TABUNG ZJ

Sunday, September 30, 2012

Pernah tak korang rasa?

SEtiap orang mesti ada tahap yang kadang2 kitabrasa dah sampai limit..btol tak...
Cik mai da mula rasa nak bertukar angin atau bertukar tempat keja...bukan apa, rasa macam tak dihargai pon ada...erm...nak naik pangkat pon susah jugak kat tempat keja cik mai ni...
Kena la bersabar sikit wahai hati...cik mai nak abiskan studi dulu pastu baru pikir nak pindah keja ni...Tadi dalam kelas HRM cik mai belajar pasal kadang22 kita suka tempat kije kita tapi kerja yang kita wat kadang2 kita xsuka...Lagi satu keja yang kita suka tapi tempat keja tak best...korang camne?

Tuesday, September 25, 2012

25 haribulan yang dinanti....

Semua orang gomen tersenyum lebor la pagi ni yer...almaklumla....termasuklah cik mai skali...tapi lepas tolak hutang semua tinggal je baper sen untuk belanja...hehe..alhamdullilah rezeki...

Saturday, September 22, 2012

selamat hari lahir

hari ni zameer genap 2 tahun 9 bulan...

Zameer..

awak ingat tak malam semalam bila kita nak tidur je , awak mula membuat rumusan...

Zameer: Mama, semalam kan saya tengok Upin dan Ipin..dia cakap "Assalamualaikum,ada orang ke?."..
Mama: oh..yeke?..awak tengok kat mana?
Zameer: kat dalam TV tu..sian Ijat, rumah dia terbakar...
Mama :..Eh ye ke?..mama tak tahu..
Zameer: mana boleh macam tu..mama ni..mana boleh tak tahu..(mula nak marah mama...)
Mama: Yela, mama tau la...(adoi bertuah punya budak...)

Situasi 2

Zameer : (Sambil main Tab..tengok youtube lori,tractor,forklift dia)...mama, nanti mama beli tractor untuk   adik ye,...
Mama: Ape!..ingat mama cop duit ke?..(sambil tumbuk2 lantai..buat macam orang chop duit tu..hehe)..
Zameer: Yela, mama cop duit..
Mama : Erk...

Situasi 3

Papa baru balik dari work...Zameer kejar dan tunggu kat depan pintu..

Zameer: papa, tadi adik pegi kedai ngan mama..
Papa: Iye?..
Zameer: pastu mama tak boleh jalan..
Papa: Nape?..
Mama: ala, biasalah orang blok keta...sakit hati i tau!..depan belakang kena blok (nasib sentiasa akan ada abang2 atau pakcik2 yang akan tolong bila bab2 reverse keta nie..mama tak expert..hehe)
Zameer: Mama ni..adik suruh jalan tapi mama tak nak..(zameer dalam keta dok marah orang dia suruh bagi kami lalu dulu...)
Papa : Ala..mama memang tak reti bawak car...
Mama: Erk..asyik terkena je...huhu...


Sekian...



Thursday, September 20, 2012

anak anak anak anak dan anak....

Zameer  sekarang nie dah semakin besar dan macam-macam ragam yang dia wat...kadang kadang cik mai pening jugak ngan ragam dia tapi...bila difikir2kan balik itu memang akan berlaku dalam setiap proses pembesaran semua kanak-kanak kan..huhu....

Kadang2 cik mai terfikir jugak...zameer ni kurang kasih sayang ke?..yela cik mai kan bekerja dan masih belajar, jadi masa tu kadang2 tak cukup untuk diri sendiri dan famili..memang cik mai akui,..sampai zameer kadang2 datang dekat cik mai kemudian dia peluk kita dan cakap " saya cinta mama"...bila dia cakap macam tu je..terus rasa sedih,kesal..mula la ingat apa yang cik mai marah, rotan dan buat tak layan kat dia....sedih kan....(tetiba je rasa macam nak jadi ibu/isteri sepenuh masa kat rumah..tapi keadaan belum mengizinkan lagi..)

Cik mai rasa anak kita memang sangat perlukan belaian kita..tapi mak2 macam cik mai ni balik keja terkejar2 nak masak, dan bermacam2 hal kat rumah tu..bila anak minta di belai mulalah menyinga jer..haha..Sekarang ni pon cik mai memang cepat marah..salah sikit je mula naik hangin..huhu....

Zameer yang mama sayangi....

mama janji akan luangkan masa untuk awak ye...nanti mama rancang percutian untuk kita bertiga ye...hope we can get quality time together....amin....

P/S - kelas dah start minggu nie..owhhh..tidakk...

Friday, September 14, 2012

Deko - Deko Rumah Anda..

Cik mai sekarang tengah mencari idea macam mana nak menghias rumah yang bakal di diami nanti..hehe..cik mai kalau boleh nak yang simple aje dan barang tak perlu banyak (rumah sempit + cik mai pemalas nak mengemas)....

Banyak juga design yang telah berkenan di hati tapi..bajet jugak perlu diambil kira...bukan mudah tau nak wat pilihan..kehendak dan bajet perlu dinilai keduanya..huhu....

rumah cik mai pon takde la besar mana..meh cek mai bubuh gambar sikit bagi korang tengok ye..kalau sape2 ada idea ke?..contact number kontraktor ke..yang leh bagi murah2..bole la bagitau cik mai..

Yang ni ruang tamu...

yang ni pulak ruangan dapur
Dari luar

bilik tidur utama

Tapi belum dapat kunci pon lagi..nampak macam dah nak siap jadi cik mai pon survey2 je dulu deko2 nie..senang cikit nanti..hehe






Wednesday, September 12, 2012

Tablet mytab untuk Zameer


Hai semua...hari tu cik mai dah buat entry pasal nak cari tablet untuk kanak kanak kan...taraa...inilah hasilnya...(padahal takde wat research sangat pon...terus pegi beli)...

MYTAB nie function dia sama macam Tablet Samsung..jadi Zameer suka la...cik dah install kan segala bagai game yang dia suka main kat dalam tab dia...

MYTAB ni pekedai tu cakap buatan Malaysia..tapi kat belakang tulih Made in Taiwan..konfius kejap..hehe...okayla...dia ada WIFI..memori 4G, camera HD, ada Playstore (leh download game banyak2) dapat free Cover free dan sreen protector..Cik mai suh dia install games banyak2 kat tablet...senang sikit...Waranty 1 tahun..Kalau ada kerosakan boleh hantar kat kedai dia tau kat CSL...

Harga dia pulak...RM 388...tapi setelah diminta less dapat la RM 350..(Xpe duit en asben...lala)..Kalau nak murah ada brand CHINA Harga RM 299..sama je rupa bentuk dia..cuma dia lebih suggest beli brand Malaysia..ala..biasala peniaga..ayat kasi manis..huhu...cik mai mai layankan ajer..

Jom Layan..
Ni la rupa kotak dia....

Zameer yang khusyuk main tab sambil tengok TV..jangan harap nak bagi mama pinjam...

P/S - tapi kena control jugak budak2 nie..


Akhirnya..

YEAY...pas ni mama ngan zameer tak akan rebut rebut lagi...lalala...masing2 dah ada sorang satu...hehe..

Thursday, September 6, 2012

Tablet Murah untuk Kanak Kanak

Sekarang nie cik mai tengah survey tablet yang murah untuk kegunaan Zameer..yela tablet yang sedia ada nie asyik berebut je ngan dia...pastu bila da berebut  mula la dia nak merampuih..dan yang menjadi mangsa adalah tablet tersebut..dicampak ke lantai..huhu...

Sakit mata bila tengok tablet yang beribu riban itu dicampak begitu sahaja...oleh itu, cik mai nak mencari penyelesaian dengan membelikan beliau tablet sendiri...jenama cap ayam sudah..janji bole guna....hehe...

Cik mai tengah survey nie..nanti cik mai hapdet ye..