Wednesday, June 1, 2011

Kenapa aku suka kopi?..ape yang ada dalam kopi...jom kite terjah.....

Kopi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kopi
A small cup of coffee.JPG
Secawan kopi
JenisMinuman panas atau sejuk
PengeluarVariasi
Negara asalYemen
DiperkenalkanApprox. 800 AD
WarnaBrown
Kopi adalah minuman yang dicampurkan dengan air panas yang disedia daripada benih panggang, biasanya dipanggil biji kopi, bagi tumbuhan kopi. Disebabkan kandungan kafeinnya, kopi mempunyai kesan perangsang pada manusia. Hari ini, kopi adalah satu daripada minuman paling disukai itu di seluruh dunia.[1]
Kopi adalah pertama diminum dalam abad kesembilan, apabila ia telah ditemui di tanah tinggiEtiopia.[2] Dari situ, ia merebak ke Mesir dan Yemen, dan pada abad ke-15, telah sampai Armenia, Farsi, Turki, dan di utara Afrika. Dari dunia Islam, penyebaran kopi ke Itali, dan seluruh Eropah, dan ke Amerika.[3]


[sunting]
Penanaman

Buah kopi

Bunga kopi
Terdapat dua spesies utama pokok KopiCoffea arabica merupakan kopi tradisional, dan dianggap lebih baik. Coffea canephora (robusta)mempunyai kandungan Kafeinayang lebih tinggi dan boleh ditanam dikawasan yang tidak sesuai untukarabica, mendorong kepada penggunaannya sebagai gantian murah bagi arabica dalam kebanyakan hasil kopi perdagangan. Berbanding Arabica,Robusta cenderung mempunyai rasa pahit dan lebih berasid.Robusta bermutu tinggi digunakan sebagai bahan dalam sesetengah campuran espresso untuk menambah lebih rasa pada kos yang lebih rendah. Di Italikebanyakan espresso menggunakan Robusta digoreng garing (dark roasted ).

[sunting]
Kesan ekologi

Kopi merupakan bahan komoditi kedua yang luas diperdagangkan[1]. Kopi Arabica secara tradisi dinamakan sempena pelabuhan ia dieksport, dua yang tertua adalahMocha, dari Yemen, dan Jawa, dariIndonesia. Perdagangan kopi moden lebih khusus mengenai tempat asal, melabelkan kopi menurut negara, region, dan kadangkala sehinggakan ladang pengeluar. Malah peminat (aficionados) kopi membezakan kopi yang dilelong menurut nombor penghantaran.
Negara pengeksport kopi terbesar buat seketika adalah Brazil, tetapi pada tahun kebelakangan apabila permintaan kopi meningkat, pasaran biji kopi telah dibanjiri dengan sejumlah besar biji kopi robusta yang lebih kuas rasanya daripada negara seperti Vietnam [2], yang lebih digemari oleh pelanggan perdagangan besar (pengeluar kopi segera, dll.) disebabkan kos yang lebih murah.
Salah satu variati robusta yang mahal dan luar biasa adalah Kopi LuwakIndonesia. Biji kopi ini dikutip dari najis (Common Palm Civet), yang proses penghadamannya memberikan rasa berlainan.

[sunting]
Pemprosesan

[sunting]
Panggang

Rencana utama: Pemprosesan kopi dan Pemanggangan kopi

Kacang kopi yang telah dipanggang
Proses pengorengan adalah penting bagi menghasilkan secawan kopi yang berperisa. Apabila digoreng, biji kopi hijau mengembang menjadi sehing sekali ganda saiz asal, bertukar warna dan kepadatan. Apabila biji kopi menyerap haba, warna bertukar menjadi kuning dan kemudian perang "kayu manis" lembut. Semasa pengorengan minyak kelihatan pada permukaan biji kopi. Biji kopi bertukar menjadi sehingga semakin gelap sehingga pemanasan dihentikan.
Jika dipanaskan sedikit sahaja, biji kopi akan mengekalkan "rasa asal" - rasa yang terhasil pada biji kopi dari keadaan tanah dan cuaca dilokasi ia ditanam. Biji kopi dari kawasan terkemuka sepertiJawa dan Kenya biasanya dipanaskan sedikit sahaja agar ciri-ciri asal kekal dalam rasa. Kaedah pengorengan tempatan bagi bandarIpoh di Malaysia membabitkan penambahan mentega semasa proses pengorengan, menghasilkan variasi yang dikenali sebagai kopi "putih" Ipoh.
Apabila biji kopi semakin kehitaman menjadi perang gelap, perisa asal biji kopi ditenggelami oleh perisa proses penggorengan itu sendiri. Pada penggorengan garing, "perisa goreng" begitu kuat sehinggakan sukar menentukan asal biji kopi yang digunakan dalam proses tersebut. Biji kopi yang digoreng dijual menurut kadar pengorengan, dari "Gorengan Kayu Manis Ringan (Light Cinnamon Roast)" kepada "Gorengan Vienna (Vienna Roast)" kepada "Gorengan Perancis (French Roast)" dan selanjutnya. Garis pemisah kadar gorengan iaitu tahap "amat garing" dan "hangus" menjadi perdebatan. Tidak seperti yang disangkakan, gorengan garing dan kopi yang lebih kuat rasanya tidak mempunyai lebih (caffeine) berbanding gorengan ringan. Pembekal kopi kebangsaan utama menyesuaikan keluaran mereka untuk memenuhi cita rasa kawasan tertentu dalam negara; sebagai contoh, setin serbuk kopi yang dibeli di Tenggara atau Timur Laut Amerika Syarikat akan mengandungi gorengan lebih garing berbanding pembungkusan yang serupa yang terdapat di tengah Amerika Syarikat.
Pada abad ke 19, kopi biasanya dibeli dalam bentuk biji kopi dan digoreng dalam kuali goreng. Pengorengan bentuk ini memerlukan kemahiran untuk dilakukan dengan baik, dan ditinggalkan apabila serbuk kopi siap digoreng kedap vakum berjaya dihasilkan. Malangnya, disebabkan kopi menghasilkan CO2 selama beberapa hari selepas digoreng, ia perlu dibiarkan lemau sebelum boleh dikedap vakum. Disebabkan ini dua teknologi telah digunakan kini: Illy telah menggunakan tin tekanan dan kebanyakan bungkusan biji kopi digoreng disimpan dalam bungkusan dengan injap bebas tekanan. Masa kini, pengorengan dirumah menjadi popular kembali.
Pengoreng drum berkomputer tersedia yang memudahkan pengorengan di rumah, dan sesetengah orang hanya menggoreng biji kopi menggunakan oven atau pembuat bertih jagung (popcorn). Setelah digoreng, kopi kehilangan rasa dengan cepat, walaupun dengan disimpan dalam bekas kedap oksigenuntuk melambatkan proses pengoksidaan. Walaupun sesetengah cenderung menunggu sehingga 24 jam selepas menggoreng untuk menghasilkan cawan pertama, kesemua mereka bersetuju bahawa ia kehilangan perisa dan kepahitannya selepas seminggu digoreng, walaupun di bawah keadaan yang sempurna.

[sunting]
Penyediaan

Rencana utama: Penyediaan kopi

Espresso brewing, with dark reddish-brown crema
Biji-biji kopi mesti dikisar dan dibru bagi mencipta suatu minuman. Mengisar biji-biji kopi dipanggang adalah dilakukan pada roastery, di sebuah kedai runcit, atau di rumah. Mereka adalah paling biasanya dikisar di roastery dan dibungkus dan dijual kepada pengguna, walaupun "whole bean" kopi boleh dikisar di rumah. Biji-biji kopi mungkin dikisar dalam beberapa cara. Satu pengisar bergerigis menggunakan unsur-unsur berputar untuk ricih biji; pengisar elektrik memukul biji-biji dengan mata pisau tumpul bergerak pada kelajuan tinggi; dan mortar dan alu menghancur biji-biji itu.

[sunting]
Aspek sosial

Amerika Syarikat adalah pasaran terbesar kopi, diikutiJermanFinland mengambil kopi terbanyak per kapita. Kopi begitu popular di Amerika, Timur Tengah, dan Eropah sehinggakan terdapat banyak restoran khas menyediakan kopi; ini dikenali sebagai "kedai kopi" atau "cafés". Kebanyakan café turut menghidangkan tehsandwichpastries, dan makanan ringan lain. Some cafés are miniature shacks that specialize in coffee to go for hurried travelers. Sesetengah pengembara membawa air kopi mereka di dalam bekas air panas (bocong), yang mempu mengekalkan kepanasan selama beberapa jam.
Dalam beberapa negara, terutamanya di Eropah Utara, parti kopi merupakan hiburan yang popular. Selain kopi, hos akan menyediakan kek dan pastri.
Ciri-ciri perangsang kopi dan fakta bahawa kopi tidak memberi kesan besar kepada fungsi berfikir tinggi menyebabkan kopi dikaitkan dengan kerja kolar putih. Tabiat sosial membabitkan kopi termasuk kopi waktu pagi dan waktu rehat (coffee break).
Pada masa kini, kafe turut menawarkan sambungan Internet tanpa wayar (Wi-Fi) untuk menarik pelanggan. Ini telah menggalakkan pelanggan, terutama golongan pekerja untuk berehat minum kopi dan makan sesuatu dan pada masa yang sama boleh membaca email mereka dan melayariWorld_Wide_Web melalui meja mereka.

[sunting]
Kesihatan dan farmakologi

Rencana utama: Kopi dan kesihatan
Kajian saintifik telah memeriksa hubungan antara penggunaan kopi dan satu pameran keadaan perubatan. Penemuan adalah bertentangan sebagai mana kopi sama ada mempunyai sebarang faedah kesihatan khusus, dan keputusan adalah serupa bertentangan mengenai kesan-kesan negatif bagi pengambilan kopi.[4]

Keseluruhan kesan lebih biasa kafein,[5]komponen aktif utama dalam kopi
Penggunaan kopi telah menunjukkan untuk mempunyai minimum atau tiada kesan, positif atau negatif, pada pembangunan kanser;[6] bagaimanapun, penyelidik terlibat dalam 22 tahun kajian yang sedang dijalankan oleh Sekolah Kesihatan Awam Harvard menyatakan yang "imbangan keseluruhan risiko-risiko dan faedah-faedah [penggunaan kopi] adalah pada sebelah faedah-faedah."[6]pelbagai Kajian lain pernah menunjukkan pengurangan-pengurangan ketara dalam risiko-risiko bagi penyakit Alzheimerpenyakit Parkinsonpenyakit jantung,diabetes melitus jenis 2sirosis hati,[7] dan gout.

[sunting]

3 comments:

Unknown said...

emmmmm tak brapa minat kopi.... selalu kalau minum kat kedai order air suam ja.... makan la sekali....

Anonymous said...

ironi kan?amerika sering dedahkan info berkenaan keburukan kopi sebab kafein yg tinggi namun mereka merupakan pengguna terbesar.fikir-fikirkan :)

Mrs JZizan said...

tapi kan izwannizam..orang eropah mmg mengakui bahawa kopi sgt bagus...dorg pagi2 akan minum kopi.

© Copyright 2018 | ALL Right Reserved to Mrs Jzizan. Design By Nurrul