TABUNG ZJ

Thursday, October 6, 2011

Panduan bagi Ibu Mengandung

Ya ampun..tajuk dia power je kan....ari nie cik mai nak kongsikan pengalaman cik mai masa mengandung dulu (2009)..sebab seronok tengok ramai rakan rakan blogger yang peknen skang nie.....mula mula skali bila kita dah disahkan peknen haruslah...

1. Daftar Buku kesihatan Merah/Rawatan Doktor


cik mai dulu pegi wat buku merah (ibu mengandung punya) kat klinik kesihatan rumah cik mai,..tapi pegi 3-4 kali jer...(nurse sume garang garang la kawan..takut cik mai..hehehe, pastu banyak prosedur dia...)...lepas tue cik mai cabut g klinik pakar senang cikit..kita duduk bagi urine kat nurse...pastu kita tunggu je....Masa nie baper kali gak la kena pegi jumpa doktor,..rutin yang sama je ...amik darah cikit, urin, timbang berat badan pastu masuk bilik, doktor akan jelaskan pada kita pasal kesihatan mummy dan baby sambil scan baby.....cik mai menitis air mata first time lihat bebe zameer di scan,..masa tue 4 bulan..doktor cakap : baby awak nie bird nie...hehe..terngiang2 lagi momen indah tue...

p/s - masa nak wat buku merah tue kena bawak ic asben n kita,sijil nikah n bil elektrik...

2. Daftar Hospital


Bila usia kandungan dah berusia 8 bulan kita boleh la daftar dekat hospital yang kita nak bersalin. Cik mai pegi daftar dan teruskan check up kat hospital yang cik mai nak bersalin,..senang ckit...bile dah 8 bulan lebih check up akan jadik 2 miggu sekali..pastu bila da dekat seminggu skali kena check up..leceh ckit la..hehehe...

p/s - jangan lupa bawak details rawatan yang kita terima sebelum nie, dan refer letter dari doctor yang check kita sebelum nie..


3.Sediakan Barangan baby


cik mai dulu dah standby kan barangan baby dalam keta sejak 8 bulan lagi, bukan apa buatnya nak bersalin xda la kelam kabut sangat..buku merah tue pon penting,dah jadik macam ic tau..jangan lupa bawak....

p/s - senarai barang nanti cik mai share kan ye...

4. Kena Tenang Selalu


Ni yang paling penting, bila tiba dah nak bersalin..contraction suma dah rasa,...kita kena tenangkan diri ye...memang sakit..tapi kita kena tahan....baca doa yang mudahkan bersalin, minum air selusuh ke..paling penting orang yang tersayang kena ada kat tepi kita....dorang cakap sakit bersalin nie memang sangat sakit....(cik mai xtau cmne..hehe...cik mai mengelat)...tapi kalau korang tanya contraction sakit..cik mai akan cakap sakit....rasa macam nak meletup..huhuhu.....

p/s tapi best tengok perot yang kembung jadik kempis selepas baby kuar...hehehe...

Cik mai rasa setakat nie je dulu..hehe lupa da sebenarnya....doa yang cik mai amalkan nie ...

pastu cik mai minum minyak selusuh..import dari kelantan ..mak mertua cik mai yang bawak....

Tips mudah bersalin
  • kita kena rajin berjalan ye kawan kawan...pegi taman ke tasik pusing pusing..nie bile da 7 - 8 bulan ok la....awal awal peknen xyah la..hehe ...(cik mai sangat pemalas berjalan.)
  • Kita tenangkan hati...thinks positive
  • selalu meminta maaf dengan orang disekeliling kita 
  • Doa agar dipermudahkan segala urusan kita....
Cik mai sharekan berdasarkan pengalaman cik mai...setiap orang lain berbeza pengalaman kan....hehehe...selamat mempraktikkan ye......

3 comments:

Myra Jay said...

Tip yang berguna..

Bila la Myra nak dapat merasa pengalaman tu semua :)

Alin's In D House said...

wah cik mai macam dah bersedia jerk yang ke-2. heheheheh

Cik Mai said...

MJ- nanti dpt la..insyaallah.....

Alin - hehe..bersedia la sgt..hehe