Thursday, November 17, 2011

HUKUM KARMA?

Hukum Karma adalah sebahagian daripada kepercayaan agama Hindu. Perkataan 'karma' bermakna 'tuhan'. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini. Cerita Si Tanggang adalah contoh klasik pengaruh Hindu dalam sastera rakyat Melayu pra-Islam. Nak tau lebih lanjut baca kat bawah nie...
HUKUM KARMA


tapi dalam islam kita tidak digalakkan menggunakan perkaan ini...cik mai nak share sikit la pengalaman cik  masa muda mudi dulu..biasalah la darah muda kan,masa tue form 5 (2001),cik mai cakap kat opah and atuk nak g tuisyen tapi ponteng tuisyen g dating pulak tue....memang degil sangat masa tue, sekali amik kaw...result SPM yang memang bungkus...teruk giler result SPM cik, dari pada hari berkenaan cik mai memang menyesal sangat, sangat menyesal kerana tak belajar elok elok...tak dapat result yang bagus,sedih jugak cik mai kawan2 suma dapat masuk Universiti, cik mai juga yang ketinggalan....yelah kelas no 1, kelas Sains lak tu..cik mai rasa cik mai yang dapat result paling teruk dalam kelas...so cik mai da mendapat balasan kerana menipu..hehehe...ampun opah,..da serik dah....


Tapi alhamdullilah, cik mai dapat masuk form 6, cik mai study sungguh2 dapat la result yang memuaskan je..jadi la...pastu tak nak belajar dah ..cik mai nak kerja..kerja kilang...pastu da bosan keja kat kedai buku kat sekolah pulak (budak2 panggil cik mai cikgu..best je)..pastu cik mai keja kat opis sekarang, cik mai tengok dorang banyak wat part time studi cik mai pon follow la kan....TAPI


cik mai tak sangka part time study nie memang penat dan sampai tak larat lagi rasanya..huhu..macam sekarang nie sem nie cik mai penat sangat..sampai pening2 kepala..stress..huhu..diam tak diam dah 4 tahun cik mai belajar...tinggal lagi setahun je nak abes...(dah tak larat rasanya nie)....


p/s : mode stress ngan kije skolah sebenarnya nie,...kepada remaja diluar sana, belajar semasa muda ye..jangan tunggu berkarat macam cik mai nie ha...payah beno nak masuk dalam kepala ape yang belaja..hehehe....

2 comments:

Myra Jay said...

Sama la kita part time student gak..

Bila time nak exam + nak buat asgment mmg stress..

Myra pun lg setahun nak abes.. :)

nkara said...

bak kate omputeh..
wat u give, u get back le..
huhu

byk eseimen tak siap lg ni..mai tulun le akuuuuuuuuuu...!!!

Best Friend sudah mari

setahun 4 bulan .