Friday, July 29, 2011

Niat Puasa

Sempena kita bakal menyambut bulan Ramadhan yang penuh berkat nie..marila cik mai nak share kan niat berpuasa dan doa berbuka puasa .....

Thursday, July 28, 2011

Zameer Mau jalan sendiri mama!

Lihat la aksi zameer nie...kita pegang dia xmau...dukung lagi la....dia nak jalan sendiri..jalan laju pulak tue..penat nak kejar dia...nie masa kitorg pegi ke GM Klang..




bALIK kAMPUNG kELATAN.....

Zizan n Zameer bersama adik ipar bongsu cik mai...Pokyi...

Bergambo bersama Kelisa Cumil.....Hehe..nampak gemuk kan?..

Perasan ayu jap....

Pokyi kena g skolah...pelik gak, pasal ari ahad dorg g skolah...pokyi nie skolah petang...baru tahun 2...ensem kan...hehe

zameer yang keletihan...makan cokolat pastu tertidur tanpa baju....

chomot btol la...

dia duk melompat2..umah atuk kan umah papan so kalau jatuh dia xsakit..tula yang menjadi jadi melompat...nasib baik xroboh umah atuk nie..hehe

papa n mama zameer....

budak encem mama..(kerek je muka?)

don't take my picture oke!...

TERKINI! Suhaila Lantik Peguam

TERKINI! Suhaila Lantik Peguam
Harap2 mereka dapat berdamai semula....

Wednesday, July 27, 2011

AISHITERU ( Menunggu )-by ZIVILIA BAND

Motivasi Dr Fadzilah Kamsah - Keseronokan Bekerja Bhg 1

Keseronokan Bekerja...

27 Julai 2011

Lately Cik Mai memang down giler mood nak bekerja...xtau la nape...tapi hari2 rasa macam nak menagis bila nak pegi kerja..mungkin keseronokan kerja tu da xda.....kalau pegi keja pon sebab nak jumpa kawan...kalau xda kawan memang x pegi keja la jawabnya.....tu la...skang nie muka Cik mai da xberseri je bile pegi keje....entah la...Bulan ogos ni genap la 6 tahun cik mai bekerja kat opis nie...baru je lagi..macam mana nak menghadap lagi 20 tahun lebih lagi nak keja macam nie...Cik mai nak ada keseronokan bekerja tapi macam mana nak cari.....
kita dengar motivasi jap...KESERONOKAN BEKERJA

Friday, July 22, 2011

Fesyen - Color Blocking...

Ekceli da lama ek fesyen nie...Cik mai baru je tau ari nie...bole?...hehe..xup to date sungguh la cik mai nie....u all mesti da lama tau kan...tapi cik mai share kan la jugak aper itu color blocking....Color blocking nie biler kita combinekan pelbagai kaler dalam pemakaian kita..xkisahla baju n seluar ke kasut ke...even tudung pon ada tau calor blocking nie....Tapi mesti INGAT!...jagan melebihi 3 kaler..kang nampak macam clown lew plak...huhuh.....tapi sekarang nie memang ramai yang pakai cam gini...so xda la nampak pelik sangat pemakaian kita.....cer try cer try.........meh cik mai tunjuk contoh la kt korang...jom terjah ...
color blocking trend Color Block Fashion: Trend Alert
color blocking trend 1 Color Block Fashion: Trend Alert color blocking trend 6 Color Block Fashion: Trend Alert
Ha...camni la dinamakan color blocking...skang nie tudung pon orang pakai campur2 kaler...comei lak.....jom kita sama2 try.......jom tengok SINI.dan SINI...banyak tudung yang cun melecun beb....

Thursday, July 21, 2011

Hari2 layan Astro BINTANG..Bule?

Adoyaii...sekarang nie kan ada kat astro astro BINTANg en asben cik mai dok melayan citer2 di situ.astro bagi free tgk sebulan kot.....citer lama je cik mai tengok...tapi citer lawak la...dia punya gelak memang xhengat la.....hangin je Gue....jangan harap la cik mai nak amik pakej tue nanti..skg pon mahal la bil hehe....tp nanti ada cite peberet cik mai lak..ni yang berbelah bagi nak amik ke x nie.citer nie best sangat....
.
jom baca selanjutnya disini ya!...INDO PEK

Nak beli Oven Ke Microwave nie??....aiyakkkk!!

Penin sejenak....Cik mai punya priority adalah untuk memanaskan makanan je...almaklumla bulan posa da nak menjelma...senang sikit nak panaskan lauk masa nak bersahur nanti..hehe...tp tula...survey punya survey...banyak pulak keburukan microwave nie.contohnya boleh baca kat sini KEBURUKAN MICROWAVE..ermm...penin lak pale nie...sebab semalam da ushar baik punya kat microwave jenama samsung nie...hehe..murah je rege dia...Rm 199..ok la kalau takat nak panas makanan n leh stim ikan cket....
MW71B
Tapi kat opis lak ada jualan oven murah jugak...RM 125 je....tp tula bak kata en hasben cik mai...kalau beli pon belum tentu cik mai akan buat biskut atau kek..silap2 jadi perhiasan je kat dapur...pastu wat kena bebel je ngan dia....panggang or bakar ayam bole je kot...pastu xboleh nak memanaskan makanan lak tue...kalau boleh panas2 kan makanan da lama cik mai rembat satu..leh beli sama2 ngan geng cik mai ..cik alin...pasni leh g umah dia nak makan cake or cookies...masak sedap2 ye..hehehe...

P/s - Penin sejenak.....

Wednesday, July 20, 2011

Layan Jap..

Johan As’ari (Botak Juvana) Tak Mahu Hanyut Dek Populariti

PETALING JAYA: Dek penangan drama Juvana, pelakon Johan Arrif As’ari (Johan As’ari) yang popular dengan gelaran Botak dalam drama bersiri itu semakin dihambat dengan populariti.

Bagaimanapun, pemuda berusia 25 tahun ini tidak mahu dirinya hanyut dengan sambutan luar biasa penonton yang menggemari siri budak sekolah jahat yang baru sahaja melabuhkan tirainya di TV3 pada Isnin.

“Saya sangat menghargai dan bersyukur dengan sokongan peminat kerana mereka mengenali saya berdasarkan bakat yang ada.

“Soal populariti bukan di tangan saya tetapi di sebalik orang yang menyokong saya selama ini. Saya masih menjadi diri saya dan akan terus maju ke depan serta berusaha menjadi lebih baik pada masa akan datang,” katanya yang dalam masa sama berharap tidak lupa diri.

Episod akhir yang baru berlalu menunjukkan Botak dipenjarakan disebabkan menganiaya rakan-rakannya dan berkomplot dengan Encik Raja (pengetua) di Sekolah Wira Bakti dalam kes pecah amanah.

Tetapi akhirnya Botak insaf dengan perlakuan jahatnya selepas dipenjarakan. Sepuluh tahun selepas itu, Botak yang menyertai sukan tinju peringkat Asia telah memenangi pingat emas dalam acara itu.

Sebalik kejayaan yang disandarkan daripada peminatnya, Johan yang sedang menangguhkan pengajiannya dalam bidang Kaunseling di Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM) ini tidak kekok untuk melayan karenah peminat yang datang daripada pelbagai latar belakang.

“Sepanjang saya menyertai promosi drama “Juvana” di Karnival Jom Heboh, ada peminat yang sanggup datang selama dua hari berturut-turut dari awal pagi hingga malam dan menghadiahkan pelbagai jenis hadiah menarik.

“Saya juga rasa terharu dengan penerimaan peminat dari luar negara yang menonton “Juvana” dari Internet. Ada juga yang menjadikan drama ini sebagai kajian dalam pengajian mereka,” ceritanya yang suka berceloteh.

Menurutnya yang mula berlakon dalam drama “Penunggu Gunung Raya”, hubungannya dengan peminat tidak mungkin akan terputus selepas berakhirnya drama itu sebaliknya mereka yang merindui Botak boleh menontonnya dalam telefilem Kesuma Jiwa terbitan RTM pada Hari Raya Aidilfitri nanti.

Para peminat juga boleh mengikuti akaun Twitter Johan iaitu @JohanAsari atau melayari laman sosial Facebook Johan Arrif Asari.

Menyentuh sedikit tentang gosip cintanya dengan pelakon Juvana, Izreen Azminda, dia bagaimanapun menepis secara berhemah dengan mengatakan mereka sekadar berkawan baik.

"Kami mudah serasi disebabkan masing-masing berasal dari Utara kerana kampung nenek saya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang manakala Izreen dari Perlis.

"Jadi, kami senang berkomunikasi apabila berhubung atau bertemu. Tetapi sekarang, kami sudah jarang bertemu kerana sibuk dengan komitmen masing-masing," ujarnya yang tinggal di Ampang dan pernah bersekolah di Pondok Pesantren As-Syuhada, Jambi, Indonesia.

Bagaimanapun pengajiannya hanya bertahan lebih setahun dan berjaya menghafaz lebih satu juzuk dalam al-Quran. - mStar Online


Read more: http://jomss.blogspot.com/#ixzz1SbdXWsTB

Tuesday, July 19, 2011

Monday, July 18, 2011

Developmental milestones: Socialisation

Cik mai nak share la ckit infa pasal nie...

Socialisation 

How does your baby learn about his connection to other people? How and when does he start making friends? It all starts with you. As his parent, you are your child's first playmate. You will become his favourite person. He will delight at the sound of your voice, the sight of your face and the touch of your hand. With your help, your baby will become familiar with others and begin to enjoy their company, too. This is the beginning of the development of social skills. 

When it develops 

Between birth and age three, your baby's social skills gradually mature. From the moment he's born, your child learns to adapt and respond to the people around him. During the first year, he focuses mainly on discovering what he can do (grab and pick up objectswalk, and other skills) and interacting with his parents. He'll enjoy others but will definitely prefer you and your husband. Around the time he turns two, he begins to enjoy playing interactively with other children. But as with any other skill, he will need to learn how to socialise with other kids by trial and error. At first, he will be unable to share his toys. Later, he'll become a better friend as he learns how to empathise with others. By age three, he'll be on his way to making real friends. 

How it develops 

One month 
Even newborns are social creatures. They love to be touched, held, cooed to, and smiled at. As early as the first month, your child will begin to experiment with making faces at you. He'll enjoy watching your face and may even mimic some of your gestures. Stick out your tongue and watch as he does the same. 

Three months 
By this time, your baby will spend his waking hours watching what goes on around him. He'll even flash his first genuine smile, a momentous event for most parents. Soon he'll be an expert at 'smile talk,' starting an interaction with you by sending a smile your way and gurgling at the same time. 

Four months 
He's becoming more open to new people, greeting them with squeals and glee. But at this age no one comes close to Mum or Dad. Your baby will reserve his most enthusiastic reaction for you. This is a sure sign that the two of you have bonded. 

Seven months 
As he becomes more mobile, your baby may start to take an interest in other babies. But it will probably be limited to a glance and a grab. Once in a while, they'll smile and coo, and imitate each other's sounds, but they'll mainly be preoccupied with the task in front of them. When two babies under one year old are put next to each other with a set of toys, they usually play side by side but not with each other. For the most part, your baby is far too busy developing other skills to be really engaged with a playmate. Babies this age really like their immediate family best. They may even begin to be afraid of unfamiliar people. Stranger anxiety is common. 

12 months 
Toward the end of his first year, your child may begin to seem anti-social -- crying when you leave his side or anxious when you put him in the arms of someone other than you or your husband. Many kids go through separation anxiety, which peaks sometime between 10 and 18 months. Your child will prefer you to the exclusion of others and may be distressed when you're not around. Only your presence will calm him. 

13 to 23 months 
Toddlers are a different story. They're more interested in the world but mainly in how everything in it relates to them. As your child learns to talk and communicate with others, he'll also learn to make friends. He'll enjoy the company of other children now, both his age and older. Between the ages of one and two, however, he'll be fiercely protective of his toys, which can be hard for parents who think their child should be learning to share. You may also notice him imitating his friends and spending lots of time watching what they do. He'll also want to assert his independence - by refusing to hold your hand when you walk down a street, for example, or throwing tantrums when you tell him he can't do something he wants to do. 

24 to 36 months 
Kids tend to become even more self-centred between the ages of two and three. They aren't yet able to put themselves in other people's shoes or understand that other people have feelings, too. But as they get older, they learn how to share and take turns, and may even end up with one or two 'special' friends they cherish. 

What comes next 

Children naturally love and gravitate toward other people, especially other children. As your child grows, he'll learn more about how to respond to others in social situations, and his enjoyment of their company will grow. Children learn a tremendous amount from watching and interacting with other children. When he learns how to empathise with other children and how much fun it is to have playmates, he'll develop more true, lasting friendships. 

Your role 

Spend lots of face-to-face time with your baby, especially in the first few months. He'll love the attention and will enjoy making faces with you. Invite friends and relatives over; babies love visitors, young and old alike, especially when they're all going ga-ga over him. 

If your child develops stranger anxiety, don't be upset or embarrassed. Babies normally become nervous around unfamiliar people at approximately seven months. If he cries when you put him in a distant relative's arms, for example, take him back in your arms and try a slow desensitisation process. First wait until he is comfortable in your arms while the other person is around. Then, have the individual talk and play with your child while you hold him. Then, hand him over to the other person for a short time, and stay close. Finally, try to leave the room for a few minutes, and see how it goes. If your child bawls, take him back and comfort him, and try again another time. 

Toddlers can benefit from having peers around, so arrange to have friends over to play, but make sure you have plenty of toys for everyone. Your child may have difficulty sharing his things with others. 

If you have a two- or three year-old who appears to be behaving selfishly, you may be concerned that you have spoiled him. Try not to worry too much; children this age are self-centred by nature. Still, it's important to take the opportunity to show them how you want them to behave; if you make a point of saying "please" and "thank you," complimenting someone on a job well done (particularly if you have live-in help), and sharing things, your child will learn from your example. 

Join a playgroup or music or gym class so he gets a chance to be with other kids. Soon he'll learn how to make and keep friends, and will have an active social life. 

When to be concerned 

If your baby seems uninterested in relating to anyone except you and your husband by the time he turns one, no matter how much effort you put into drawing him out, or if he doesn't even want to interact with you, talk to your doctor. He may have a hearingproblem or other illness. 

If your toddler (one to three years old) seems overly aggressive and is incapable of spending time with other children without biting, hitting or pushing them, you may want to discuss this with your family doctor or paediatrician. These behaviours may arise out of fears or insecurities, and your doctor may be able to suggest ways to handle them and meet your child's needs. (Babies may go through a period when they act like mini Count Draculas, biting their playmates, but that's usually related to their exploration of what they can do with their teeth.) While all children do become unfriendly to others some of the time, especially when they're fighting over toys, it's unusual for them to be aggressive all the time. 
Diceduk Dari : http://www.babycenter.com.my/baby/development/socialandemotional/socialisation/

Thursday, July 14, 2011

Memilih Taska...Hmmm..



Meskipon Cik mai bakal berpindah tahun depan tapi...cik mai rasa pencarian untuk taska Zameer amat penting..jadi cik mai pon mensurvey la dalam internet...jumpa la satu taska nie..menarik jugak,...harga pon berpatutan...berdekatan pulak la dengan rumah baru cik mai nanti...senang nak anta zameer nanti...tapi nanti ingat nak pegi la taska tue nak tengok keadaan dia macam mana....ermm..xterlalu awal ke?..hehe...bukan ape takut cari last minit kang xsesuai pulak...sekarang nie cik mai nak cari banyak2 taska...pastu tengok zameer serasi ke x..hehe.....

nape cik mai pilih taska?..nape xantar pengasuh je zameer nie....sebabnya adalah.jeng..jeng..jeng...kena baca artikel yang ini....Zameer

ni adalah taska yang cik mai rasa berkenan setakat nie..macam best je..jom la baca kat website dia...TASKA LEMON

Ok x?

GI I-City lagik...hehehe

Wednesday, July 13, 2011

Sambutan bufday zizan...


 wah...banyaknya sate...(padahal makan berempat aje)
 zameer pon pandai makan sate tau...xmau kita pegang..dia nak mkn sendiri....
 kusyuknye bufday papa nie mkn...hehehe...bini n anak pon xnampak ye!....
 alamak...kureng sungguh gambar cik mai makan kan...tp publish lew jugak..pasal gambo x byk pon amik masa nie...masing2 kebuloran...baru balik keja.....pegi lepas maghrib...10 minit je dari umah cik mai nak ke tempat nie......
 zameer lapo sgt ke?
da kenyang ....zameer nak tgk lori(peberet dia0...kan tepi highway so byk la lori lalu lalang....


sekian berita dari cik mai....hehehe

Tangan di gigit Tikus...

HuhU....ari nie tangan Cik mai digigit oleh cik Ti...dia bengang  ngan Cik mai la nie..pegi halau dia keluar pastu halang lubang pintu..last amek kau.....
agak2 bahaya x..nak g klinik la..takut........

hapdet : 11.50 a.m...skali kena cucuk la...huhu..injection  ATT ....NAK TAU APE DIA JOM BACA KAT SINI...

SEKIAN..

Friday, July 8, 2011

Cik Mai mau kurus!!

Bila la nak kurus cam gini lagi...tiada LEMAK TERSEMBUNYI....adoyai....anak mama da nak masuk setahun 7 bulan...tapi mama makin gemuk..huhuu

Sekejap je bebe mama da besar....

nie baper minit selepas dilahirkan.....
nie masa umor 7 bln...

nie masa lik raya kat kelantan...

11 bulan....kita g PD masa nie...

yeay!..da setahun da....

aper tue?

latest...lagi latest ndak ada...pasal da lama xda aktiviti luar..gambo nie kat cameron..ada sepupu kwen...

Wednesday, July 6, 2011

Adoi Sakit Kepala la!

dah 2 hari cik mai mengalami sakit kepala yang melampau....sampai nak pecah kepala nie...dan nak bernafas pon susah...apekah sebabnya??.....nak g klinik malas nye.....malas nk jumpa doktor....dapat ubat pon bukan cik mai nk makan...hehe..wat perkasam je dalam peti ais.....

Korang Kesah x Umah korang tepi Kubur?...

Tajuk gempak je kan...tapi tue la hakikatnya...rumah baru cik mai nanti memang akan bersebelahan dengan kubur....Pintu gerbang taman perumahan itu memang berhadapan dengan pintu gerbang tanah perkuburan.....cuma dipisahkan jalan raya...jalan nak masuk setakat nie memang satu tue je...pemaju cakap akan ada jalan masuk lain...tapi xtahu la siap bler kan..dorang cakap exit SKVE...Harap2 sumanya ok...hehe(almaklum la..penakut tapi beli umah kt tepi kubur)......nanti Cik mai upload gambo rumah yang tgh dalam pembinaan..

Blog walking sat....

Cik Mai nak test sat keberkesanan blog walking nie..hehe...Cik mai suka nak tambah kawan2...lagi ramai lagi bagus..xyah nak jumpa face 2 face tapi kita buleh jadi kawan baik melalui blog je kan...jom kita jalan2 di alam maya ini.. sape nak itot?..angkat tangan....

Tuesday, July 5, 2011

Cik Mai nak FM nie!!

Cik mai nak FM nie!
JOm join..klik aje gambo di atas

Kencing Kotor..

Kencing kotor nie bukan lah satu penyakit yang ganjil..ianya memang selalu terjadi pada suma orang.....Cik mai sendiri banyak kali kena hehehe...salunya kalau kena tue maybe Cik mai xminum air putih dengan banyaknya...dan selamba je minum air kaler (kopi,milo,teh,dll) dan juga malas nak g toilet...hehe...opis nie toilet sikit punya jauh...kena wat satu lencongan baru leh sampai..mari kita tengok adakah sebab diatas menyokong kepada penyakit KK ini?..ataupon andaian Cik mai ini tidak benar belaka..hehehe...
...
Kencing Kotor (U.T.I)
Saluran kencing merupakan sistem penapisan badan kita untuk membuang segala sisa cecair. Air kencing bergerak dari buah pinggang melalui tiub kecil yang dikenali sebagai ureter ke pundi kencing, di mana air kencing itu disimpan. Air kencing akan keluar dari badan kita melalui saluran uretra.
Jangkitan saluran kencing (UTI) merupakan keradangan saluran kencing. 80% daripada kes-kes ini adalah disebabkan oleh kuman bakteria Escherichia coli (E.Coli)
Bakteria ini boleh menyebabkan:
  • Jangkitan bahagian bawah saluran kencing atau jangkitan pada pundi kencing yang dikenali sebagai sistitis.
  • Jangkitan yang lebih serius ialah di bahagian atas saluran air kencing atau jangkitan pada buah pinggang yang dipanggil pielonefritis.
  • Keradangan uretra atau uretritis.
Kaum wanita adalah lebih mudah mendapat UTI kerana saluran uretra mereka lebih pendek dari lelaki, menjadikan bakteria lebih mudah merebak naik ke sistem saluran kencing. UTI jarang berlaku di kalangan kaum lelaki.
Tanda dan Gejala
  • Kerap terasa hendak membuang air kecil tetapi gagal untuk mengeluarkan air kencing yang banyak.
  • Terasa sakit dan pedih ketika membuang air kecil.
  • Air kencing mengandungi darah, berkabut atau berbau busuk.
  • Terasa tidak selesa di bahagian bawah abdomen.
  • Terasa sakit ketika melakukan hubungan seks.
  • Demam dan seram sejuk.
Komplikasi
Jika jangkitan ini tidak dirawat di peringkat awalnya, ia boleh membawa kepada penyakit pielonefritis, apabila bakteria merebak naik ke buah pinggang.
Penyebab dan faktor-faktor penyumbang
  • Penyebab UTI yang paling lazim di kalangan wanita adalah disebabkan oleh tabiat mengelap dari belakang ke depan selepas membuang air besar. Perbuatan yang demikian akan menggalakan bakteria dari dudur atau faraj memasuki uretra.
  • Hubungan seks juga merupakan faktor yang boleh menyumbang kepada UTI, kerana kawasan kemaluan wanita disentuh dengan tangan atau zakar yang kotor.
  • Menggunakan kontraseptif pembunuh sperma atau spemasid.
  • Memasukkan tampon tanpa membasuh tangan terlebih dahulu.
Pengurusan sendiri
  • Mendapatkan nasihat anggota kesihatan jika anda mensyaki dijangkiti UTI.
  • Doktor perlu memeriksa kanak-kanak yang menghidap UTI.
  • Jika anda terasa gejala-gejalanya berlaku, minumlah lebih banyak air supaya anda dapat menyingkir keluar bakteria dari pundi kencing melalui pembuangan air kencing yang kerap.
  • Elak dari mengambil alkohol, kafein, makanan berempah yang boleh mengganggu pundi kencing.
  • Ambillah ubat antibiotik seperti yang telah dinasihatkan oleh doktor. Jika gejala masih berterusan selepas 2-3 hari, berjumpa doktor semula. (anda perlu menghabiskan antibiotik yang diberikan itu).
  • Larutkan 1 sudu teh baking soda ke dalam air dan minum setiap 6 jam sekali untuk menawarkan asid dalam air kencing serta mengurangkan gangguan pada pundi kencing.
Apakah yang boleh doktor lakukan untuk anda?
  • Ambil sampel air kencing dan menjalankan ujian bakteria (Catatan: Jangan mengambil sebarang antibiotik sebelum berjumpa doktor. Jika anda berbuat demikian ia akan menyukarkan diagnosis).
  • Mengecualikan anda dari penyakit-penyakit lain yang mempunyai gejala yang sama seperti diabetes, batu karang, penyakit kelamin dan lain-lain.
  • Memberi antibiotik tertentu.
  • Memeriksa sebab-sebab lain terutamanya bagi pesakit lelaki.
Pencegahan
  • Meminum lebih banyak cecair; sekurang-kurangnya lebih 10 gelas, sehingga air kencing menjadi jernih.
  • Kepada mereka yang mudah mendapati UTI berulangkali, makanlah secawan dadih setiap hari. Dadih mengandungi lactobacillus acidophilus yang dapat membentuk persekitaran berasid dan mencegah pembiakan bakteria yang tidak diperlukan.
  • Buang air kecil jika terasa untuk berbuat demikian. Menahan air kencing dalam pundi kencing mengalakkan pembiakan bakteria.
  • Wanita perlu mengamalkan kebersihan diri yang baik dengan mengelap dari depan ke belakang selepas ke tandas, untuk mengurangkan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
  • Elak dari melakukan aktiviti-aktiviti fisikal terlalu lama yang boleh memburukkan UTI, contohnya berbasikal, menunggang kuda, menunggang motosikal dan mengembara.
  • Memakai pakaian dalam yang diperbuat dari kapas dan pakaian hendakalah longgar. Elakkan pakaian yang ketat dan stokin nilon kerana ia menyerap haba dan kelembapan.
  • Elakkan dari mandian berbuih, sabun wangi, pencuci wanita, deodoran, tampon dan napkin.
  • Buang air kecil sebelum dan selepas melakukan hubungan seks.
  • Mandi dengan air pancuran bukan dari dalam kolam mandi.
  • Tukar tuala wanita dan tampon dengan lebih kerap.


Ha....kawan2 jangan main2 ye ngan kencing kotor nie...kalau kena cepat2 jumpa doctor okies...hehehe..nanti dapat ubat cam nie ha....

Best Friend sudah mari

setahun 4 bulan .