Skip to main content

Zameer Bebe Mama

Masa berlalu tanpa disedari...bebe Zameer da nak masuk 2 TAHUN 22 DISEMBER nie...aiyak!!..rasa macam baru je lagi melahirkan dia...ingat lagi dua tahun yang lepas, time2 camni cik mai tengah menGAGAHkan diri pusing2 taman tasik Shah Alam, Tasik Amcorp tue..kononnya nak mudah bersalin...almaklum la, PEMALAS!!...last minit baru nak berjogging..hehehe

21 DISEMBER 2009, Cik mai da ditahan kat spital...cik mai lom rasa nak beranak lagi tapi sebabkan da keluar sedikit darah doktor tahan wad..bosan betol masa tue...(sebelum pegi DEMC untuk cek bukaan brape dah sempat cik mai bedal roti canai....memang paberet betol la..hahaha)

Bila doktor da kata da bukak 3 cm cik mai pon terus pegi PMC Pantai..samapi je sana kena tahan wad, BOSAN!...jalan2 dalam spital tersebut, tapi bila petang dalam pukul 4.30 ptg, doktor telah memecahkan AIR KETUBAN...aiyak!!..memang sakit dan tak boleh nak jalan dah pas tue...SANGAT SAKIT!!

Cik mai memang tidak mampu untuk menahan kesakitan tersebut (Kagum pada seseorang yang melahirkan baby tanpa bius!..syabas pada BELIAU...)..Akibat tidak boleh tahan cik mai pon amik la EPIDURAL...Hehe..pada sesiapa yang nak bersalin anak sila baca...

Tunggu punya tunggu baby tak jugak keluar..belom time nye lagi..hehe..last2 pagi esoknya bebe zameer nak kuar....pada pukul 4 pagi cik mai da rasa sakit perut..bagitau misi..dorang call doktor..doktor sampai dalam pukul 4.15 pagi..cik mai rasa kejap sangat, doktor suruh push...kali pertama cik mai gagal..(manala reti..first time..)..kali kedua cik mai push betol2...terus bebe zameer kuar...kejap je 10 minit je proses kuar tue..(tapi menunggu nak bukak 10 cm lama giler kan..hahaha)...tobat la cik mai nak pegi spital awal2 pasni..erks..

Akhirnya selamat semuanya....walaupon hampir 2 tahun berlalu..semuanya masih baru..dan masih segar di ingatan cik mai......

p/s - orang cakap anak da 2 tahun leh ngandung lagik..yahooo!!!...

Comments

Momma AA said…
huhu.. cik mai pun pasti boleh.. to mommies to be, all d best.. berserah ok..

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI