Skip to main content

Raya Di Kelantan

Ha..kali nie cik mai nak citer la sikit pengalaman beraya pertama kali di Kelantan....Cik mai sekali lagik terkena kejutan budaya kerana di sana tiada LEMANG,RENDANG,KETUPAT,KUAH KACANG,..ce korang bayangkan..hari raya tanpa makanan itu suma...cik mai mmg terkejut...dan rasa nak nanges...rasa macam dan2 itu jugak nak balik Perak..yela, kat Perak suma benda tue adalah wajib...tambah lagi ngan rendang tok bagai..huhu....

Kat kelantan (umah MIL) cik mai dorang ada wat ketupat tapi manis punya la....and dorang buat tapai..itu adalah makan wajib cik mai tengok asal g raya umah orang je ada tapai..korang tau ke tapai tu cmne?..jap cik mai paste kan cikit gambo tapai...punya la susah nak wat tapai nie ..nak bungkus dia cik mai memang fail..tapi dapat la jugak buat walaupon huduh giler yang cik mai buat..hehehe..tapi tang balut ketupat memang cik mai larik..langsung xboleh...APE PON XBOLEH..hehe

ini adalah tapai

tapi cik mai memang sayang ngan MIL cik mai..dia sanggup wat rendang untuk menantu dia nie..hehehe..walaupon manis tapi sedap...Tima kasih Mek kerana melayan karenah menantu mu nie yang sengal...da la masa tue cik mai mana la reti masak rendang suma nie...TAPI xpe, insyallah...tahun depan punya raya cik mai da mahir wat,...sebab cik mai da belajar masak rendang ngan babysitter zameer....hehe...akan cik mai tunjuk kehebatan masa tue...hehe

Itulah kawan2..bila da kawen nie baru cik mai tahu kita memang kena banyak belajar...nak2 kalau macam berbeza negeri...memang akan ada banyak benda baru...xpe2..baru 2 tahun lebih cik mai dalam proses pembelajaran lagi....yang penting dapat juga merasa suasana kampung...kampung cik mai bukan macam kampung lagi..da maju..suma nak dibangunkan.....

p/s - baru perasan, da 2 kali beraya bersama sejak kawen tapi satu gambo pon xpenah amik masa raya,..en asben la payah bona nak amik gambo..bajet ensem la tue...huhu


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Bersalin Nur Jameela Zaheera

Alhamdulillah dapat merasai peluang menjadi ibu kali kedua, yang paling best dapat merasai pengalaman bersalin normal tanpa sebarang ubat. Dulu masa abang Zameer Haiqal, mama ambil epidural. Tapi, bila mengandung kali ni memang mama dah tekad untuk normal dan tanpa bantuan sebarang ubatan..Alhamdulillah dipermudahkan.
Kisahnya bermula,
13.Januari.2016
Pukul 12.00 mlm perut rasa memulas, macam senggugut pun ada. Tapi mama ZJ rileks lagi..layan tengok tv ngan papa dan Zameer. Pukul 12.30 mlm nak masuk tido, pinggang pulak rasa sakit yang amat. En asben suruh baring, tapi tak boleh sakit sangat. duduk kejap kat katil..bila bangun ada setompok darah kat tilam. Terus panik. Masuk toilet cek memang ada darah, agak banyak. Padahal pakai  Panty liner, darah still boleh tembus.
Encik asben terus call adik dia kat Klang, minta datang rumah. Jagakan Zameer sebab kami nak pegi hospital. Zameer dah tido masa ni.Sementara tunggu adik ipar sampai mama ZJ sempat mandi dulu..bagi bersih badan. Pukul 1…

Susun Atur Dapur Cik Mai

Tajuk tak nak kalah kan...
hehe....Semenjak dua menjak ni Cik mai telah jatuh cinta pada blog-blog yang bercerita pasal susun atur rumah, dapur dan segalanya mengenai susun atur..umur dah menginjak ke 3 series ni tetiba minat mengemas tu datang... Weekend je keja Cik mai mengalih perabot..tukar-tukar kedudukan barang-barang dalam rumah tu..hehe...En asben redha je..sebab dia kerja hari sabtu dan ahad....bila time en asben pegi keja kedudukan perabot lain, bila balik lain pulak kedudukannye...sila terima ye en asben ku..haha..
Tapi Cik mai ni tak kreatif, nak menyusun pun tak berapa nak pandai...baru nak belajar sikit-sikit macam mana nak deco-deco ni...
Cik mai paling minat baca blog-blog ni..memang sangat kreatif dan Cik mai sangat admire pada dorang ni dalam bab-bab susun atur...sila la kunjungi blog-blog mereka ni tau...
SUSUN ATUR SIOCASUE SUKA SUSUNAKU BUKAN BIDADARI

Persediaan Kehamilan Kedua

Wah..hebatnya tajuk entri cik mai hari ni kan..haha...ehem...Yelah, walaupun ini adalah kali kedua cik mai akan mengalami proses kehamilan, tapi cik mai ni masih baru lagi..rasanya elok cik mai cari info yang dapat membantu cik mai sepanjang kehamilan kali kedua nanti...Biler?..InsyaAllah....tahun depan..cik mai nak cop bulan Disember jugak...sama macam Zameer..Kalau boleh la..kita boleh merancang tapi segalanya DIA yang menentukan....

Pertama sekali...

Kita kena tengok adakah waktu yang sesuai untuk kita mendapatkan anak??...Cik mai rasa sesuai sebab tahun depan Zameer dah nak masuk 4 tahun, tambahan pula umur cik mai semakin meningkat...sesuai la mengandung di usia yang masih 20-an ni..hehe...
Kewangan pulak nak kata hebat sangat tak jugak..tapi cik mai percaya pada setiap anak akan ada rezeki mereka...takpe, nanti bajet boleh dikecilkan lagi....(qeqe Zameer pulak dah free dryper..jadi dah berjimat di situ..)...

Orang cakap 6 bulan sebelum nak mengandung bolehlah mula buat persediaan…