Minyak angin - Cik mai rasa macam banyak angin aje jadi cik mai lumur minyak kayu merah satu badan...(sedap panas je badan..hangat pijo kata orang perak)...kat sendi-sendi dan tulang belakang cik mai sapu Counterpain...memang berangin...kat perut pulak sapu krim Felinna (nak slimkan perut kikiki)....memang best....

Wajib berstokin dan baju lengan panjang - aduh ni yang paling tak tahan..cuaca panas pakai plak camni...sabo jela...pakai kipas ajer aircond tak boleh..huhu

Biskut & milo & kopi - time petang atau time lapo cik mai makan ni ajer..(lapo je perut ni..entah kenapa..dah makan pun lapo lagi rasa dah baca Bismillah hihi..)

Itu je cara cik mai berpantang...thanks to my MIL n maksu..kerana banyak bagi tips untuk berpantang ni..InsyaAllah cik mai akan berpantang dengan baik...

Last but not least, special thanks to my love a.k.a en.asben( dia bukan baca pun blog cik mai ni hihi)...bangun pagi rebus air untuk mama mandi, bakar ikan..siapkan semua untuk mama sebelum pergi kerja....balik kerja rebus air mandi balik,masak nasi..bakar ikan..make sure mama makan before pukul 7pm..masak pulak untuk papa dan Zameer...penat kan..hihi..tapi takde merungut...terima kasih banyak-banyak... :)

Syukur pada Allah..semoga Allah memberkati semua yang mendoakan cik mai dan yang banyak bantu cik mai sepanjang tempoh ini...Amin...

Thursday, November 20, 2014

Tiada rezeki Zameer Beradik

19/11/2014

2.00a.m keluar seketul darah sebesar hati ayam
3.00a.m keluar lagi ketulan darah agak besar dari tadi
5.45pagi keluar seketul lagi sebesar tapak tangan

Pegi DEMC doktor sahkan rahim dah kosong..

Tak perlu dnc..cuma makan ubat..doktor cakap darah akan keluar macam period..28/11 ini scan semula nak tengok keadaan rahim...

Doktor cakap dengan cik mai jangan sedih...keguguran ni jadi bukan sebab masalah rahim atau salah permakanan..baby itu sendiri yang tak sihat (baby hanya berusia 6minggu setiap kali scan walaupun ada heartbeat).

Doktor cakap lagi boleh try to conceive selepas satu kali cycle period..tapi terpulang kepada kita..pantang pun doktor cakap tak perlu janji makan berkhasiat..tapi selalunya orang akan berpantang jugak dalam masa 14 hari..

Alhamdulillah semua sudah selesai...sakit sebelum keluar darah tu masih cik mai teringat..sakit macam contraction...nak tido pun tak boleh..pinggang rasa macam nak patah..perut memusing-musing dan mencengkam...sakit sangat...patutlah orang cakap gugur lagi sakit dari bersalin...

Sekarang ini tempoh berpantang :)..berpantang sendiri di rumah..  

Okies nanti sambung lagi...cik mai nak rehat dulu...bye..

Tuesday, November 18, 2014

Treathen Abortion

17/11/2014

Hari pertama memulakan kerja setelah seminggu mc...buat keja slow-slow je...petang dalam pukul 4 petang keluar fresh blood yang banyak...cik mai cool je..

Balik keja terus pegi DEMC,as usual kena tunggu lama...cik mai malas nak pegi awal sebab dah tahu...aritu dah terkena...selagi xbleeding darah mengalir banyak memang tak dianggap serius..so buat cool jela...

Tak jumpa doktor pakar,jumpa MO yang di bawah je...bila doktor scan baby cik mai..saiz baby tidak membesar tetap pada saiz scan yang hari tu...then..doktor cakap 50% baby untuk terus survive..sebab bleeding masih keluar walaupun cik mai makan dusphaston...

Doktor tu cakap ini adalah treathen abortion dan cik mai perlu sambung rehat dan tengok progress baby macam mana...doktor tu bagi MC sehingga 20hb November..memang cik mai ada appoinment dengan Gynae pada 20hb tu...masa tu tiba-tiba badan jadi lemah..dah tak boleh nak berfikir...

Balik rumah diam saje..encik asben cakap takpelah kalau ada rezeki kita INsyAllah baby ok...sabar je...kalau takde kita cuba lagi nanti...

Cik mai rasa down sangat....tak tau nak cakap ape...malam tu pinggang macam nak patah sakitnye..perut memulas-mulas..bleeding dah keluar macam period...penuh pad sampai bocor...keluar lendir..tisu selaput darah yang berwarna merah sekali...FRESH BLOOD..nak tido pun tak boleh sebab sakit macam CONTRACTION..letak bantal kt belakang baru lega..kaki tetiba rasa sejuk..cik mai pakai stokin tido malam tu...

18/11/2014

Sedar2 dah pagi...bangun bleeding masih banyak ( heavy flow macam first day period)..cik mai tawakal sahaja...

Semalam doktor cakap ada dua pilihan samada DnC atau makan ubat bagi keluar sendiri...Erm cik mai rasa nampaknya da keluar sikit-sikit ni maybe kejap lagi akan keluar seketul pula...

Cik mai pasrah je..mungkin ada hikmahnye bila jadi macam ni...Allah Maha Mengetahui...

P/S - baru sedar lupa nak ambil MC kat kaunter hospital semalam...sebab sedih punya pasal..hihi..

Sunday, November 16, 2014

Berakhir sudah Cuti Sakit

16/11/2014

Sudah seminggu cik mai duduk rumah saje dan rehat-rehat..esok kena masuk opis balik..aduh lemaunye rasa...

Tapi yang pelik pendarahan masih ada..sudah 12 hari..erm..banyak jugak darah yang keluar..merah pekat+kehitaman...setiap kali nak tukar penuh panty liner..

Yela kita nak solat kena lah dalam keaadaan yang bersih...tiap kali nak solat tukar panty liner...flow makin banyak..pastu keluar pulak selaput darah kecik-kecik..setiap kali buang air kecik keluar sekali... ubat Dupasthon tu cik mai makan 3 kali sehari tapi macam gitu jugak...ape-ape tunggu 20hb ni nak jumpa ngan gynae..

Risau memang risau..nak plak bila baca kat internet sumanye ke arah keguguran...pastu mulala emosi terganggu..rasa nak nangis pun ada...nak marah pun ada...bila duduk sorang-sorang lagi la macam-macam perasaan yang datang..tapi bila solat,lega sikit rasa jiwa kacau tu...memang waktu begini dekatlan diri dengan Allah adalah jalan yang terbaik...

Cuma..ape la agaknya masalah cik mai ni ye..xsabar nak tahu keaadaan baby cik mai...harap-harap baby sihat la hendaknye...hari ni genap 8 minggu awak di dalam perut mama sayang....mama harap awak kuat..mama akan kuat demi awak....think positif aje...

Agak-agak ada ke orang yang ada pengalaman yang sebegini masa mengandung?..mengandung tapi keluar darah macam period...hihi baca kat blog-blog orang ada yang cakap Bunting Pelanduk...keluar darah ketika hamil..tapi rasanya dari segi Perubatan tak wujud pun istilah ini..entahlah...Allah Maha Mengetahui segalanya...

Tapi dalam situasi Cik mai ni bukan setakat keluar macam darah period sahaja tapi perut memulas macam senggugut dan pinggang pulak sakit teramat...memang menakutkan...setakat hari ini tiada sebarang alahan/morning sickness..itu lagi kerisauan buat diri ini...

Ya Allah Permudahkan lah segalanya...Amin...

Tuesday, November 11, 2014

Dugaan...Alhamdulillah

9/11/14

Encik asben di masukkan ke wad kerana denggi.

Alhamdulillah petang ni dapat balik rumah..encik asben dapat MC sampai hari isnin..

Friday, November 7, 2014

Pendarahan ketika 6 minggu

5/11/2014

Perut dan pinggang cik mai sakit sangat2...bawa kereta pun kaki krem..padahal hari2 bawak kereta pegi opis...petang ada keluar lendir coklat..agak banyak..sebesar ibu jari...bila tanya org yang berpengalaman itu normal..cik mai lega seketika...

6/11/2014

Perut masih sakit dan seperti mencucuk2...
Bila pergi toilet tengok ada darah merah di panty liner..
Terus tak sedap hati..pegi klinik panel kat opis...doctor klinik bagi refer letter suruh jumpa pakar di DEMC...

Di DEMC,doctor scan masih ada heartbeat..cuma pendarahan masih ada...doctor bagi MC seminggu supaya cik mai berehat secukupnya..dan kena makan ubat kuatkan rahim Dupasthon.

7/11/14

Ketika entry ni ditulis..perut dan pinggang masih sakit..harap2 baby cik mai okay la hendaknye...

Dulu masa pregnantkan Abang Zameer, tak penah ada keluar darah macam ni...cik mai memang risau sangat sebab dah lama tak mengandung..5 tahun sudah...semuanya jadi macam baru balik...

Pakcik google dan kawan2 memang tempat rujukan cik mai buat masa ini...

Harap yang baik-baik aja...

"seandainya rezeki ini milik kita ku amat bersyukur,namun andai terjadi disebaliknya diri ini redha.."

Tuesday, November 4, 2014

Alhamdulilah...

3 Nov 2014
Appointment 9 pagi..Doktor Mazita,DEMC..


Syukur....

Ada denyutan jantung baby....semuanya okay doktor cakap...cuma baby kecik...ikut LMP sepatutnya 8week/due date 14/6/2015...
Bila scan baby baru 6week/due date 28/6/2015...

InsyaAllah doktor Mazita nak scan lagi 2 minggu...next appointment 20/11/2014...
Harap2 my tiny baby will grow up faster....(cakap omputih cikit...hihi..)

Mummy..daddy..abg Zameer  love u baby J/Z...muaahhhss...

Tara..cik mai belanja u all tengok gambo baby..hihi...kecik je lagi.. :)