Skip to main content

Tips ; Berpantang

Kali nie cik mai nak kongsi pasal menu dan aktiviti berpantang cik mai...cik mai di jaga oleh mak mertua cik mai semasa berpantang...jadi segala barang adalah diimport dari Kelantan..hehe....

Menu Semasa Berpantang
Nasi Panas
Ikan bakar
Sayur sawi letak halia dan kunyit
lada hitam
air kopi pekat

hehe..ini la senarai makanan cik mai semasa berpantang....makan 3 kali sehari, pagi sekali,tengahari pastu petang kul 6 dah kena makan.

Aktiviti Semasa Berpantang
Bangun pagi (xboleh tido da pastu takut muka sembab,tp cik mai ada gak TERtido)
Mandi (Air akar kayu yang diimport dari kelantan dan perak...selama 30 ari cik mai mandi air daun nie..air panas lak tu, xyah pakai sabun..bersih, wangi dan lembut je badan)
Layan baby
Bertungku dan berurut
Pastu berehat...hehehe...xda wat ape2 layan anak je...

Mak mertua cik mai bagi cik mai minum air kayu sepang yang direbus ngan manjakani..memang berkesan untuk luka selepas bersalin..rupa kayu sepang cam kat bawah nie....


untuk lebih lanjut boleh baca kat sini  KAYU SEPANG

Untuk mandi tue cik mai xtau ape yang nama herba yang digunakan..yang penting ada serai wangi...hehehehe

p/s - teringat masa pantang...boleh je kurus walau makan 3 kali sehari..skg nie xmakan pon gemok..adoyai.......

Comments

Myra Jay said…
1st time dengaq mandi akaq kayu nie :)

Nanti kalau myra dah bersalin nak kena refer Cik Mai la :)


**Bila nak mai Penang?? Sowi tak sempat post entry psl tempat menarik kat Penang ni :)

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…