Wednesday, October 31, 2012

Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

Pembukaan Kaunter Agihan Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia

Untuk makluman, kaunter agihan Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia bagi 
pelajar e-PJJ dan PLK (shah alam sahaja) akan dibuka
 seperti maklumat berikut:



Tarikh    : 3, 4 dan 10 November 2012

Waktu    : 10:00 Pagi hingga 2:00 Petang

Tempat    : Bangunan Budisiswa (HEP)
Untuk semakan nama agihan, sila layari http://bursary.uitm.edu.my/ 

Cara semakan:-

2) Lihat makluman Semakan Nama agihan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia.
3) Klik butang seterusnya, Klik Kad Diskaun siswa 1Malaysia.
4) Masukkan nombor pelajar untuk semakan Kad Diskaun Siswa 1Malaysia.
5) Cetak dan serahkan kepada pegawai bertugas di bangunan Budisiswa (HEP) mengikut kaunter.

Harap Maklum


P/S - CIK MAI dah amik minggu lepas ngan MOMMA2AA..hehe..

WW - Ubat oh Ubat


Monday, October 29, 2012

Salam Monday Blues!

Salam blogger sekalian....Macamana dengan cuti anda semua...hehe

Cik mai masih terasa kepenatan lagi + pula hari MONDAY pulak...Cik mai balik kampung khamis malam..wow!! heaven,...enam jam dalam perjalanan +  hujan lebat selebatnya...hoho...Natijahnya..en asben mengantuk semasa memandu...Akibat daripada kejadian tersebut, kami balik KL hari Sabtu, jalan takdela jem sangat...

Dengar citer dari opis mate, dorang yang balik semalam semua mengeluh jem....nasib cik mai balik awal..

Semalam,..pagi2 dah mendobi kain yang berbakul2...maklumlah minggu lepas hujan malam, jadi cik mai tak boleh nak mendobi malam..(alasan je sebenarnya,..hehe)..Petang pulak, cik mai pegi jalan-jalan ke AEON BUKIT TINGGI..menghabiskan masa yang berkualiti bersama famili..lama dah tak merasa berjalan hari Ahad..Kelas setiap minggu..huhu...Sempatlah bershopping baju mama + Zameer...ada offer kat AEON...P

P/S - Nak wat research sikit la, macam mana nak dapatkan baby girl pulak..hehe..gedik kan..


Thursday, October 25, 2012

Heaven nya hari ni!

Jalan raya sangat lengang...Cik mai kuar rumah pukul 8pagi macam biasa, 10 minit dah sampai opis...wow..best kan...Laluan NPE tak jem...agaknya ramai dah balik kampung....

Jadi, orang yang tak bercuti jela yang bekerja hari ni...sambil bekerja sambil survey baju Dinner..owhhh....jom cuci mata kat BUTIK ni...

P/S - Harap2 jalan tak jem malam ni...penah balik kampung ambik masa 4jam lebih...selalunya 2jam lebih dah sampai kampung...HIGHWAY pliz be nice to us...!

Wednesday, October 24, 2012

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan mental dan fizikal....

 Makanan Tambahan

Sesetengah orang akan mula mengambil ASID FOLIK, SUSU dan Suplimen tambahan yang lain....dulu, cik mai minum Enfamama..konon nye la nak bagi hormon ibu tu ada..hehe...okayla...kita cuba je petua yang orang bagi kat kita....

Persetujuan Suami Isteri

Suami isteri kena la sepakat dalam hal2 macam ni...en asben cik mai setakat ni okay je, malah dia memang nak ada baby lagi..dia cakap nanti Zameer buli adik dia kalau dia dah besar baru nak dapat adik..entah la..mama ikut je...hehe..

Kalkulator Kehamilan

Ha..kita kena la pandai kira kalkulator ni..hehe..cik mai nak praktikkan semula seperti mana macam cik mai buat dulu masa kehamilan yang pertama...Semoga berjaya...Hehe..

JOM BACA KAT BLOG DI BAWAH

annaaimi07
RATUHATI
lactamilmama.com
babycenter
http://duniasusuibu.com/
http://susuibu.com/v2/

P/S - Cik mai ni seorang yang suka merancang...tapi tak suka nak melaksanakan...haha...suka buat sekerat jalan...macam pil perancang, masa mengandungkan Zameer cik mai dah survey dan dah pilih mana yang terbaik..last2 makan sekerat jalan..haha...

Monday, October 22, 2012

Barulah sah!

Entri ini dibuat semalam...Entah kenapa dengan cik mai boleh lupa nak bawak purse + IC..henpon suma..memang macam pendatang tanpa izin la semalam...Siap duit nak makan pinjam duit orang sebelah..huhu...Adoi la time gaji boleh pulak lupa bawak purse...Tau masa nak keluarkan duit " alamak purse tak bawak!...

Hari ni henpon pulak tertinggal..hai la cik mai apa benda la yang cik mai dok pikir nie..huhu

Semalam shopping barang kat MYDIN..dah nak balik ni..on the way nak ke parking keta....

Zameer : mama nak kencing...
Mama a.k.a cik mai apa lagi mula la panik....
Last2 cik mai suruh je Zameer kencing kat tepi keta cik mai..huhu..pancut je..nasib baik la anak lelaki..hoho...tapi macam takde sivik punya orang la pulak bila kencing merata camtu..hehe..

Sekian...

P/S - Cik mai dah amik KOM1M dan KadSiswa..Yeay..suka...suka..suka...sebab dapat diskaun...

Nota buat anakku - Zameer Haiqal

22 Oktober 2012

Selamat ulang tahun 2 tahun 10 bulan wahai Zameer...Bulan ni awak telah berjaya melepasi ujian tidak memakai pampers..Alhamdulillah...masih belum 100%, tapi 99% awak telah berjaya....

Bulan ni mama tidak dapat meluangkan masa yang secukupnya buat awak,..maafkan mama sayang...Kekangan masa telah membuat mama terbatas untuk meluangkan masa berkualiti bersama awak....Setiap hari Sabtu, mama pergi bekerja..terima kasih sayang kerana sudi menemani mama ke ofis setiap hari Sabtu...Awak boleh bermain dengan Farisha jugak kan..

Setiap Ahad pula, mama ada kelas...memang takde masa untuk awak sayang...takpe pengorbanan mama ni untuk kita sekeluarga...semoga kita akan sentiasa dipermudahkan dalam apa juga keadaan....


Zameer,

Lagi 2 bulan awak akan melangkau ke usia 3 tahun...Mama sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anak mama...Amin..


P/S - Cuti sekolah akan bermula tak lama lagi, meriah la umah cik mai nanti..  :)

Friday, October 19, 2012

Free Drypers Sudah!..

Alhamdullilah...Zameer dah free Drypers start bulan Oktober nie...Cik mai ajar dia on off, on off aje..takde masa nak ajar full time sebab jadual kelas yang padat..
Mula-mula memang haru biru jugak la, dengan Zameer yang tak reti nak tahan kencing terus je kencing..hehe..."Bila dia cakap je "mama nak kencing..dia terus kencing"..adoi...

Tapi sekarang Zameer dah reti tahan...bila nak kencing dia akan cakap " mama nak kencing, nak g toilet"..dia akan bukak seluar dan berlari ke toilet...

Itu satu...sekarang ni cik mai tengah ajar dia Potty train...cik mai belikan dia potty supaya memudahkan dia nak buang air besar, nak guna toilet bowl dia tak nak...dia gayat ngan ketinggian cam tu..takpe, slow and steady Zameer..

Zameer, mama harap awak akan berjaya untuk free dryper sepenuhnya..sebab sekarang ni mama masih pakaikan awak pamper bila mahu tidur (malam)..tidur siang tak pakai...bila berjalan area berdekatan rumah memang tak pakai..kalau jauh mama pakaikan awak pamper..sebab mama belum yakin 100% ..hehe...takpe kita sama-sama cuba nanti ye...InsyaAllah pasti boleh!

P/S - Liat benar nak bangun pagi untuk studi...Malas betul cik mai semester nie...

Thursday, October 18, 2012

NuffnangX oh NuffnangX

Blog cik mai jadi celaru la pulak...abis semua komen takde camne tu?...

Pastu kalo nak komen kena isi verification Code tu..Tak suka tau...cik mai tak mau pengunjung blog ni penin nak salin balik code tu..huhu..sebab cik mai pon xsuka bila nak komen kena isi code cam gitu....huhu

Camne ek?..semalam cik mai claim my blog je...pastu ikut instruction macam NUFFNANGX tu bagi..pastu jadi celaru pulak...

Tolong...


P/S - Perfume minyak angin seminggu nie...

Wednesday, October 17, 2012

Kembali Lengkap

Yeay...pembacaan cik mai kembali sempurna setelah berjumpa kembali dengan blog SEEK THE TRUTH...

Cik mai minat cara penulisan beliau...memang seronok baca..ternanti-nanti jugak sebelum nie...rupanya dah ada blog lain....

Jom Baca...


p/s -

Tuesday, October 16, 2012

Cik Ti Oh Cik Ti

Sekarang ni rumah cik mai dah ada Cik Ti balik...dulu penah ada tapi kitorang pasang perangkap terus takde...sekarang ni kembali lagi pulak cik ti ni..adoiyai....

Kalau cik ti tak mengganggu kitorang takpe, ni sampai masukkan tulang ayam dalam almari baju Zameer..memang mendatangkan amarah pada cik mai!..huhu..dah la penat balik kelas tengok2 almari baju anak ada tulang temulang ayam.....dah satu hal kena basuh semua baju Zameer...

Tapi paling tak tahan Zameer sendiri nangis...siap cakap "Abis baju saya"..sambil menangis...huhu

Semalam cik ti tu telah menebuk 4 kampit gula 2kg yang cik mai simpan dalam almari dapur....geramnye.....memang kena buang la semuanye!..sayang tapi keselamatan diri kami sekeluarga lagi penting....phuuiii punya cik ti.....takpe..cik mai akan pasang perangkap lagi...siapla..operasi perang akan bermula....

Korang penah ada pengalaman cam gini tak ngan cik ti ni....

P/S - kerja sekolah banyak tapi otak lemau...

Wednesday, October 10, 2012

Sakit Dada

Adoi...sakitnye dada cik mai ni...tak boleh nak bernafas..muka pon jadi panas terus bertukar kemerahan...tula, kalau terlewat makan je atau skip makan mula la jadi cam gini..

Cik mai mesti kena makan on time kalau tak mula la hangin satu badan..yang ni pon cik mai bubuh minyak angin banyak2 kat dada..barula dapat sendawa sikit..belum lega sepenuhnya tapi bolehla melegakan sikit sakit di dada cik mai ni....

Cik mai memang kena makan nasi..WAJIB...perut melayu la kata kan..hehe..kalau tak makan nasi memang akan jadi cam gini..merana wooo......

Mula mula takut jugak ada SAKIT JANTUNG ke cik mai ni...selalunya sakit dada ni dikaitkan ngan jantung kan...huhu...


P/S - Breakfast lontong Singapore + tea tarik, Lunch nasi + Kari ayam + telur masin...

Monday, October 8, 2012

Macam-macam hal

Sejak 22 September sampai la sampai hujung bulan ini jadual hari Ahad cik mai memang padat..kelas setiap minggu..erk..tiba-tiba dompet jadi kurus je..bila ye gaji bulan Oktober nie..poket sudah mula mengering...(Yela, kalau pegi kelas ngan minyak, tol, duit makan breakfast, lunch + jajan2 lagi)..huhuhu...

Semester ni merupakan semester last cik mai belajar setelah berhempas pulas hampir 5 tahun (2007 sampai sekarang)..dari anak dara sehingga la dah ada anak sorang..lama tak lama nye cik mai studi...bukannye senang untuk mendapatkan sesuatu...Tapi itulah rezeki orang berbeza...ada sesetengah orang tu cik mai tengok tak perlu belajar tinggi tapi senang untuk mendapat kerjaya yang memuaskan..Mungkin mereka berusaha jugak cuma kita je yang tak tahu...Tapi macam cik mai ni nampaknya kena bersusah dahulu..tapi tak tahu la boleh mendapat kesenangan di kemudian hari..Insyaallah..Semoga dipermudahkan...amin...

Semester ni pulak cik mai banyak keja sekolah..rasa macam tak terkejar pon ada tapi layankan aje..malas nak tensen sangat..(cik mai tak suka nak pikir benda yang memberatkan kepala)...Pensyarah pulak macam-macam karenah tak mau citer kenapa..nanti kalau kutuk pensyarah ilmu tak berkat pulak..hehe...terima seadaanya jela...Semester ni pulak banyak buku yang harus dibeli..gulpp...satu buku RM 70 lebih..kalau 3 buku sudah berapa...gigit kuku sudah..huhu....bila mau dapat BAUCAR BUKU ni..leh cover duit buku..

Yang penting cik mai nak hargai setiap momen yang ada ni sebagai student..huhu...nak sambung master rasanye tak layak kot...CGPA below 3.00..(dalam mimpi jela...)

P/S - Kawan2 cik mai suma mau sambung master..erm..



Saturday, October 6, 2012

Kfc Zinger Double Down..

Cik mai da try tadi..boleh la rasa dia..ada cheese i like...bukan apa,baca review yang dibuat abg NARA macam best je kan....jom la korang try jugak..ala carte RM 8.40 je..tapi siyes cik mai cakap..xcukup dan tak kenyang makan tu je..erk..

Friday, October 5, 2012

Jom masuk Contest nak?

Seronok cik mai tengok kawan blogger MYRA asik menang contest je..cik mai pon nak masuk la contest yang ada..kot2 ada rezeki bole menang pulak..jom kita try untuk masuk contest ni....


Anmum pon ada gak contest tapi borang yang kat tin susu...huhu...

jom masuk contest........!!

Thursday, October 4, 2012

Tak suka cuti!

Cik mai paling tak suka cuti...pasal bila balik keja je,meja bertimbun ngan fail..huhu..pastu kerja mula la melambak..kalau boleh cik mai memang nak hari hari datang keja tapi yela, kita yang ada anak kecik ni kadang2 memang kena bercuti bila anak tak sihat atau pengasuh ada hal kan....

Tapi kerja kuat pon kerja masih tak abis2 camne tu?

P/s- kerja..kerja..kerja

Wednesday, October 3, 2012

3 Oktober 2012

Hari ni cik mai bercuti sebab babysitter ada hal...jadi cik mai amik kesempatan untuk ajar baby zameer untuk tidak pakai pampers...dan hasilnya amatlah positif...alhamdullilah...

zameer tak kencing merata(dia suka lupa)...setiap kali dia nak kencing dia akan bagitau cik mai...

Pastu,cik mai pegi kedai nak beli lauk ngan sayur..tetiba zameer cakap nak kencing pulak..(mama nye yg agak panik dan sengal ni suruh dia tahan jap)...sian zameer siap kepit sambil pegang bird beliau..huhu...nasib baik pekerja tu cakap ada toilet jadi cik mai pon bawak zameer g toilet...pheewww...dapat jugak dia tahan nak kencing....

Tahniah zameer..mama bangga ngan awak..nanti esok praktis kat umah nenek pulak ye....

p/s...zameer request underware gambar lori sampah..ada ke?...setakat ni gambar car,lori ngan helikopter je yg ada...

Akhirnya...alhamdulilah



Monday, October 1, 2012

Anmum kotak atau Anmum Tin

Semalam cik mai membeli barang dapur kat Mydin USJ..pekara rutin setiap bulan....Pastu cik mai dah membuat sedikit pertukaran Susu Zameer..sebelum ni cik mai beli susu Anmum 3+  yang dalam kotak..erm, tapi selepas membaca dan BW..ramai yang mengatakan rugi beli kotak punya baik beli tin...so, cik mai ngan asben pon try la kira antara kotak ngan tin mana yang lebih berbaloi-baloi...

Sekotak  500g = RM 26.80, cik mai tiap-tiap bulan akan beli 6 kotak..so total = RM 160.80, TAPI dapat 3kg je...kalau beli TIN pulak.

Setin 1.6kg = RM 80.60, cik mai beli 2 tin ...so total = RM 161.20 tapi dapat 3.2kg...ok la kan..hehehe...

Sebenarnya macam lebih kurang je, 1g = 0.0536 sen,....huhu..maaf la ye kalau salah, matematik cik mai memang fail....tapi mana yang boleh dijimatkan memang cik mai nak jimat,...nak beli susu lain nanti la, biar dia dah besar sikit lagi baru cik mai tukar....Sekarang nie Zameer dah mula nak pakai seluar dalam, tak mahu pakai pampers katanya..takpe pelahan2 ye Zameer, mama tak paksa awak drastik untuk tidak pakai pampers( padahal mama tak larat nak melayan kalau dia TERkencing kat mana2..huhu)

Mood : Malas..Malas..Malas..

Best Friend sudah mari

setahun 4 bulan .