TABUNG ZJ

Monday, October 31, 2011

Teruja Pulak rasenye!

Ermm....tahun nie tahun pertama nak balik raya haji ke kelantan...erm,..ada orang cakap kat sana raya haji lebih meriah berbanding kat sini (KL)...Tahun pertama kawen balik perak,tahun lepas cik mai pegi bercuti kat PD masa raya haji (serik dah...xda orang meniaga..susah nak cari makan..hehe)....
Nanti cik mai citer kan ek...camne raya haji kat sana....

mode: teruja nak tau....

Sunday, October 30, 2011

Luahan Hati Untuk Bebe Mama!


bebe..mama minta maaf ye pasal marah dan tinggi suara kat bebe..mama geram tadi, mana tak geram nye...bebe patahkan pen drive mama, dah la mama save sume keja skolah mama dalam pendrive tue, takpe la mama boleh wat semula keja skolah mama, tapi mama minta maaf ye bebe...lain kali mama tak tinggi suara lagi...bebe pon kena janji ngan mama jangan usik peralatan atau ape jua barang untuk keja skolah mama...bebe dah ada kan pencil box, buku, color..suma mama da beli supaya bebe xkacau mama tapi bebe masih kacau lagi..kan mama terhangin sikit tadi....bila tengok bebe tido selepas nanges tadi mama rasa menyesal sangat....mama tak sengaja sayang...besok mama bawak bebe pegi jalan jalan ye...mama tau sejak mama ada kelas nie bebe rasa terpinggir kan...mama asik busy wat keja skola tak layan bebe...mama kena wat macam tue bebe supaya kita dapat tingkatkan taraf kehidupan kita sekerluarga..kita berikan pengorbanan pada masa sekarang untuk kesenangan pada masa hadapan ye bebe....
mama sayang bebe mama..

rindu bebe mama...

bebe masa beberapa minit selepas dilahirkan





bebe mama dah nak masuk 2 tahun bulan Disember nie..mama harap bebe jadi anak yang lebih baik dan dengar cakap mama ye...



p/s - tak dapat nak buat keja skolah selepas memarahi bebe zameer..hati seorang mama yang tak tenteram...

Saturday, October 29, 2011

Negeri Sembilan juara Piala Malaysia

Utusan Malaysia Online - Terkini

Beza Dulu Dan Sekarang

Dulu lain sekarang lain...hehe...cik mai nak kongsikan ckit la tentang sikap cik mai yang dulu dan yang sekarang ni..huhuhu...
  1. Dulu cik mai jenis kalau nak sesuatu barang tu,kejap kejap tue jugak cik mai nak barang tu..hehe...tak kira la masa tu hujan ke ribut petir ke..malam ke...janji cik mai dapat jugak barang yang cik mai nak...Sekarang lebih bertolak ansur...kalau tak dapat malam nie esok pon boleh...kalau x dapat sok....nanti2 pon buleh....hehe..lebih fleksibel la.....                                                                                                                                                                     
  2. Dulu cik mai cepat melenting,mengamuk..pantang salah cikit pasti amukan yang melanda..haha...pastu suka baling2 barang(feel lebih ckit)...Sekarang kalau marah pon cik mai diam je,(agaknye urat marah da putus masa bersalinkan bebe zameer kot..haha)                        
  3. Dulu tak pandai berdikari sangat,masak pon tak reti...Sekarang ok la cikit...buleh manage hidup sendiri                                                                                                                                                                                
  4. Dulu Malas,Sekarang Rajin cikit la...
  5. Dulu berat 50an, Sekarang 60an...(sangat menyakitkan hati betul!)
Tu je la kot...tak ingat la plak..nanti kalau ingat cik mai update lagi...haha

P/S - Kebanyakan sikap dulu cik mai banyak diwarisi oleh bebe zameer..sekian...

Thursday, October 27, 2011

Jom Ganyang Aedes!!

Tak suka nya kat nyamuk....nyamuk suka gigit orang tak kira masa,..siang pon dia ada..malam apatah lagi kan?...nyamuk nie kalau nak tau lebih lanjut boleh baca di SINI....

jOM kita sertai kempen Ganyang Nyamuk untuk hapuskan Denggi....Walaupon Nyamuk nie makhluk nye kecik je..tapi gigitan dia boleh membuatkan nyawa melayang...hebatnye nyamuk nie....

Time time ujan nie memang berlambak la nyamuk kat umah kita kan...cik mai pon duk sembur ridsect sebelum tido...kalau x memang tak boleh nak tido...berdesing je kat telinga nie ha....

Jom Join..kalau nak join klik ajer kat gambo nyamuk tue....cik mai da join,..sekarang nie cik mai nak share je ngan kawan2 pasal kempen nie..hahaha

cik mai da..CIK MAI JOIN

P/S- arwah ayah cik mai dulu meninggal akibat denggi berdarah..so kawan2 jangan main2 dengan makhluk sekecik nyamuk nie ye.....

jangan panggil namaku - OST Ramadan Terakhir





Tibe2 minat lagu ini...heheh

nie la penyanyi lagu tersebut....POMPA BENSIN
(Aqasha,Azma Aizal, AG Coco, dan sorang lagi xtau nama)

Wednesday, October 26, 2011

Rindunya Zaman Minah Kilang

Rindunya pada kilang yang telah mepertemukan cik mai ngan cnta hati cik mai a.k.a en asben,..cik mai rindu sangat ngan kawan masa keja kilang..da lost contact..masing masing da keja lain....yang dapat contact sorang je...cik wa...cik mai rindu sangat nak jumpa atie...ngan kak ida...tapi xtau macam mana nak cari dorang...cik wa pon cik mai jumpa dalam fesbuk...atie ngan kak ida xda fesbuk...Kalau la dorang terbca plizz contact cik mai...rindu sangat ngan korang....

Ingat lagi balik keja pegi melepak umah cik wa,..pastu tido sama2....lepak One Utama..bestnya...Kak ida yang brutal still lagi cik mai ingat,..walaupon dah ada 2 orang anak tapi badan dia maintain...kecik je....

Atie lak,..masa tue baru abis skolah..budak lagi...tapi dia sangat baik..lembut je....gambor bersam pon xda..tula masalahnya..camne nak cari....yang ada dalam memori cik mai je....

P/s- Keja kilang leh hepi2..janji target dapat dicapai....

Tuesday, October 25, 2011

Yeay..esok Raya!

Cik mai nak balik kampung malam nie..so kire macam nak balik raya la jugak kan..hehe (siap beli maruku lagi kat opis ha)...tapi cik mai balik sehari je...balik malam nie pastu besok petang haruslah balik KL...kan khamis kena keja..lalala..Bos buleh saya cuti???pastu wat muka kesian cmnie..leh dapat x cuti...


Hoho...malam nie cik mai da siap request nak makan ape..biasala time kat kampung la nak makan sedap kan..lagipon maksu cik mai kan ada kat kampung..sebelum dia pindah ke Tawau, dia lepak kat kampung dulu....yang penting SAMBAL KACANG cik mai jangan lupa..yang lain tue cik mai xkisah sangat hehe.....nak kena kol dia remind dia supaya xlupa masak SAMBAL KACANG untuk cik mai...lalalala...

Punyala excited nak balik kampung, cik mai asik tersalah je wat keja..maklum la nak RAYA kan..mestilah badan je kat opis, hati dah kat kampung....haha..dari pagi tadi jiwa cik mai nie terasa kosong je...cewah...pastu dengar lak HOTFM..kisah DEEPAVALI...cik mai tiba2 teringat kenagan lalu masa kecik dulo....
Masa Deepavali cik mai ingat lagi, jiran2 cik mai akan bagi biskut raya dan pastu Opah cik mai akan balas dengan memberi gula,..cik mai xpasti la samaada orang lain macam tue jugak..tapi best sangat masa kecik (dulu umah opah cik mai kawasan kampung campur india + cina +melayu)..pastu bila da di bangunkan..terus dah xda jiran 1Malaysia dah..suma melayu je....ingat lagi jiran cik mai tue dia ada anak lelaki sebaya cik mai kot..dan kitorang salu main sama2...sekarang nie xtau dorang kat mana kalu jumpa pon dah xkenal..yela panggil pon nama timangan je...cik mai ingat lagi dulu panggil dia ASO JE,..pastu adik dia panggil AMOI...dimanakah korang ek?...entah2 dorang pon dah xingat kat cik mai....hehe

P/s - cik mai dulu ramai kawan india..best sangat lah...tibe2 teringat cik mai penah dapat bunga masa form 5 dari someone..indian guy..so romantic..lalala....

Mama, Mummy, Ibu, Emak...JOM BACA..

Alin's In D House: Kesian Anak Mama!: Macam biasa balik dari kerja sampai kat rumah pakcik teksi pukul 7 malam. Turun2 dari teksi dalam kotak fikiran teringat macam2 nak buat! Te...


P/S - sama x korang rasa..bagi mama,mummy,ibu emak yang bekerjaya?....cian kat anak2 kite...tapi kite perlu bekerja untuk mencari rejeki untuk kesenangan mereka juga..huhu....

Yang Mana satu?

Cik mai tengah berfikir-fikir nie..walaupun cik mai bakal pindah rumah tahun depan tapi cik mai rasa cik mai patut survey untuk nursery/babysitter untuk bebe zameer.....cuma cik mai tengah keliru sedikit la..hehe...sama ada nak anta bebe zameer kat area rumah or anta bebe zameer kat nursery/bbysitter yang dekat dengan tempat kije....

Bukan ape,cik mai keja kat KL...umah kat Shah Alam...En asben lak kat Bukit Jalil.....jauh2 belaka...kot2 ada emergency risau gak..jauh tue nak lik umah,...Macam skang nie dekat je...ikut highway NPE 10-15 minit da sampai umah..hehe...

Kalu area rumah cik mai da survey da..ada la satu nursery yang ok dengan harga yang berpatutan...sekarang nie cik mai masih mensurvey lagik.....

p/s - bebe zameer memilih, bukan semua orang dia mau!..hehe

Saturday, October 22, 2011

Tips ; Berpantang

Kali nie cik mai nak kongsi pasal menu dan aktiviti berpantang cik mai...cik mai di jaga oleh mak mertua cik mai semasa berpantang...jadi segala barang adalah diimport dari Kelantan..hehe....

Menu Semasa Berpantang
Nasi Panas
Ikan bakar
Sayur sawi letak halia dan kunyit
lada hitam
air kopi pekat

hehe..ini la senarai makanan cik mai semasa berpantang....makan 3 kali sehari, pagi sekali,tengahari pastu petang kul 6 dah kena makan.

Aktiviti Semasa Berpantang
Bangun pagi (xboleh tido da pastu takut muka sembab,tp cik mai ada gak TERtido)
Mandi (Air akar kayu yang diimport dari kelantan dan perak...selama 30 ari cik mai mandi air daun nie..air panas lak tu, xyah pakai sabun..bersih, wangi dan lembut je badan)
Layan baby
Bertungku dan berurut
Pastu berehat...hehehe...xda wat ape2 layan anak je...

Mak mertua cik mai bagi cik mai minum air kayu sepang yang direbus ngan manjakani..memang berkesan untuk luka selepas bersalin..rupa kayu sepang cam kat bawah nie....


untuk lebih lanjut boleh baca kat sini  KAYU SEPANG

Untuk mandi tue cik mai xtau ape yang nama herba yang digunakan..yang penting ada serai wangi...hehehehe

p/s - teringat masa pantang...boleh je kurus walau makan 3 kali sehari..skg nie xmakan pon gemok..adoyai.......

Saturday Wordless (hehe)

Friday, October 21, 2011

Skim Rumah Pertamaku Naik RM400,000

Sekarang nie harga rumah makin lama menjadi semakin mahal la...cube bayangkan kite yang kerani cap ayam nie..mampu ke nak beli rumah ngan rega sebegitu?...cik mai kalo combine gaji pon xmampu untuk beli rumah semahal itu..huhuhu....

Kalo dalam mimpi tu leh la mimpi nak dapat umah yang macam tue....tapi rasanya masa nie la elok untuk kita wat investment..kita beli rumah untuk masa depan jugak kan?...JOM BACA

p/s - rumah kat area kampung cik mai pon da mahal la skang nie...100k lebih gak la....

Nasib Orang Takde Emak

Kadang kadang cik mai hepi sangat tengok orang yang ada emak...dorang boleh share masalah bersama, gelak bersama dan berkasih sayang...cik mai da xde emak...huhu...arwah emak cik mai dah 4 tahun kembali ke rahmahtullah....entahla..walaupon hubungan cik mai dan arwah emak tak rapat tapi cik mai sentiasa teringat...

Cik mai lebih rapat ngan opah..hehe..cuma yang cik mai terkilan,cik mai xsempat nak membahagiakan arwah emak dan arwah atuk semasa hayat mereka ada...cik mai lalai dengan semua nie...bila dah xda barulah cik merasa kehilangan...yela,bukan senang nak rapat perhubungan kalau kita x duduk skali dengan emak..cik mai rasa kekok sangat dengan emak sendiri...tapi cik mai banyak kerugian yang cik mai xkan dapat merasainya sekarang...Ya Allah ampuni la segala kekhilafan hambamu...

Teringat masa nak kawen,..kalau ada emak kan senang...nie cik mai berharap kepada pakcik dan makcik...huhu..sedih sangat....lagi satu bila masa berpantang...kalau emak sendiri yang jaga kan best,nasib baik cik mai dapat emak mertua yang sangat baik..alhamdullilah....terima kasih mek..kerana menjaga menantumu ini ketika pantang..jasamu amat dikenang.....

Sekarang nie..cik mai salu rasa sedih kalo xada masa sangat sangat untuk bebe zameer...cik mai xnak dia xdapat kasih sayang seorang emak...cik mai akan usaha untuk membahagiakan zameer...zameer da xda nenek.. tapi zameer dapat kasih sayang seorang nenek dari pengasuh..Ya Allah, setiap yang berlaku pasti ada Hikmahnya...Alhamdullilah..cik mai bersyukur dengan apa yang cik mai ada...kasih sayang kawan kawan, saudara mara,jiran jiran la tempat cik mai menumpang kasih......

p/s - hargai la emak kita, apabila dah tiada barula terasa kehilangan.......

Al-fatihah
SAFIAH ARIFIN (23/12/1961 - 4/6/2007)

Thursday, October 20, 2011

Untung Ada Motor

Kalau jalan tengah jem, motor memang la pengangkutan yang paling tepat skali untuk kita naiki...hehe...senang nak cilok menyelit di celah2 keta orang...

Tetapi kalu musim hujan...adoyai...basah lenjun la jawabnya...pakai la baju hujan setebal mana pon... pasti basah jugak....huhu

p/s- hari hari blik keja mandi ujan la minggu nie,.....huhu

Uish sedapnye...terliur

Dah lama giler cik mai xmakan pizza...almaklumla..pizza nie kategori mahai...gaji kerani cabuk cam cik mai nie mana la mampu sangat nak makan benda mahai cam nie...sedey kan....

Pizza hut ada wat promosi pizza terbaru dorang..nak tau lebih lanjut klik aje gambor....ia akan terus ke fesbuk pizza..korang boleh baca mengenai nya....

Kalo korang rajin boleh je tengok kat burung yang comel nie...


Cik mai pon da share kat fesbuk ngan twitter cik mai..jom la kita share ramai2..link cik mai di SINI

p/s - klik jangan x klik..hehe

Wednesday, October 19, 2011

Adoi Tintongnye Kepala!

Cik mai bercuti ari nie..cadangnya nak wat keja skolah yang berlambak lambak tu la....tapi sekali demam la plak...seram sejuk je badan cik mai nie..kepala pon tintong je.....

Bangun je pagi..terus siap siap nak pegi UITM,agenda utama adalah untuk istall SPSS dalam laptop..hehe...bawak keta pon tintong je..kepala rasa dizzy je...sampai sana kena tunggu lak technician dia..dorang kuar minum pagi...pastu cik mai pon g la makan kat kantin ngan bebudak fulltime..terasa diri ini muda sebentar..hehehe..tapi bestnya makanan dan air murah giler...Rm 5 je...kalo kat opis cik mai memang xdapat la...

selesai sume,cik mai balik umah..terus wat keja sekolah....pastu agak2 dah nak siap cik mai buat aktiviti yang paling best kat muka bumi nie a.k,a TIDUR..hehe....aman je rasa....

Malam baru pegi klinik...nasib demam xteruk lagi..bila cik mai cakap je pening doc tue terus tanya "when is your last period?...cik mai menjawab" i'm not pregnant la doc,i'm planning..hehe"....nape ek?..kalo kite yang dah kawen nie asal cakap pening je doc mesti saspek peknen...tidak betol itu sume...hehe...

p/s - sambung wat keja skolah lagi malam nie.....sambil berblogwalking...

Tuesday, October 18, 2011



lawak la.....

Yeay Makan Mcd Lagik!!


Jom la korang makan mcd jugak macam cik mai...kan mcd ada bagi kupon leh dapat rega murah hehehe..dari 17 hb sampai la 25 hb oktober....

Rugi kalu kita xguna peluang yang ada nie....jom la,....


p/s - cik mai da kenyang....erkkkk...

Monday, October 17, 2011

jawatan kosong kerajaan: Jawatan Kosong di MARA

jawatan kosong kerajaan: Jawatan Kosong di MARA

Iklan jawatan kosong di Majlis Amanah Rakyat
Closing date 19 October 2011

MARA was looking talented candidate that not only own commitment and excellent personality but have rather spirit and high determination to achieve MARA transformation to become high performing organisation.

1. Assistant director
2. Information technology assistant officer
3. Economic affair assistant officer
4. Assistant administrative officers

Alamak Motor Rosak!

Petang semalam masa lik keja...en. asben col cakap motor dia rosak...cik mai da sampai kat Taman Jaya LRT,...en asben leh lak suh cik mai naik TEKSI!!!....what??...cik mai mula rasa ini gelap gelita...ooohhh tidak...meskipon di bagi satu juta pon cik mai xmau naik TEKSI...xpenah lagi cik mai naik TEKSI sorang2..takut la....

Kan banyak kat paper tu tulis pemandu TEKSI yang bermacam2 hal..seram la.....lama gak cik mai pikir,..pastu teringat kat adik cik mai,...cepat2 kol dia suh amik cik mai...nasib baik dia leh amik..kalau tak terpaksa la cik mai naik TEKSI...huhuhu....

p/s - cik mai xpenah lagi ada pengalaman buruk ngan pemandu TEKSI tapi menjadi takut apabila banyak pembacaan yang bukan2 mengenai pemandu TEKSI...heheh

update 18/10/2011 - adoyai repair moto da kena rm 250..lalalala...da la blom gaji..meh korek duit tabung..hohoho....

Thursday, October 13, 2011

Rindu nya nak makan sambal kacang ikan bilis...

tibe2 rasa teringin sangat nak makan sambal kacang ikan bilis yang di masak oleh maksu cik mai...dia da la kena pindah ke Tawau,huhuh...dia kena ikut suami dia transfer ke sana....nampaknya setahun sekali je la jumpa.....

nak masak sendiri xbest...xsama rasa ngan yang dia masakkan...huhu...mei  cian anak buah mu nie ngidam....sambal kacang ikan bilis please......

Bajet 2012: Bantuan RM500 diagih Januari

Baca tajuk ..alamak..ingatkan bonus dapat bulan 12...cik mai pon teruskan membaca rupanya ini adalah untuk bantuan pada isi rumah yang kurang dari rm 3000...hehe..riso gak....

teruskan membaca di SINI

Wednesday, October 12, 2011

Seram Betol Dunia sekarang

Tadi cik mai tengok satu rancangan kat tv,sekarang nie dunia internet memang da banyak disalah gunakan,..mungkin ada kebaikan juga..tapi cik mai dapat merasa yang buruk lebih banyak dari yang baik..semoga orang orang yang berkenaan menginsafi diri dan kembali ke pangkal jalan....



p/s - sekadar renungan,meskipun diri ini pon selalu ada kekhilafan....

Menu hari nie..Sotong Singgang..

Hari nie en asben da order mau makan sotong singgang..dari semalam lagi dia da request mau makan tapi cik mai masak ayam sambal la plak...sian gak macam merajuk pon ada....xpe pa, ari nie mama masakkan sotong singgang ye...(rindu masakan kampung dia la nie)..hehe...

cik mai xpenah masak lagi tapi da google resepi..harap2 menjadi la ye,...nampak macam senang jerk....hehe..sok cik mai update gambo sotong singgang cik mai tue ye....

Resepi sotong Singgang
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 biji cili padi
1 batang serai (dititik)
Garam
air secukupnya

Cara menyediakan
sotong dibersihkan dan dipotong
masukkan semua bahan dan masak hingga mendidih tutup api
siap la sudah!

hARAP mAAF cIK mAI bUSY

ALA...cik mai busy la plak untuk 2-3 hari nie..keja opis n keja skola yang melambak....xdapat nak update citer....

Monday, October 10, 2011

INTIPATI BELANJAWAN 2012


Bajet 2012
1. Peruntukan RM978 juta untuk merancakkan pembangunan; lebuh raya JB-Nusa Jaya, muzium warisan Taiping, projek agropolitan Besut, projek tandan sawit Lahad Datu dan bekalan air Samalaju.
2. Pengecualian 100% duti import dan duti eksais untuk kereta hybrid.
3. RM1 bilion untuk penambahkaikan sekolah; RM500 juta sekolah kebangsaan dan masing-masing RM100 juta untuk sekolah jenis kebangsaan (Cina), sekolah jenis kebangsaan (Tamil), sekolah mubaligh, sekolah agama bantuan kerajaan dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).
4. “Durian Runtuh” untuk peneroka Felda (jumlah akan diumumkan kemudian).
5. Peruntukan RM400 juta untuk menaik taraf infrastuktur bekalan air di kawasan Felda terpilih.
6. Memansuhkan yuran sekolah rendah dan menengah di semua sekolah kerajaan, termasuk bayaran bagi kegiatan ko-kurikulum, insurans takaful dan sebagainya.
7. Umur bersara wajib penjawat awam dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun.
8. Kenaikan pencen sebanyak 2% setiap tahun bagi pesara.
9. Penjawat awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320, disamping mewujudkan lebih banyak mata gaji.
10. Peruntukan RM200 juta untuk perbelanjaan pembangunan polis.
11. Pemberian RM3,000 secara “one off” kepada keluarga, duda dan balu anggota tentera.
12. Memberi subsidi RM0.60 untuk setiap kilogram beras super tempatan, RM0.20 untuk setiap kilogram gula, RM2.25 untuk setiap kilogram minyak masak dan RM0.55 untuk setiap kilogram tepung.
13. Had maksimum harga rumah Skim Rumah Pertamaku dinaikkan daripada RM220,000 kepada RM400,000.
14. Memperkenalkan Skim Amanah Rakyat 1Malaysia kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.
15. Subsidi RM20,000 untuk pembelian Program Rumah Mesra Rakyat.
16. Bagi pemandu teksi; pengecualian 100% duti eksais dan cukai jualan ke atas pembelian teksi baru buatan tempatan, pengecualian bayaran balik duti eksasis dan cukai jualan ke atas teksi yang berusia lebih tujuh tahun yang dijual atau tukar milik, cukai jalan ke atas teksi bajet milik persendirian dimansuhkan dan pemberian bantuan RM3,000 bagi melupuskan teksi lama berusia lebih tujuh tahun tetapi kurang 10 tahun manakala RM1,000 bagi melupuskan teksi lama berusia lebih 10 tahun.
17. Menyediakan pusat khidmat sosial sebagai perlindungan sementara kepada gelandangan sekitar Kuala Lumpur.
18. Menaikkan caruman KWSP majikan daripada 12% kepada 13% bagi pencarum yang menerima gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah.
19. Peruntukan TEKUN ditambah sekali ganda, dari RM120 juta kepada RM300 juta.
20. Bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam, dengan bayaran minimum RM 500 dan bayaran bantuan RM500 kepada pesara kerajaan.
21. Bantuan RM500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.
22. Bantuan persekolahan RM100 kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah (sehingga tingkatan lima).
23. Pemberian baucar buku bernilai RM200 kepada semua pelajar warganegara Malaysia di IPTA/IPTS tempatan, matrikulasi serta pelajar tingkatan enam.
24. Melaksanakan Rancangan Tebatan Banjir (RTB) di Perlis, Perak dan Johor.
Ceduk dari : BAJET 2012
P/s - tapi cik mai berminat ngan no 23 tue..agak2 yang kita epjj student leh apply x?...buku rujukan mahal la skang...yuran da sememangnya mahal....

60,000 pelajar kita ketagih FB

Wow...nape ek?..remaja yang masih bersekolah sangat meminati FB..pada cik mai FB makin dah xbest...xda ape yang menarik, cik mai akan online bila ada benda nak diskas ngan kawan2 or saje je nak jenguk wall.....

Pada remaja yang masih bersekolah tue, udah udah la ye mengadap FB tue..g wat keja sekolah ye...tapi maybe cikgu cikgi leh mempraktikkan komunikasi guna FB ngan anak murid....sebab dalam paper BH, pelajar yang berusia 12-18 amik masa 4 jam lebih mengadap FB...adoiyai...baik la dorang baca buku....

mungkin skg nie jadik trend kot,..masa jaman cik mai skola dulu..mana ada benda nie suma..hehe..yang pemes pon MIRC tue..yang ada mamak,kampung,...entah2 da xda lagi MIRC nie....hehe...dolu2 tue je cik mai layan....

p/s - pada adik2...belajar itu penting,..tanpa ilmu siapala kita....renung2kan la ye...

sumber  : Berita Harian

Eh mana cincin kawen ko?

adoyai...salu sangat cik mai di tanya soklan sebegitu..hehe...bukannya cik mai xnak pakai cincin kawen tue...tapi cik mai ada la alasan yang munasarawak dia..hehehe...alasan2 cik mai...adalah

  • kerja kerani kena tebuk lubang pakai single hole puncher tue..penah batu cincin tunang cik mai tercabut pasal guna puncher nie..so cik mai da serik...(kalo kat kampung cik mai, konduktor bas je guna pucher cam tue..utk tanda tiket kita da beli tue..)
  • cik mai nie kan pelupa,..(kang g amik air semayang bukak cincin terus lupa pakai, kat umah pon kalau pakai cik mai akan letak merata..hehe)
  • leceh nak wat keja kalo pakai cincin nie...(bagi cik mai la,orang lain xtau la)
begitula kisahnye....tapi kalo pegi kenduri kendara cik mai pakai la..kadang2 terlupa gak..hehee....tapi cincin tue memang penting n wajib pakai ke?...cik mai xwat research lagi pasal nie...nanti cik mai kaji ye.....

Sunday, October 9, 2011

Kelam Kabut nya ari nie..

Adoi...kelam kabut nye cik mai ari nie...bangun je tido terus siapkan dapur, pastu masak...lepas siap je masak siapkan anak pulak...huhu...kelas cik mai pukul 2 ptg minggu nie...so ada masa la nak wat kerja rumah....kain da siap basuh semalam..cuma tadi cik mai angkat takut hujan la pulak....

Ari nie agak kelam kabut sebab cik mai kena pegi awal..ada grup discussion..jadi kul 12.30tgh kena kuar..salu kul 1.30 cik mai kuar umah...so tadi agak mengelabah...layan bebe zameer makan, mandi kan dia...pastu tengok jam da kul 11 pg..alamak!!...baju xgosok lagi...apa lagi gosok baju plak.....gosok2 da dekat pukul 12,...layan zameer lagi pastu siap siap simpan buku, g antar bebe zameer umah pengasuh...tue pon satu cabaran gak...dia punya menagis memang xhengat la....sayu je ati cik mai nak g kelas bila tengok bebe zameer nanges macam tue....

Tapi xpe jap lagi kul 2 ayah dia balik keja amik dia...da antar zameer cik mai terus pecut g kelas....huhu....nasib baik sampai ada parking....bila da sampai lega je rasa..tp sempat coll  anak pengasuh tue..tanya zameer nages lagi ke x?..janji dia da xnanges..kejap je dia nages.....

p/s -
  • cik mai ie wat keja dapur memang lambat (berjam2)
  • suka wat keja last minit cik mai nie..hehe
  • cabaran betol bile tengok anak nanges..tapi mama terpaksa berkorban untuk masa depan kita bebe zameer....uhuk.....

Saturday, October 8, 2011

Najwa Latif - Kosong, Only yours & Cinta Mukabuku



Cik mai suda minat dengan NL..layan jugak lagu dia...kena ngan jiwa cik mai yang sentimental nie..haha...

Tapi da lama ye NL ni jadik artis?..cik mai xpasan lak..tapi lagu Cinta Muka Buku tue salu dengar..cuma xtau sape penyayi lagu tue...elok la ada ramai penyanyi yang sedap sore mcm NL nie....

Baru lah cik mai x asik layan Indonesia dan Hitz.fm...reasonnya adalah kerna ini...tapi sekarang nie...cik mai minat Yuna, NL, dan yang nyanyi lagu 'senyum xperlu kata apa2"..lupa nama dia..huhu

Layan ye kawan2....

Promo Asmara Pontianak K-Pop (Cerekarama) @ Tv3! (8/10/2011)



Bila tengok citer kat TV3 nie...teringat umah baru cik mai...huhu...citer nie asik la tunjuk antu kat kubur..asal antu je ada kubur...ada kubur je ada antu ke?..hehehe..jom la tengok..citer lawak je nie.....

p/s - sebenarnya nak sedap kan ati...hehe..umah baru nanti kan sebelah kubur..erk......

BoBoiBoy Lagu Tema



layan je...zameer nak tengok

Nak masak ape?

xda idea mau masak ape ari nie...nak jenduk DTS jap mana tau dapat idea mau masak ape....
kawan blogers yang lain kalu ada idea sharing la ye.....

p/s - ujan lebat giler nie...layan mata dulu....

Penghujung Cinta

Lirik Lagu Pasha Penghujung – Cintaku (feat. Adelia)
berakhir sudah pencarian cintaku
jiwa ini tak lagi sepi, hati ini tlah ada yang miliki
tiba diriku di penghujung mencari cinta
diri ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri
aku akan menikahimu, aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
tiba diriku di penghujung mencari cinta
hati ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri
aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu (kepadamu)
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
wooo aku akan menikahimu, oh aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
nananana nananana nananana nananana
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
seumur hidupmu [4x]

Pasha Ungu Ft. Adelia - Penghujung Cintaku (VC + Lyrics)

Friday, October 7, 2011

Moh Dengar Bajet


Saluran Media

Ucapan Belanjawan 2012 juga boleh di layari melalui saluran media berikut:

Saluran Video Ucapan Belanjawan 2012:

Saluran Radio Ucapan Belanjawan 2012:

Thursday, October 6, 2011

Panduan bagi Ibu Mengandung

Ya ampun..tajuk dia power je kan....ari nie cik mai nak kongsikan pengalaman cik mai masa mengandung dulu (2009)..sebab seronok tengok ramai rakan rakan blogger yang peknen skang nie.....mula mula skali bila kita dah disahkan peknen haruslah...

1. Daftar Buku kesihatan Merah/Rawatan Doktor


cik mai dulu pegi wat buku merah (ibu mengandung punya) kat klinik kesihatan rumah cik mai,..tapi pegi 3-4 kali jer...(nurse sume garang garang la kawan..takut cik mai..hehehe, pastu banyak prosedur dia...)...lepas tue cik mai cabut g klinik pakar senang cikit..kita duduk bagi urine kat nurse...pastu kita tunggu je....Masa nie baper kali gak la kena pegi jumpa doktor,..rutin yang sama je ...amik darah cikit, urin, timbang berat badan pastu masuk bilik, doktor akan jelaskan pada kita pasal kesihatan mummy dan baby sambil scan baby.....cik mai menitis air mata first time lihat bebe zameer di scan,..masa tue 4 bulan..doktor cakap : baby awak nie bird nie...hehe..terngiang2 lagi momen indah tue...

p/s - masa nak wat buku merah tue kena bawak ic asben n kita,sijil nikah n bil elektrik...

2. Daftar Hospital


Bila usia kandungan dah berusia 8 bulan kita boleh la daftar dekat hospital yang kita nak bersalin. Cik mai pegi daftar dan teruskan check up kat hospital yang cik mai nak bersalin,..senang ckit...bile dah 8 bulan lebih check up akan jadik 2 miggu sekali..pastu bila da dekat seminggu skali kena check up..leceh ckit la..hehehe...

p/s - jangan lupa bawak details rawatan yang kita terima sebelum nie, dan refer letter dari doctor yang check kita sebelum nie..


3.Sediakan Barangan baby


cik mai dulu dah standby kan barangan baby dalam keta sejak 8 bulan lagi, bukan apa buatnya nak bersalin xda la kelam kabut sangat..buku merah tue pon penting,dah jadik macam ic tau..jangan lupa bawak....

p/s - senarai barang nanti cik mai share kan ye...

4. Kena Tenang Selalu


Ni yang paling penting, bila tiba dah nak bersalin..contraction suma dah rasa,...kita kena tenangkan diri ye...memang sakit..tapi kita kena tahan....baca doa yang mudahkan bersalin, minum air selusuh ke..paling penting orang yang tersayang kena ada kat tepi kita....dorang cakap sakit bersalin nie memang sangat sakit....(cik mai xtau cmne..hehe...cik mai mengelat)...tapi kalau korang tanya contraction sakit..cik mai akan cakap sakit....rasa macam nak meletup..huhuhu.....

p/s tapi best tengok perot yang kembung jadik kempis selepas baby kuar...hehehe...

Cik mai rasa setakat nie je dulu..hehe lupa da sebenarnya....doa yang cik mai amalkan nie ...

pastu cik mai minum minyak selusuh..import dari kelantan ..mak mertua cik mai yang bawak....

Tips mudah bersalin
  • kita kena rajin berjalan ye kawan kawan...pegi taman ke tasik pusing pusing..nie bile da 7 - 8 bulan ok la....awal awal peknen xyah la..hehe ...(cik mai sangat pemalas berjalan.)
  • Kita tenangkan hati...thinks positive
  • selalu meminta maaf dengan orang disekeliling kita 
  • Doa agar dipermudahkan segala urusan kita....
Cik mai sharekan berdasarkan pengalaman cik mai...setiap orang lain berbeza pengalaman kan....hehehe...selamat mempraktikkan ye......

Ustazah Pilihan





Cik mai xtau la bila siaran ustazah pilihan..miss da train..hehehe..
nnt cik mai upload lagi ye......

Wednesday, October 5, 2011

ALEXANDRA STAN - Mr. Saxobeat

Baiknye Ahkak Itu

Petang tadi masa nak balik rumah,..cik mai seperti biasa beratur la hendak membeli tiket tren...agak ramai orang..tapi kita kena la saba ye tak?..selagi suma orang beratur dengan tertibnya cik mai xda masalah..layan je mata tengok orang yang berpusu pusu nak balik rumah......




Pastu bila nak sampai je turn cik mai,..ada sorang lagi kat depan..dia da kat kaunter tiket pon...sedang menunggu duit baki agaknya..memang agak lambat...tapi cik mai xkisah pon.....janji xganggu idup cik mai suda...dengan tibe-tibe nya entah dari ceruk mana sorang ahkak nie datang terus ke depan cik mai dan buat muka kerek sambil berkata "ishh,lambatnye...." tu je...dia terus meluru beli tiket selepas orang di depan cik mai selesai membeli tiket...pastu ada lak kawan dia lagi sorang follow...leh tanya cik mai "beratur ye?"...cik mai jawab "a,ah..tapi kalau akak nak cepat beli la dulu"....dia pon jalan la....

Geram nya la rasa dalam hati cik mai niela....dah la dorang nie golongan ahkak- ahkak..agak- agak la wei...senang- senang je nak potong queue...orang lain pon beratur jugak...cik mai tengok panjang gak barisan ...pehal la dorang xleh sabo ckit....pesanan cik mai kalau u all rasa nak cepat sila keluar awal...jangan menyusahkan idup orang lain boleh?....nasib dorang buat hal time mud cik mai stabil..buat nye time xbtol mau mengamuk jugak tadi.....

kesimpulannya di sini kita jangan pikir diri kita je,.sila pikir orang lain jugak...orang lain pon ada rumah hokey!....

Saya Perlu Kerja di Selangor

Cik mai rasa tiba la masa untuk berhijrah kerja..rasa macam da berape best je keja nie...kawan2 sangat ok...gaji pon ok...tapi mungkin environment kerja tue da xsebest 6 tahun yang lalu....
membuat cik mai tawar ati la...adoi keja ooh kerja..mari la datang...hehehe...nak cari area shah alam la plak...dekat ckit ngan kediaman baru nanti..berangan jap.....

Tuesday, October 4, 2011

Rindu Atuk

\


Saya Penat

2 hari nie rasa xlarat je nak bangun g kije...penat nye la rasa.....sabtu dan ahad lepas memang xberehat..sabtu ada famili day ahad plak ada kelas...isnin kije la plak.....ari nie pon rasa penat xilang lagik....muka cik mai da mcm nie ha
bulan 10 nie..kelas memang setiap minggu jadik kepenatan itu akan berganda2...xcukup rehat dan tido...
asignment pon xsentuh lagik nie....cik mai biasalah last minit punya olang...da dekat due date baru terhegeh2 nak cari bahan utk asignment (sila jangan tiru sikap ini)...

pastu seminar ketiga pulak ada test, mid term test...aiyooo..macam xsempat je nak studi...hehe...kunun nye  sem nie nak jadik budak rajin tapi malas jugak rasa nye......

sem nie cik mai rasa takut cket nak masuk kelas..sebab lecterur amalkan two way comunication...jadi student kena aktif menjawab..dapat lak lecterur yang main panggil2 nama..adoyai...sebelum masuk kelas memang kena studi dulu..kang x terjawab lak dalam kelas....cik mai nie da la jenis masuk je kelas ngantok....haha


bler lec panggil baru la terkial2 selak buku....haha....gitu la bler da veteren2 nie masuk skolah balik...wayar pon da byk tercabut...memori pon ada bper  je....mana nak hengat semua.....

p/s - tapi cik mai rasa dalam kelas english cik mai paling teruk kot..guna bahasa  tadika je kot..yang lain dorang power ranger je cakap english....huhuhu..penting jugak english education nie ye.....


Monday, October 3, 2011

Famili day 2011

Pada ari sabtu yang lalu...cik mai ngan famili cik mai pegi ke ke famili day company en. asben...ada la bper ketul je gambo..layan je la...susah gak ek kalu xda kamera...amik gambo pon tumpang je kamera orang...event start kul 11 sampai kul 4.

Aktiviti cik mai ialah makan sampai lebam..datang2 je terus makan..haha..maklula nafsu memang lain macam skg nie..asik la nak makan...double lak kuantitinye....huh..gemuk suda..

zameer pon xleh duk diam...dia tengok orang ramai..mula la dia nak main..xreti duk diam...abis dia pusing satu resort..mama kena la ikut..kang ilang la plak anak mama..huhu....da abis jalan cik mai makan lagik...


sampai je trus posing ye bebe..


dia da start nampak benda best.


rupanya dia nampak air pancut..selmaba je jalan xtgu mama...


pastu tengok je...


pastu xnak ikut mama..
mama: jom kat dalam ada swiming pool..
zameer : nanak     


tempat makan, dan pentas...

amik gambo sebelum mkn...


eh,ada clown la..zameer terus excited..


tgu belon dari clown tersebut..tapi hampa bler sampai je kat kite da abis belon...huhu


cik mai nak masuk dalam sat..panas la kt luar..nak amik econ..


1/4 makan yang telah masuk dalam perut cik mai....hehe

zameer yang kepenatan...


p/s - ada lagik gambo rasenye..nanti edit lagik..

Progress Rumah Cik Mai

HEHE...layan...xsabo nak masuk umah baru....isyaAllah pertengan tahun depan boleh masuk rasernye...mintak dipermudahkan segalanya...amin


p/s - nmpknye bumbung da siap...hehe