Wednesday, October 30, 2013

Rindu My Baby Boy

Hujan yang lebat macam ni, buat cik mai teringat kat baby cik mai tu..apa la yang dia tengah buat..tido ke?..tengok tv ke tengah makan...
kalau dekat rumah, hujan lebat Zameer memang akan peluk mama dan dan kitorang akan spend time together...bestnye....golek-golek depan tv....kalau la tidak perlu bekerja...ermmmm...

Bila kita bekerja ni, banyak masa di abiskan kat opis je, kat rumah memang boleh dikira dengan jari kaki dan tangan kot :)..hehe..

Cik mai kesian dekat Zameer, walaupun dia manja tapi cik mai rasa dia macam tak cukup kasih sayang dari mama dia...masa Zameer lahir, cik mai kan EPJJ student lagi..jadi masa tu memang terlampau busy....weekdays kije..sabtu dan ahad pulak ada kelas dan group discussion...

Bila dah abis je studi ni cik mai rasa nak luangkan masa je ngan Zameer, ganti balik masa yang mama tak sempat nak luangkan dulu...

En Asben a.k.a Papa..
Kije..kije..kije dan kije...papa memang kena cari duit lebih..hehe..

Zameer, mama rindu sangat dengan awak ni..tunggu mama jemput awak dekat school petang nanti ye...muaahhh...


P/S - Bestnye kalau dapat pegi bercuti............

Monday, October 28, 2013

Pra diet

Pra diet

Sebenarnya niat di hati tu memang nak memulakan diet Atkins minggu lepas, tapi banyak bebeno dugaan MAKANAN yang mendatang..hehe..Tak boleh nak tahan..

Hari Isnin 21 Oktober, bila timbang berat 68kg
Pagi brekfes mihun goreng, dodol, roti dan air suam (awal2 lagi dah fail hehe)
Lunch ayam goreng dan sayur sawi
Dinner pulak bihun goreng..
Memang hancuss diet..hahaha

Hari kedua, 22 Oktober
Bekfes telur rebus dan sosej
Lunch ayam goreng dan sayur bayam
Petang makan roti separuh (lapo sangat)
Dinner ketiau goreng
Separuh Hancur diet...hehe

Hari ketiga 23 Oktober
Bekfes scramble egg dan air suam
Lunch sayur bayam + ikan masak asam
Dinner mee goreng 

Hari Keempat 24 Oktober
Bekfes omellete set (roti sekeping, hash brown)
Lunch chicken grilled
Dinner sayur bayam + ayam

Hari Kelima 25 Oktober 
Bekfes Sandwich dan roti sardin
Lunch Buah-Buahan 
Dinner Sayur bayam

Hari Keenam 26 Oktober
Bekfes Roti
Lunch Kopok Lekor
Dinner bihun sup

Hari Ketujuh 27 Oktober
Bekfes roti
Lunch roti
Dinner roti


Bila timbang still sama je berat hehe..sebab walaupun tak makan nasi dan minum air manis..cik mai tetap amik carbo yang lain dan TIDAK bersenam langsung...

Takpe usaha lagi minggu ni...




Berat Terkini 65 KG...

Wednesday, October 23, 2013

Minggu Pra Diet

Minggu ni nak try untuk diet....

Semoga usaha tidak makan NASI dan air Manis berjaya...


Wednesday, October 16, 2013

Macam mana nak deco ruang tamu

Cik mai tengah duk survey camne deco ruang tamu kat pakcik google...tapi tak jumpa lagi yang berkenan di jiwa...

Bukan ape, pegi rumah jiran2 semuanye cantik rumah dorang..bkn sebab perhiasan ke ape..cara penyusunan tu yang penting...jeles la..camne dorang boleh deco comei2...Cik mai ni tangan tak berseni...

Ni jela rupa ruang tamu cik mai...

Erm...selalu coffee table tu duduk kat tepi tingkap..ni time raya letak kat tengah2...

Biskut raya cikit2..

Bos kecik sedang beradu tengok citer kartun beliau

Monday, October 14, 2013

Pertunangan Adik Ipar (KIME + QINA) 31/08/2013

Hehe...Benda Dah Lama Baru CIK MAI Nak Haplod Dalam Belog Nie..Takpela..untuk Kenangan....Pertunangan ADIK IPAR CIK MAI Nie Berlangsung Di Ampang...

INSYAALLAH Tahun Depan Mereka Berdua Nie Akan MELANGSUNGKAN PERKAHWINAN...I'M HAPPY FOR BOTH OF U...So Kena START KUMPUL DUIT La Korang..HEHE...

P/S - Maaf tulisan besar kecik besar kecik...nak tulis laju punya pasal..memula tulisan besar semua..pastu ingat nak taip semula tapi tak rajin..edit la cikit2...hehe....

LAYAN LA GAMBAR SEMASA MAJLIS HARI TU...

Semasa berbincang mengenai pertunangan

Wakil yang baju coklat tu, ayah angkat asben cik mai...
Makcik sedara yang datang dari Kelantan

Kusyuk mereka mendengar perbincangan (Pasai ape,..yang dok bincang cakap dalam lorat nogori, yang mari nyo ore kelate..hehe..pakat angguk jah..cik mai pon faham cikit2 je..)
Hantaran dari pihak lelaki, 3 berbalas 5..Erm tapi gambar hantaran sebelah pihak sana cik mai takde pulak dalam henpon ni..tak dapat nak tepek cini...

Buah-buahan, kain pasang dan cincin

Ni dia bakal adik ipar cik mai eh biras cik mai..mak mertua cik mai sedang menyarungkan cincin..awww...so sweet...teringat masa cik mai dolu...hehe

Senyum cikit Qina...

Manis je kan kaler biru dan pink camni...


Bacaan doa..Mak Qina dan Mek bergambar sekali
Zameer amik gambar mama dan cik Ira dia......elok pulak tu centre..

Last but not least,..my baby boy...haruslah ada kan....Cik mai suruh dia wat gaya Giyomi...Peace yo!

Naik Lagi

11/10/2013

Berat badan makin mendadak naiknye..bagaikan johan..ermmm...bayangkan dari bulan Januari hingga ke hari ini, cik mai telah berjaya naikkan sebanyak 10 kg...ayoyo....sama seperti masa mengandung....sebulan sekilo... :p...

Nak kena diet jugak nie....tak boleh jadi, ni belum mengandung lagi kalau mengandung lagi bertambah2 la naiknye berat badan cik mai ni..baca punya baca pasal diet ni, cik mai macam berminat nak ikuti diet ATKINS..cuma kita kena hati kering la....sebab no NASI, yang merupakan makanan utama cik mai hari-hari..boleh ke bertahan ye?..nanti cik mai cuba dulu.....

Cik mai plan nak mulakan diet ni selepas raya haji nanti..nak makan puas2 dulu...hehe..21 hb Oktober tu baru mula...


ASID FOLIC

Mula start amik 11/10/13. Harap2 ada sinar bahagia..hehe..doakan cik mai ye kawan2...



P/S - Banyaknye angin dalam badan sekarang ni....


Tuesday, October 8, 2013

Rambut Gugur

Sekarang ni rambut cik mai selalu gugur...Ingatkan sebab selalu ikat rambut ketat2....cik mai dah potong rambut pendek pon rambut masih gugur lagi..nampaknya kena cari sesuatu untuk ubati rambut cik mai ini..

P/S - Zameer ada konvokesyen day 3 November ni...

Friday, October 4, 2013

Sembelit


Zameer sembelit..

Punya la menangis macam kena pukul..ingatkan ape rupanya tak boleh nak membuang air besar..


Mama membebel cakap Zameer ni " tula tak nak minum air suam..asyik minum air manis je.."

Sekali en asben cakap "eleh..ikut perangai sape..awak pon sama camtu.."

Erk..terkena cik mai tau..hehe..


Cik mai memang sukar sikit nak membuang air besar ni..kadang2 tu memang sembelit...seksa tau..


TAPI..

Sejak amalkan Pati Delima Gulsan ni..dah okay sikit..muka ada senyum..haha...
memang melawaskan..korang yang alami sembelit tu boleh la cuba..

InsyAllah mudah sikit proses pengeluaran..


P/S- cuti takde, camne nak cuti raya ni..

Thursday, October 3, 2013

Kereta Rosak

Panik seketika bila kereta cik mai tak boleh nak start..

Balik keja memang rutin harian cik mai amik Zameer dari skool, tapi pada hari kejadian cik mai lepas amik Zameer singgah jap nak beli barang kat kedai runcit..bila nak balik rumah je,kereta tak boleh start..Oh No!!!..

Abang kedai runcit tu cakap masalah bateri..cik mai tak tahu bab2 kereta ni..dia cakap boleh tolong tapi takde jumper( cik mai pon tak tau camne rupa jumper tu u all..haha)..abang tu siap balik umah dia cari jumper tapi takde pulak..

Cik mai call en asben tak dapat2..sekali tengok henpon kena barred pulak..ayoyo maxis time ni la nak barred line telefon..nasib baik bole guna yang "called me back"..adik cik mai call, cik mai mintak tolong dia call asben cik mai dan bagitau kereta tak boleh nak start..pheww..

Tunggu jap kat kedai runcit tu..sekali ada anak jiran datang beli barang, cik mai mintak tolong dia bagitau ayah dia tolong keta cik mai tak boleh start..adik tu pon balik panggil ayah dia..alhamdullilah...
Ayah dia dtg tlg start kereta dan en asben pon sampai time tu...nasib baik dipermudahkan..

Lepas tu terus bawak pegi bengkel tukar bateri kereta...nasib la awal bulan..ada la duit( duit kecemasan memang sangat penting..now i know why en asben salu menabung dalam tabung kecemasan)...

Selesai..Penat..Balik rumah masak..tangan masih menggigil..tak penah alami keadaan sukar begini...

Dugaan...

P/S - Kejiranan yang baik..rasa macam keluarga sendiri..

Wednesday, October 2, 2013

IKLAN - Bilik Untuk Disewa


LOKASI :  rumah teres taman medan,PETALING JAYA 
WANITA SAHAJA 

SEWA BILIK : (RM400)+utilities (RM100) (2 persons) kalau 2 orang bermakna seorang RM250.

DEPOSIT : 1+1+utilities (RM550 SEORG) 

KEMASUKAN : oct /nov 2013 

KELENGKAPAN : mesin basuh.dapur,peti ais,parking kereta/motor
Dekat dgn bustop,kedai2,ktm datok harun. 

Jika berminat,sila sms/call ika 019-248 5027

Tuesday, October 1, 2013

Kisah TTC - Period lagi

Salam semua,

Bulan ni dah masuk bulan ke 5 cik mai gigih berTTC, tapi period on time ajer la pulak...saje tau...bulan lepas period dah delay 3 hari, hati cik mai dah berbunga-bunga riang tapi esok nye period pulak...frust tau...semenjak gigih TTC ni cik mai sensitip la ngan period...(itula dulu risau selagi tak period, risau pregnant..sekarang dah terbalik..bila period je cik mai frust..)

Tahun ni bila cik mai dah abis studi, dah masuk rumah baru niat nak tambah ahli keluarga tu membuak-buak la jugak..tapi itulah mungkin  belum ada rezeki lagi buat cik mai dan en asben..usaha tangga kejayaan orang kata kan..kami akan usaha lagi next month..hehe...

Berurut
Sejak bulan Julai baru cik mai mengurut ngan bidan2 pakar ..hehe..yang sorang aritu dia cakap peranakan/rahim cik mai ni jatuh...oklah dia bagi naikkan semula tapi sakitnye usah ditanya...sakit yang teramat masa bidan tu sengkak..ayooo....

Bidan yang kedua pulak cik mai mengurut bulan September hari tu....dia cakap peranakan/rahim cik mai senget pulak...urut lagi sekali...(tapi hasilnya period bulan ni darahnye merah macam fresh blood tu, dan ketul2 tu keluar banyak) mungkin banyak yang tak abis keluar kot setiap bulan.....sebab dari bulan April period cik mai macam tak lawas je keluar...banyak seperti biasa cuma hari semakin pendek dan warna pulak macam coklat gelap....bulan ni seronok tengok warna merah cik P kita..hehe....

Bulan ni simptom mengandung tu dah ada...penat, kepala pening, perut sebu..cuma takde rezeki lagi....cik P yang menjelma..takpe, dulu cik mai ingat senang je nak dapat baby ni ...rupanya tidak...keadaan diri pon memainkan peranan penting jugak..kita kena happy2, jangan stress dan kalau boleh nak pergi bercuti la ngan en asben....nak dapatkan kembali mood seperti lepas berkahwin dulu..hehehe...Walaupun yang first cepat nak dapat, yang kedua belum tentu cepat jugak...(tulah lama sangat jarak kan anak, kan dah merajuk rahim tu ~ orang tua2 yang cakap..hehe)....

Kita hanya mampu merancang Tuhan yang menentukan segalanya....

Semoga kami dipermudahkan segala urusan...amin....

P/S - Zameer pon sangat rapat ngan cik mai lately, dan suka merajuk...macam tau2 je mama tengah plan nak bagi dia adik..hehe...


Best Friend sudah mari

setahun 4 bulan .