Skip to main content

Panduan bagi Ibu Mengandung

Ya ampun..tajuk dia power je kan....ari nie cik mai nak kongsikan pengalaman cik mai masa mengandung dulu (2009)..sebab seronok tengok ramai rakan rakan blogger yang peknen skang nie.....mula mula skali bila kita dah disahkan peknen haruslah...

1. Daftar Buku kesihatan Merah/Rawatan Doktor


cik mai dulu pegi wat buku merah (ibu mengandung punya) kat klinik kesihatan rumah cik mai,..tapi pegi 3-4 kali jer...(nurse sume garang garang la kawan..takut cik mai..hehehe, pastu banyak prosedur dia...)...lepas tue cik mai cabut g klinik pakar senang cikit..kita duduk bagi urine kat nurse...pastu kita tunggu je....Masa nie baper kali gak la kena pegi jumpa doktor,..rutin yang sama je ...amik darah cikit, urin, timbang berat badan pastu masuk bilik, doktor akan jelaskan pada kita pasal kesihatan mummy dan baby sambil scan baby.....cik mai menitis air mata first time lihat bebe zameer di scan,..masa tue 4 bulan..doktor cakap : baby awak nie bird nie...hehe..terngiang2 lagi momen indah tue...

p/s - masa nak wat buku merah tue kena bawak ic asben n kita,sijil nikah n bil elektrik...

2. Daftar Hospital


Bila usia kandungan dah berusia 8 bulan kita boleh la daftar dekat hospital yang kita nak bersalin. Cik mai pegi daftar dan teruskan check up kat hospital yang cik mai nak bersalin,..senang ckit...bile dah 8 bulan lebih check up akan jadik 2 miggu sekali..pastu bila da dekat seminggu skali kena check up..leceh ckit la..hehehe...

p/s - jangan lupa bawak details rawatan yang kita terima sebelum nie, dan refer letter dari doctor yang check kita sebelum nie..


3.Sediakan Barangan baby


cik mai dulu dah standby kan barangan baby dalam keta sejak 8 bulan lagi, bukan apa buatnya nak bersalin xda la kelam kabut sangat..buku merah tue pon penting,dah jadik macam ic tau..jangan lupa bawak....

p/s - senarai barang nanti cik mai share kan ye...

4. Kena Tenang Selalu


Ni yang paling penting, bila tiba dah nak bersalin..contraction suma dah rasa,...kita kena tenangkan diri ye...memang sakit..tapi kita kena tahan....baca doa yang mudahkan bersalin, minum air selusuh ke..paling penting orang yang tersayang kena ada kat tepi kita....dorang cakap sakit bersalin nie memang sangat sakit....(cik mai xtau cmne..hehe...cik mai mengelat)...tapi kalau korang tanya contraction sakit..cik mai akan cakap sakit....rasa macam nak meletup..huhuhu.....

p/s tapi best tengok perot yang kembung jadik kempis selepas baby kuar...hehehe...

Cik mai rasa setakat nie je dulu..hehe lupa da sebenarnya....doa yang cik mai amalkan nie ...

pastu cik mai minum minyak selusuh..import dari kelantan ..mak mertua cik mai yang bawak....

Tips mudah bersalin
  • kita kena rajin berjalan ye kawan kawan...pegi taman ke tasik pusing pusing..nie bile da 7 - 8 bulan ok la....awal awal peknen xyah la..hehe ...(cik mai sangat pemalas berjalan.)
  • Kita tenangkan hati...thinks positive
  • selalu meminta maaf dengan orang disekeliling kita 
  • Doa agar dipermudahkan segala urusan kita....
Cik mai sharekan berdasarkan pengalaman cik mai...setiap orang lain berbeza pengalaman kan....hehehe...selamat mempraktikkan ye......

Comments

Myra Jay said…
Tip yang berguna..

Bila la Myra nak dapat merasa pengalaman tu semua :)
wah cik mai macam dah bersedia jerk yang ke-2. heheheheh
Cik Mai said…
MJ- nanti dpt la..insyaallah.....

Alin - hehe..bersedia la sgt..hehe

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…